PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=654010}

Detektyw

True Detective
2014 -
8,4 163 tys. ocen
8,4 10 1 162844
7,8 58 krytyków
Detektyw
powrót do forum serialu Detektyw

Na czym polega fenomen tego serialu? Ciężki jest, ok. Dużo w nim montażowych nie-równoległości, jest wiele czasów akcji, które przeplatają się wzajemnie... Jest jeden wątek (morderstwa), ale (wydaje mi się), że jest zamglony, bardzo znacznie zamglony przez inne wątki - życia Harta i Cohle'a. Rozumiem budowanie napięcia, wprowadzanie bohaterów, budowanie postaci, i świata akcji, wprowadzanie intrygi i problemu... ale w tym wypadku chyba w pierwszych trzech odcinkach jest za bardzo nasrane na jedną kupę... totalny chaos... trzyma w napięciu, ale to napięcie mogę przyrównać do napięcia, kiedy czekam na autobus - nie większego. Na czym polega klasa tego serialu? Może następne odcinki pokaża... Póki co dla mnie, budzi ciekawość, intryguje, ale filmowo nie trzyma się kupy - za dużo wątków na raz, jak na serial... Co myślicie?

ocenił(a) serial na 9
roshi

Wszystko ma swój cel. Myślę, że twórcy nie robią tego po to, żeby zapchać czas.

ocenił(a) serial na 7
roshi

Nie uważam, aby było za dużo wątków, nie mam problemów aby się w tym odnaleźć, wszystko jest jasne. Jakie wiele czasów akcji ? raptem dwa. Mamy świetną muzykę, świetny montaż, genialne dialogi które i zmuszają do refleksji, postacie są wykreowane dobrze, klimat pochłania jak pole grawitacyjne czarnej dziury, aktorsko też dobrze, zwłaszcza Rusty. Nie ma takich serialów na co dzień.