Dekameron
powrót do forum 1 sezonu

Uwaga!

ocenił(a) serial na 7

Uwaga, w serialu występują nie tylko osoby białe!

A teraz znacznie bardziej serio: Dekameron, może wbrew nazwie, jest tylko luźno inspirowany oryginałem. Należy się tutaj spodziewać bardziej "nowoczesnego" podejścia do opowiadania historii. Jest to nie tylko "czarna komedia" (jak w opisie), ale może nawet bardziej satyra, niekiedy przechodząca w groteskę.
Nie jest to serial historyczny (i nie próbuje nim być!!) a historii używa jedynie jako kostiumu aby opowiedzieć, bardziej uniwersalnie, o porządku społecznym, o relacjach między ludźmi, pozastanawiać się trochę nad tym, czym jest miłość...

Mamy tu grupkę całkiem ciekawych postaci, które obserwujemy przez te 8 epizodów podczas ich zmagań z trudną sytuacją, zmagań między sobą a także zmagań z własnym "ja".
To nie jest serial wybitny, ale dostarcza niezobowiązującej rozrywki a w międzyczasie potrafi być pomysłowy a nawet wzruszający.

Należy przy tym pamiętać, że nie będzie to oczywiście serial dla każdego. Jeśli komuś nie podobało się "1670" czy "Our Flag Means Death" to istnieje spora szansa, że "Dekameron" także się nie spodoba

ocenił(a) serial na 2
Elentari22

Ja osobiscie uważam to zatrudnianie kolorowych aktorów do historycznych ról białych za podle czyszczenie się z historycznego systemowego rasizmu. Przecież cały zachód to byli ptoworni segregujacy kolorowych rasiści i to długo po 2 WS. A teraz wkładają młodym do głów, że to nie miało miejsca, że przecież w historii białych było miejsce dla kolorowych. Mam nadzieję że kolorowi się w końcu przebudza i pogonią cwaniaczkow tam, gdzie ich miejsce czyli na śmietnik historii. Bo dokładnie tam jest miejsce tyć wsyrkich, którzy dziś załamują historie bezczelnie wybielając zachód z ich historycznych win. Jak wiadomo to działa ale tylko u nas. 3/4 świata widzi ta oblude i nienawiść do świata zachodu ciągle się pogłębia. I to są fakty. Afryka jest już Chinska i Rosyjska, nie byłoby tego, gdyby nie nienawiść do rasistowskich, falszujacych swoją historię Europejczyków. 

ocenił(a) serial na 7
kuba_kuba_51

Ja wiem, że dyskusje na ten temat na ogół są pozbawione sensu, niemniej: to nie jest serial historyczny. Owszem, osadzony (teoretycznie) w konkretnej epoce, ale w żaden sposób nie próbuje nam przekazać realiów tamtych czasów, skupia się na zupełnie czymś innym. Przynajmniej dla mnie bezcelowym jest wytykanie ahistoryczności serialowi, który w żadnym wypadku nie ma być "kroniką". Te średniowieczne Włochy to tylko taki kostium nie zaś rzetelna ilustracja epoki, co z resztą widać w serialu wyraźnie. Nie sądzę, aby ktokolwiek oglądający ten serial uznał, że to sama prawda i tylko prawda

kuba_kuba_51

Czyli: cały świat nienawidzi Zachodu, bo zatrudnia kolorowych aktorów? Interesujący tok myślenia.

kuba_kuba_51

Ale podobnie jest w Polsce, gdy potomkowie chłopów pańszczyźnianych odgrywają role szlacheckie! Wstyd i potwarz!

JaroTomik

dobre dobre.

kuba_kuba_51

Czarnoskórzy na zachodzie Europy to nie było nic niezwykłego. Segregacja rasowa istniała w RPA i USA.

kuba_kuba_51

Zeby oceniac film po kolorze aktorów to naprawde trzeba mieć ograniczone horyzonty.