Dexter: Resurrection: Sezon 1 Dexter: Resurrection sezon 1, odcinek 4

Dexter: Resurrection | Call Me Red

9,4 173  oceny
9,4 10 1 173
Dexter: Resurrection
powrót do forum s1e4

Nie spodziewałem się po tym serialu już aż tak dobrego odcinka. Ostatnie miały wiele dziur, ale za to podbudowały ten odcinek, że wow. Zastanawiam się czy na końcu to było wyobrażenie Harrisona czy nie, ale w następnym tygodniu zapowiada się też dobry odcinek i nareszcie wątek policji stał się 100 razy ciekawszy przez Angela.

ocenił(a) serial na 9
kacperpozd

Mam wrażenie, że ten detektyw współpracujący z autystyczną babką od Stayin' Alive (chyba Oliva) to ten nieuchwytny seryjny zabójca New York Ripper. Prater też wygląda jakby coś ukrywał. Nie wierzę jakoś w to, że jest zwykłym fanem seryjnych morderców. Musi się kryć za tym jakaś historia. Pewnie będzie jakoś powiązany z kimś, kto już pojawił się w poprzednich odcinkach (rodzina? partner?). Ta Charlie wygląda na to, że już zaczęła rozgryzać Dextera (dwukrotnie nie działający odcisk palca), sądzę, że telefony, które mają seryjni mordercy mają GPS i Charlie po tym rozszyfruje Dextera. Może nie od razu jego prawdziwą tożsamość jako BHB, ale będzie śledzić go i zobaczy, że nie jest tym, za kogo się podaje.

ocenił(a) serial na 9
Azazel94

I jeśli Barista zginie, a wszystko na to wskazuje, to najprędzej właśnie z rąk Charlie, śledząc Dextera. Pojawi się w złym miejscu, o złym czasie i dostanie od niej kulkę.

ocenił(a) serial na 9
Azazel94

Szkoda, że NPH poszedł pierwszy do piachu. Liczyłem, że pojawi się jeszcze w kilku odcinkach i będzie jakimś przerażającym typem. Zrobili z niego creepa, który ma fetysz tatuaży. Ale to jego przerażenie, kiedy dowiedział się, że Dexter to BHB. Świetny moment.  Bardziej miałem nadzieję, że pozbędą się od razu grubego. No i ten Gemini (taką chyba ma ksywę?) będzie jakimś chorym po****m, bo jako jedyny nie pochwalił się jaka jest jego specjalność, jak dobiera swoje ofiary i mocno też obserwował Dextera podejrzliwym wzrokiem, jakby skądś go znał.

Azazel94

Oby wykorzystali Davida Dastmalchiana, uwielbiam faceta i aż się prosi, aby grał takiego tajemniczego, podejrzliwego zabójcę, który nie będzie uchwytny.

ocenił(a) serial na 9
kacperpozd

Póki co nie wiemy nic o nim, a on wygląda jakby wiedział coś o Dexterze. Obczajał go, jakby go podejrzewał o kłamstwo. Chłop faktycznie wygląda na tajemniczego i najbardziej rąbniętego z tego towarzystwa (zaraz po Dexie, ale oni nie wiedzą z kim mają do czynienia), ale tak czy siak raczej zginie w tym sezonie. Wszystkie wątki są robione bardzo szybko i wydaje mi się, że wszyscy zginą w tym sezonie. Ogólnie obsada jest świetna, napompowana gwiazdami, ale zabicie postaci NPH po raptem kilku jego minutach na ekranie sugeruje, że nie mają za wiele kasy na tych aktorów i szybko będą znikać z ekranu.

