PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=399264}

Czysta krew

True Blood
2008 - 2014
7,3 75 tys. ocen
7,3 10 1 74707
6,5 8 krytyków
Czysta krew
powrót do forum serialu Czysta krew

Tresc ostatniej mowy

użytkownik usunięty

Bardzo podobna ogromna prośba co poprzednio. Jesli jest tu obecna osoba, która jest wstanie przetłumaczyć łacińskie słowa palonej czarownicy, byłabym ogromnie wdzięczna.
pozdrawiam

jeśli znajdziesz je gdzieś na PIŚMIE, napisane, (miałam łacinę w liceum) to mogę się o to pokusic. niestety angole i amerykanie zniekształcają potwornie język łaciński bo nie mogą go odpowiednio wymówic i przez to powstaje problem tłumaczenia;)

użytkownik usunięty
Eryniae

to znaczy... niekoniecznie zniekształcają.... mialam łacine w liceum i umiem piate przez dziesiąte ale pamietam że nam nauczycielka powiedziała, że przez to ze jest to jezyk martwy kazdy naród moze go wymawiac ze swoimi regułami wymowy

tak czy inaczej poszukam skryptu:)

Hm a co chcesz rzucić klątwę albo coś? :)

użytkownik usunięty
Damx123

nie pomyślałam o tym;) ale jak o tym wspominasz to jest pare osob na których mogłabym spróbować przeprowadzic ten "eksperyment naukowy" xD

Jak będziesz próbowała to daj znać ;p

użytkownik usunięty
Damx123

a co obawiasz sie czegos z mojej strony? xD

Nie...z Twojej to nie ;)
Ale chętnie ja bym rzucił na kogoś klątwę ;)

użytkownik usunięty
Damx123

wiesz moze to dziwnie zabrzmi ale uwazam ze z takich rzeczy nie mozna zartowac... to zawsze odbija sie na psychice
Mozesz zobaczyc po Marnie, zupełnie zwariowała;)

Ja np wierzę w klątwy,duchy i tego typu rzeczy ;p
No ale są różni ludzie,większość nie wierzy ;p

użytkownik usunięty
Damx123

w sumie to nie jest kwestia czy sie wierzy czy nie.... mialam kiedys taką znajoma która wiadomo jak kazdy nie wierzyła i na zarty wywoływały jakies duchy w nocy, wiem ze nie zakonczyło to sie za ciekawie a ona wylądalowała w psychiatryku rok pozniej....
sorry ale nie chce miec z tym nic wspólnego xD

No ja też znam różne podobne historię :)
Trochę mnie to przeraża ale z drugiej strony interesuje ;P

użytkownik usunięty
Damx123

na pewno tak, kazdy w sobie cos z odkrywcy:)
nie wiem czy widziałeś np. "Czerwoną Róże" Kinga, wydaje mi sie ze do pewnych rzeczy człowiek nie moze sie posunąc
ale na pewno jest to interesujące jak ewoluowała ta historia:)

ocenił(a) serial na 7

Dokładnie, "polska" łacina też nie brzmi jak ta, którą posługiwano się przed wiekami.

użytkownik usunięty
Eryniae

ok musze przyznac ze znalezienie skryptu przekracza moje mozliwosci... za to zaczynam sie zastanawiac czy słowa te nie były jednak po hiszpańsku...

ocenił(a) serial na 6

nawet i ja bym poszalała i postarała się przetłumaczyć gdybym miała tekst. Usłyszeć jest ciężko...

ithurtssogood_2

No właśnie mi to nie brzmiało na łacinę.. No ale jak coś znajdziecie to chętnie dołączę do prób tłumaczenia:)

ocenił(a) serial na 7
jagosiek

Częśćbyla po łacinie, część po hiszpańsku (do tego były napisy chociaż). Znalazłam wątek na forum sookieverseblog, gdzie jest omówione zaklęcie z tego odcinka. http://www.sookieverseblog.com/forum/viewtopic.php?f=32&t=1809

milkaway

Też jestem ciekawa co ona konkretnie mówiła, jaki czar wypowiadała, toteż dołączam się do prośby ;>

jak słowa były po hiszpańsku to nie pomogem xd

użytkownik usunięty
Eryniae

mozesz mi wmówić co chcesz... nie znam hiszpańskiego nawet z osłuchania się ..;)

ale ja nic nie wmawiam, tylko stwierdzam, żejak słowa są po hiszp to JA nie pomogę w przetłumaczeniu ;) Nie wiem o co chodzi z tym wmawianiem:D

użytkownik usunięty
Eryniae

lekkie misunderstanding;)
ale rozumiem teraz