czy to jakis symbol, znak? pojawiła się już 2x - przy przebudzeniu Pinokia gdzieś w Azji i w NY w mieszkaniu Swan.... a najlepsze, że mój syn urodził się o 8.15...
Pojawiła się już w pierwszym odcinku - zegar w Storybrook wskazywał tą godzinę. Jest to wyraźne nawiązanie do "Lost-ów" (ci sami twórcy i połowa obsady ;))
Godzina 8:15 nie pojawiła się jedynie 2 razy, a wiele więcej. Trzeba tylko to wychwycić, bo nie zawsze pokazane jest to tak jak we wspomnianych przez ciebie scenach ;D
O 8:15 miały miejsce:
-narodziny Henry'ego
-przebudzenie Pinokio
-podjęcie decyzji o pozostaniu w Storybrooke przez Emmę (z czego również wynikał punkt poprzedni ;p)
-lot Bea nad Londynem
-przełamanie klątwy Reginy
-przebudzenie Emmy w NY
-(tego możesz nie wiedzieć ;p) w pilocie Once Upon aTime in Wonderland o tej właśnie godzinie Walet Kier przechadzał się po Storybrooke ;D
Pewnie jest tego jeszcze więcej, tylko nie wyłapałam ;)
no to nieźle - widocznie nie oglądam za uważnie. czyli mój syn urodził się jak Henry :) może ma serce prawdziwie wierzącego :p
ale chyba już zginął ;P ciekawe właśnie jak przywrócą Rumpla bo nie wierzę, że tego nie zrobią.
Nie ryczałem pod koniec sceny jak Mroczny zabija swego ojca, w 3x11. Bo wiem, że Robert Carlyle wróci. Uważam, że każdy kto w to wątpi jest fanem OUaT, ale słabej wiary.
ja tez wierzę właśnie. ale pytanie brzmi jak to zrobią i czy przy okazji PP też nie będzie mieć możliwości powrotu... ale wydaje mi się że Pan odszedł definitywnie. tak jakoś ten wątek to sugerował
" jak to zrobią " to tego nie wiemy i dlatego czekamy, do 10 marca. Natomiast Regina powiedziała, że Piotruś jest martwy, ale mówiła to siedząc w Storybrooke a jak będzie, to zobaczymy.
Nie odszedł, bo będzie wracał w retrospekcjach. W TYM serialu tak naprawdę nikt nie odchodzi, bo jest tak skonstruowany, że dopóki aktor wcielający się w dana postać żyje, to zawsze jest szansa, że się jeszcze pojawi.
A przecież "wiara" to hasło sezonu 3 :)
No... ale dla niedowiarków:
http://25.media.tumblr.com/371a2318d98f0668d6e9e459bce28ad9/tumblr_mz0lrukgHG1rn f3pxo1_500.png
W zasadzie to nie jest to zwykłe nawiązanie... bo o ile mi wiadomo, to akcja OUAT dzieje się w tym samym świecie co ta z LOST, więc te cyfry mają takie samo znaczenie.
Dla przypomnienia: 4 [8 15] 16 23 42 to tajemnicze cyfry wielokrotnie pojawiające się w serialu 'Zagubieni' oznaczające różne dziwaczne nadprzyrodzone zdarzenia, i powiązane z końcem świata. Same w sobie oznaczają koniec/ i początek czegoś. Wszystkie pojawiają i pojawiały się wielokrotnie w obu serialach (ja to akurat je zawsze zauważam, bo ten nawyk po 6 latach oglądania zagubionych xd)
Z innych podobnych były mn. leżąca gdzieś tam w SB butelka z Logo Ajira (fikcyjne linie lotnicze wprowadzone w 4/5 sezonie serialu)
Batonik apollo którego jadł Henry (Batoniki apollo wprowadzone zostały poza serialem Zagubieni w zabawie "The Lost Experience" gdy zadaniem fanów bylo hackowanie różnych stron, a w ostatecznosci wysyłanie sfabrykowanych fotek na których jedzą nieistniejące batoniki apollo, po otrzymaniu 100.000 takich fotek twórcy odblokowali TLE, i wyjaśnili że batoniki niby były produkowane przez firmę należącą do Hanso, która to finansowała projekt Dharma) Tak czy inaczej o Hanso nigdy w lost nie wspomniano, ale za to batoniki często się pojawiały xd
Oprócz tego była cała masa innych "nawiązań" które wyraźnie sugerowały, że akcja dzieje się w tym samym świecie, z resztą przed premierą 1 sezonu, i w jej trakcie wielokrotnie było sugerowane, jakoby wydarzenia z LOST działy się w tym świecie co te przedstawione z OUAT - ostatecznie chyba nikt z twórców tego nie potwierdził, bo od 1x07 i po przerwie fani i twórcy zaczęli traktować ten serial jako osobny projekt - chociaż nie wykluczam, że różnego rodzaju batoniki i inne rzeczy mogły się pojawiać w dalszych odcinkach... ale nawet ja na to nie zwracałem uwagi :)
Ow, jednak jest tego sporo więcej (z tym, że nie wszystko jest tutaj wypisane)
http://onceuponatime.wikia.com/wiki/List_of_Lost_References
Są mn. fikcyjne seriale z lost, fikcyjna kapela, a linie lotnicze pojawiają się kilka razy :D
http://onceuponatime.wikia.com/wiki/List_of_Lost_References