Azazel94

Przeraża mnie nowa o śmierci Batisty, ale już wiadomo jak to jest podbudowane. Mam teraz tylko nadzieję że przez to Dexter będzie ścigany bardzo bym chciał to zobaczyć.

ocenił(a) serial na 9
kacperpozd

Albo sprzątnie go Charlie, bo będzie węszył za Dexterem, a ona również to robi, bo widać, że nie ufa mu, że jest Redem, albo sprzątnie go Oliva czyli partner tej detektyw z NY, który wg mnie okaże się tym słynnym nieuchwytnym New York Ripperem. Bo niby czemu jest nieuchwytny? Bo podobnie jak Dexter jest z policji. Ma zasoby, dostęp do wszystkich informacji, dlatego nikt nie może to złapać. Jego partnerka ma obsesję na punkcie schwytania tego mordercy, nawet ma wygłaszać na jego temat jakieś referaty. Jak ten gość o tym usłyszał, to trochę miał wkurzona minę. I chwilę wcześniej namawiał ją do odpuszczenia. Wg mnie ten gość to seryjny morderca. Zrobią z niego villaina w S2.

Azazel94

Bardzo fajne teorie muszę powiedzieć. Ja sam nie myślałem nad tym, że ten policjant może być mordercą, ale w sumie to idealnie pasuje i oby zrobili villana w S2. Ja słyszałem taką plotkę, że to ma mieć 3 sezony, więc byłoby ciekawe jakby je zróżnicowali, nie to co było w oryginalnym serialu. S1 - dołączenie do grupy morderców i polowanie na nich, S2 - polowanie na NYR i może podejrzenia wobec Dextera, S3 - Dexter ścigany?? Ja z chęcią bym takie coś zobaczył.

ocenił(a) serial na 9
kacperpozd

To nie plotka. Zostało to potwierdzone, że C. Hall ma kontakt na 3 sezony, a jeśli sam zechce, to na dłużej. A kasa pewnie fajna i serial wrócił do łask, więc kto wie, czy nie zrobią i więcej niż 3 sezonów. Plotką jest natomiast to, że możliwe że postać Mii przeżyje i dostanie własny serial. Bo aktorka współpracowała już z paroma scenarzystami z obecnego Resurrection. 

ocenił(a) serial na 9
Azazel94

Na pewno będzie serial o młodości z Trójkowego i S2 Original Sin. Miał być też o Harrisonie, ale póki co zrobili Resurrection, więc raczej temat upadł albo może zmontują coś o nim po tym sezonie i już nie zobaczymy go w S2, tylko po prostu dostanie własny serial.

Azazel94

O to się potwierdziło, że jednak dłużej i dobrze. Liczę na to, że serial trafi do większej liczby odbiorców (fanów Dextera), bo na razie widzę, że tutaj nie ma jakiegoś wielkiego zlotu z wyjątkiem tych najwierniejszych. Marka zbudowana jest, więc mają potencjał na coś dobrego, co w sumie już teraz nawet zbudowali.

Azazel94

MI podobał mi się moment z Mią Lapierre jak zaprosiłą do mieszkania Dextera po czym poszła przy nim się umyć i zostawiła otwarte drzwi, jak wiadomo zabija gwałcicieli, zapewne chciała sprawdzić czy jest jednym z nich, Dexter wychodząc z domu w tym momencie zapewne zyskał u niej sympatię

emilson_1571

Ja mam wrażenie, że tam będzie chodzić o coś innego. Może banalne, ale ona z jakiegoś powodu poluje na Reda. Od samego początku szukała z nim kontaktu. Czy Dex poszedłby do tej łazienki, czy tylko by został, próbowałaby go załatwić.

ocenił(a) serial na 9
mr_sv

Nie mogłaby go załatwić i nie zrobi tego. Z prostego powodu – ma swój kodeks jak Dexter. Poluje tylko na gwałcicieli, a Dex/Red się do tego opisu nie wpisuje. W kolejnym odcinku Mia zaproponuje Dexterowi wspólne zabójstwo, a on będzie to rozważał. Harry będzie próbował go odwieść od tego pomysłu, bo to wiązałoby się z ujawnieniem jej, że Dex to BHB. Jako że Dex jak sam już przyznał w rozmowie z ojcem – ma dość już bycia ostrożnym i do tej pory go nie słuchał, nie sądzę, że posłucha tym razem. Czyli w 5 odcinku Mia dowie się, że Red to tak naprawdę Dex, czyli BHB.

ocenił(a) serial na 9
Azazel94

Na 90% Dexter użyje Mii do wrobienia jej w morderstwo Ryana i tym samym odsunięcie podejrzeń od Harrisona. A jeśli nie on to zrobi, bo jak widać leci na nią i robi się z tego powoli wątek Hannah 2.0, to zrobi to sam Harrison podrzucając jej zegarek tego typa, który ma i który go dręczy. Pewnie Dex przedstawi mu Mię, pójdą do jej miescówki airbnb i Harrison podrzuci zegarek do jej trofeów.

