PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=702252}

Daredevil

2015 - 2018
7,9 75 tys. ocen
7,9 10 1 74516
7,6 30 krytyków
Daredevil
powrót do forum serialu Daredevil

Nie mając za plecami bata w postaci producentów telewizyjnych wielkich ogólnokrajowych stacji pokroju ABC, nie przejmując się ratingami, sankcjami i regułami emisji w prime time ani ratingiem wiekowym i ze sporymi środkami finansowymi Marvel w końcu to zrobił - oddał sprawiedliwość jednej z najciekawszych i najbardziej tragicznych postaci w świecie komiksu superbohaterskiego.

Oglądając serial przypomniał mi się pierwszy kontakt z wydawanymi w Polsce komiksami od TM Semic w serii Mega Marvel, które były skierowane do dojrzałego odbiorcy prosto od Millera, Bendisa i Brubarkera. Komiksami, gdzie to Matt Murdock był w centrum wydarzeń, gdzie nie ma miejsca na jałowe romansidła, krew leje się obficie, a granica pomiędzy dobrem, a złem, normalnością, a kompletnym szaleństwem jest tak zatarta, że człowiek zaczyna zastanawiać się czy to ten sam kolorowy świat Marvela, gdzie Avengersi, X Meni, Spider Man, F4, Deadpool czy Kapitan Ameryka ciągle walczą z jasno zdefiniowanym złem.

Specjalne uznanie dla Charliego Coxa i kradnącego każdą scenę, w której występuje Vincenta D'Onofrio. Takiego Kingpina jeszcze nie mieliśmy.

Cieszą esters eggi nawiązujące bezpośrednio do Iron Fista i doskonała choreografia scen akcji.

Smuci [spoiler] śmierć Bena Urlicha - jednej z kluczowych postaci w przygodach DD i przede wszystkim Spider Mana (był to pierwszy przyjaciel w DB Parkera, jego zawodowy mentor) oraz kompletne pominięcie wątku Elektry i ledwie zarysowanie postaci Sticka.

ocenił(a) serial na 9
andros88

Ogólnie się zgadzam, ale serio twierdzisz, że w komiksie świat Marvela jest kolorowy?;p
Wybacz, ale choćby Spider-man Back in Black? To co dzieje się obecnie w New Avengers? To ile w najlepszym razie mocno szarych rzeczy zrobił mr. Fantastic?
O X-menach nawet nie wspomnę ;)

ocenił(a) serial na 9
andros88

>>SPOILER<<< Elektra była wspomniana w restrospekcjach ze studiów - "dziewczyna mówiąca po grecku" , myślę że zostawili sobie otwartą furtkę na przyszłość. (a przynajmniej mam wielką nadzieję na sezon drugi.)