Według legendy, gdy Morgana Le Fay i jej armia zdobywają Camelot, a Król Artur ginie w walce, Uczeń Merlina by uchronić pierścienie z magią czterech żywiołów, rzuca jej w otchłań magicznej studni. Niestety, szkatułka w której się one znajdują, rozszczepia się, a artefakty zostają porozrzucane na cztery strony świata.
W obecnych czasach pewien kolekcjoner - podróżnik szuka tych pierścieni. Dwa z nich już znalazł, a kolejny trop prowadzi do Nowego Orleanu do Francuskiej Dzielnicy, gdzie sklep z antykami prowadzi Dr Facilier, który jest zarazem szamanem voodoo. Okazuje się, że czwarty pierścień jest w Storybrooke. Oboje chcą się tam dostać.
Fajne ale według mnie to niemozliwe ze ten czwarty pierscienn jest ukryty w Storybrooke gdyz to miasto powstalo wskutek klątwy 30 lat temu. Wiec kiedy te artefakty zostaly zucone to Storybrooke jeszcze nie istnialo. Juz bardziej prawdopodobne jest to ze ktos( np. Jakis wysłanik ) ten pierscien tam przeniosl i ukryl gdzies bo myslal ze tam bedzie bezpieczny i nikt go nie znajdzie.
Zapominasz o jednym: umowy Rumplestiltskina. To co dostał Rumple w EF, wylądowało z nim w jego lombardzie.
Zestawiam:
■ "(...) Okazuje się, że czwarty pierścień jest w Storybrooke (...)"
z
■ "(...) umowy Rumplestiltskina. To co dostał Rumple w EF [np. czwarty pierścień], wylądowało z nim w jego lombardzie, [w Storybrooke]."
Michu dobrze prawi. Najpierw pierścień trafił do Zaczarowanego Lasu, a potem wraz z klątwą do Storybrooke, gdzie byłby właśnie w lombardzie Golda.
NO WŁAŚNIE O TYM PISAŁEM. Wiek miasteczka nie ma znaczenia, gdy w grę wchodzą przedmioty zbierane przez Rumplestiltskina, od trzech stuleci, w Zaczarowanym Lesie.
Dziękuję i ściskam z radości.
Kompletnie nie orientuję się w niczym, co ma związek z Królem Arturem itp. Nie kojarzę żadnej Morgany. Pochłaniam książki, ale wszystko, co się z tym wiąże mnie totalnie odrzuca. Może w końcu zmienię zdanie.
Znowu biedna Morgana ma pokutować za winy Marka Twaina? Facet kompletnie popindolił legendy celtyckie (a konkretnie piktyjskie) i oskarżył Morganę o winy Morgause.
A gdyby tak... okazało się, że ta studnia ma duuuużo wspólnego ze studnią przedstawioną w OUaT in Wonderland? Skądś ta magiczna studnia musi mieć swoją moc. Wtedy wątek Jafara wpisałby się w historię.
Wiem, że nie o to chodziło ale mało mnie to obchodzi, bo wątki i tak są durne w tym serialu ale lubię niektóre postacie :D
Kraina Baśni - Arandelle:
Zamartwiająca się Elsa oczekująca powrotu Anny i Kristoffa z ich podróży poślubnej spostrzega na niebie dziwne wyładowania elektryczne i nadnatrualnie pojawiające się czarne chmury. Zaczyna się niepokoić o siostrę, ma wrażenie że coś jest nie tak - czuje nadchodzące zło, to dziwne uczucie bo skądś zna tą energię. Dookoła niej zaczynają pojawiać się spadające płatki śniegu, zaczyna tracić kontrolę nad mocami.
W międzyczasie radosny Czarnobrody płynie odebrać okup od Macochy kopciuszka za Anastazje, gdy na niebie zaczynają pojawiać się chmury burzowe. śmieje się, poniża Anę i mówi, że i tak zabije ją oraz jej matkę i ukradnie wszystko. W pobliżu zdenerwowanej Any pojawiają się wyładowania elektryczne. W międzyczasie, więzienie w Agrabahu z tajemniczym mężczyzną(i tak wyciekł by spoiler że to Mordred xd), zniewolony jest właśnie poniżany przez strażników którzy wyrzucają jego jedzenie na podłogę i każą mu z niej jeść gdy wokół niego zaczyna unosić się kurz... po chwili widzimy jak przy użyciu mocy telekinezy morduje strażników.
Kolejne ujęcie pokazuje Enchanted forest, Emma wyłania się z tej jamy mrocznego czy co to tam było tak jak wczęsniej rumpel, wydaje się być zdezorientowana wygląda zupełnie inaczej, demonicznie ale zachowuje się normalnie. Nad nią jest cała masa piorunów i innych efektów, na niebie czarne chmury.... i w sumie to nic więcej mnie nie obchodzi. Ważne, żeby pojawiły się postacie z Arendelle, i Anastazja + Mulan mogła by wreszcie wrócić akurat tam właśnie przebywa przecież... ;x
Morgany raczej nie będzie, więc marne szanse na pojawienie się Mordreda.
Ale ogólny zarys spoko.
Mroczna Emma próbuje sprawić, żeby w ,,świecie bez magii" można było jej używać, dzięki czemu będzie mogła swobodnie czarować poza Storybook i ostatecznie jej plan udaje się.
Zróbmy sobie taki ranking kto kogo mógłby w przyszłości zagrać w OUAT.
W roli Morgany widziałbym Madeleine Stowe lub Sonya Walger.
Richard Madden lub Max Irons jako Mordred
Jakby wróciła kiedyś Mulan, to Ken Leung mógłby zagrać Shan Yu.
Osric Chau lub Jaycee Chan jako Li Shang
Fajnie by było jakby zahaczyli o "Księżniczkę i żabę".
Adewale Akinnuoye-Agbaje lub Omar Epps jako Doctor Facilier
Michael Obiora jako Książę Neveen
Larissa Wilson jako Tina
Wydaje mi się, że będzie to wyglądać tak jak w czwartym sezonie pół sezonu skupi się na wygnaniu mrocznego z ciała Emmy, a drugie pół na znalezieniu ojca Lily (córki Czarownicy) :)
Nie mam pojęcia, co oni znowu wymyślą, ale ze zniecierpliwieniem czekam na Dr. Facilier, Luizjanę, Luizjanę i LUIZJANĘ (czyli "Księżniczka i Żaba"). Zdaję sobie sprawę, że teraz raczej będą lasy, Meridy, Artury i inne Merliny (nie znoszę Merlina i Artura), ale tak chociaż na drugą połowę sezonu Luizjana byłaby suuuuuuper.
Tak sobie ostatnio myślę, że skoro Emma to Dark One to fajnie by było, gdyby zabiła kogoś ze swoich bliskich. Mnie od dawna denerwuje np. Charming, więc nie obrażę się na H&K, gdy zniknie z obsady. Chociaż bardziej dramatyczne byłoby gdyby zabiła swoją matkę, bo raczej to co widzieliśmy raczej wskazuje Snow jako potencjalną ofiarę Emmy. Chyba, że ktoś ma jakieś info na temat tego, czy dojdzie do takich "tragedii".
Rodzice Elsy i Any jednak przeżyli katastrofę statku i mieli jeszcze jedno dziecko. Dziecko, które wychowywały małpy w dzikiej dżungli - Tarzana. To by było całkiem ciekawe wprowadzenie tej postaci do fabuły. Tym bardziej, że w 2016 i 2017 powstaną dwa filmy o Tarzanie oraz Disney w 1999 stworzył animację.