Azazel94

Tyle, że jeszcze nie wiemy czy faktycznie Red nie zalazł jej jakoś za skórę. Może zabił kogoś jej bliskiego? Nawet Dex nie zawsze trzymał się kodeksu. Niedługo zobaczymy o co faktycznie chodzi ;)

Azazel94

Wydaje mi się, że Prater połapał się w momencie kiedy go zobaczył. Gość ma bzika na punkcie seryjnych, zbiera ich trofea. Ciężko nie uwierzyć, że poza tym nie śledził żadnych wiadomości związanych z nimi. Jak informacje prasowe na temat śledztw itp. Mając takie środki w teorii mógł znać więcej szczegółów niż podawano, choćby od informatorów z policji. Dla mnie byłoby zaskoczeniem gdyby nie znał ekipy z Miami która pracowała nad sprawą BHB. Angela dość szybko i łatwo odkryła prawdziwą tożsamość Jima...

ocenił(a) serial na 9
mr_sv

W teorii faktycznie, zgadzam się, że powinien rozpoznać twarz Dextera, bo już pomijając sprawę BHB, przecież Trójkowy zamordował mu żonę i artykuły z twarzą Dexa są na pewno w sieci. Tylko, że ten serial jest jaki jest i tutaj wiele zależy od fabuły. Jeśli twórcom to do czegoś potrzebne, to Prater już powinien wiedzieć, jeśli nie, to nie. Wg mnie Prater nie rozpoznał go, nic nie wie o prawdziwej tożsamości BHB, bo wpadłby w panikę. W końcu to zlot seryjniaków, prawdziwy raj dla BHB, a Prater ma swój kodeks, o którego kilku punktach wspominał Lowell i Lady Vengance, czyli: nie zabijaj ziomków po fachu. Myślę, że Charlie go podejrzewa i niedługo go rozgryzie.

Azazel94

Z drugiej strony mieć Rzeźnika w swoim małym klubie? Albo chociaż wysłuchać co go napędza, jego odczucia etc? Kuszące dla kogoś takiego. Poza tym miałem na myśli, że póki co rozpoznał Dextera jako... Dextera, może nie mieć jeszcze pewności, ale się domyślać mając te wszystkie drobne szczególiki które już wcześniej innych prowadziły na jego trop (Doakes,prawdopodobnie Lundy...).

ocenił(a) serial na 9
mr_sv

W kolejnym odcinku zgodnie ze zwiastunem, Prater będzie miał jakieś wyrzuty do Charlie, pytając ją o to, czy zatrudnił ją, żeby pozbywała się problemów czy może popełnił błąd? Ale może tym problemem będzie śmierć Lowella, o której Prater się dowie.

mr_sv

Mi się wydaje że Pratt dokładnie wie kim jest Dexter. Charley nie, ona już się domyśla, że to nie Red przyszedł na spotkanie. Tylko nie wie kim jest i na pewno będzie go śledzić i sprawdzać, ale Pratt w mojej opinii wie to na 100%. W końcu jakby nie było BHB, którego nie złapano do tej pory to łakomy kąsek dla kolekcjonera seryjnych morderców. I życie pozostałych gości myślę że nie ma dla niego takiego znaczenia nawet pomimo jego zasad A Dex tylko go w tym utwierdził po tym jak pieszczotliwie gładził swoje płytki i z jakim zainteresowaniem oglądał młotek Trójkowego I stół, na którym zabił brata.

Azazel94

Dexter wtopił lekko, że kupił hot-dogi po wyjściu z Klubu Morderców. Jak ktoś go śledził, to już może wiedzieć, że ktoś się podszywa pod Ronalda.

