PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=603904}

Dawno, dawno temu

Once Upon a Time
2011 - 2018
7,4 40 tys. ocen
7,4 10 1 40046
6,2 6 krytyków
Dawno, dawno temu
powrót do forum serialu Dawno, dawno temu

Witam, dowiedzieć się jaki jest ten serial? czy jest on cukierkowy? czy może mroczniejszy? bardziej dla dzieci czy dla dorosłych?, jest akcja/efekty? czy przegadany? procedural czy o jednym wątku fabularnym? czy można go porównać z jakimś innym serialem/filmem ? pozdrawiam i dzięki za wszelakie odpowiedzi

ocenił(a) serial na 7
efemera

Trochę cukierkowy, ale z rozsądkiem. W każdym razie nie mdli od nadmiaru słodyczy. Trochę mroczny, ale dzieci nie wystraszy. Taka bajka dla dorosłych. Dla dorosłych nie dlatego, że są jakieś przerażające czy odważne sceny, ale dlatego, że dziecko nie nadąży za fabułą, która jest zakręcona, wspomnienia mieszają się z teraźniejszością. Jest wiele wielowymiarowych, bardzo ciekawych postaci, które naprawdę da się lubić.

ilco

bardzo przyjemny i sympatyczny moim zdaniem warto do niego zajrzeć :)

ocenił(a) serial na 10
efemera

Czy jest cukierkowy? Hmm... Myślę, ze wszystko co jest związane z baśniami czy bajkami jest w jakimś stopniu cukierkowe, trochę przekoloryzowane. Jednak da się przeżyć, nie ma tego dużo, a jak już jest, to jak najbardziej do zniesienia.
No nie popadajmy w skrajności. Nie jest ani cukierkowy, ani mroczny. Jest normalny. Choć nie powiem, są bardziej "ostrzejsze", "mroczniejsze" momenty w OUAT. Z pewnością nie dla dzieci, gdyż jednak są poruszane bardziej poważne wątki, no i jest on bardzo złożony i dzieci z pewnością nie nadążyłyby za fabułą (sam mam z tym czasem problemy i oglądam odcinek po dwa razy, aby zrozumieć o co chodzi lub sięgam do wcześniejszych odcinków).
Akcja i efekty są, choć co do tego drugiego to bym się czepiał. W pierwszym sezonie nie było ich zbyt wiele (no chyba, że pod koniec sezonu). Natomiast w drugim sezonie pojawiają się bardzo często, lecz niektóre są niedopracowane. No ale w końcu to tylko serial telewizyjny. Przegadany? xD Co to wgl za pojęcie. Bohaterowie muszą się przecież ze sobą porozumiewać, nie będą na migi rozmawiać, czy listów wysyłać.
Jak już wspomniałem, w serialu wątki są bardzo rozbudowane i jest ich wiele. Czasem aż trudno się połapać.
Hmm.. .Szczerze to z niczym nie można go porównać, gdyż dla mnie jest on wyjątkowy. Nigdy nie spotkałem się z czymś takim. Postacie z bajek uwięzione w prawdziwym świecie? Połączenie losów Śnieżki, Czerwonego Kapturka, Pinokia i Kapitana Hook'a? Przeplatanie znanych nam motywów z bajek/baśni i wizji reżysera?
Dla mnie serial jedyny w swoim rodzaju i wyjątkowy, gdzie na następnym odcinek czeka się z wielką, rozbudzona ciekawością i niezwykłą ekscytacja: "co twórcy wymyślą tym razem?".
Ogólnie bardzo go polecam chociażby dlatego, aby inaczej spojrzeć na znane nam z dzieciństwa bajki i baśnie, opowiadania i opowieści.