Azazel94

Motyw z seryjnym zabójcą z policji pojawił się zarówno w oryginalnym Dexterze jak i w Original Sin. Nie sądzę żeby po raz trzeci w to brnęli.

ocenił(a) serial na 9
kacperpozd

A co do tej ostatniej sceny, nie sądzę, że Dexter to tylko wytwór wyobraźni Harrisona. Oznaczałoby to, że stał się jego Mrocznym Pasażerem, a Dexter żyje i w końcu spotka się osobiście z synem. Byłoby to zagmatwane, gdyby teraz pokazali go jako jego Dark Passengera, żeby zaraz kminić nad kolejną sceną z ich prawdziwym spotkaniem. Trochę byłoby to niepotrzebne przedłużanie, które tylko wkurzyłoby fanów.

Azazel94

To z Dexterem jako wyobrażenie może przesadziłem to trochę takie PTSD po Severance, kiedy porzucili jeden z ciekawszych wątków, ale to są 2 zupełnie różne seriale. Więc teraz myślę że to był prawdziwy Dexter

kacperpozd

Sprawdziłem ubranie Dextera w tej ostatniej scenie i jest to ubranie z Dexter New Blood, tutaj nigdzie nie miał takiego swetra i kurtki więc jest to wyobrażenie Harrisona. A swoją drogą skąd pomysł na porównanie do Severance?

Jake_Boe

W Severance S2 był poruszony wątek reintegracji (to chyba tak się nazywało połączenie świadomości Marka) i podbudowano go dosłownie chwilę moment i go porzucili na rzecz innych wątków. Tutaj jest podbudowa, że Dexter zbliży się do Harrisona i nagle rzucą to w błoto tworząc wyobrażenie jego i sam Dexter będzie już bagatelizować że jego syn jest w mieście i że to do niego przyjechał. Chyba to miałem na myśli pisząc komentarz wyżej, ale teraz coś mi tu nie gra jak o tym myślę, jak sobie dobrze przypomnę to jeszcze raz napiszę

kacperpozd

Poza tym bardzo trafna uwaga z tą kurtką. Właśnie ja coś uczułem że coś jest nie tak i ciekawi mnie jak mogą to poprowadzić. Edit: sprawdziłem promo przyszłego odcinka (spoiler alert wsm) i tam jest scena z Mią i Dexter ma tę kurtkę chyba.

kacperpozd

rzeczywiście ta sama kurtka :)

Azazel94

Sprawdziłem ubranie Dextera w tej ostatniej scenie i jest to ubranie z Dexter New Blood, tutaj nigdzie nie miał takiego swetra i kurtki więc jest to wyobrażenie Harrisona.

ocenił(a) serial na 9
kacperpozd

Tak wgl, to w tym odcinku padła bardzo ważna kwestia z ust Dextera "Jestem już zmęczony byciem ostrożnym". Niedługo później dotknął palcami swoich szkiełek, które ma w swojej kolekcji Prater, zostawiając tym samym na nich swoje odciski palców. To też może zostać w którymś odcinku użyte jako trop lub jako powód do oskarżenia Dextera.

Azazel94

Przerażenie gościa który dowiedział się że jest na stole BHB bezcenne. Aż się prosiło żeby Dexter trochę się wstrzymał, może gościu się na nim wzorował. Zginął z rąk legendy.

Marcin5800

Szkoda że nie pokazali rozmowy Batisty z tą detektyw. Przecież to będzie napędzać cały sezon. Na tą prezentację Dexter powinien przygotować o sobie aż by im kopary opadły.

ocenił(a) serial na 9
Marcin5800

Będzie ich rozmowa w kolejnym odcinku najprawdopodobniej. Polecam obejrzeć zwiastun i zwrócić uwagę na kilka ciekawych zdjęć, które się tam przez moment pojawią. Albo to fragment z współpracy Angela z tą babką, albo pokażą Batistę jak próbuje samodzielnie łączyć wątki w jakimś hotelowym pokoju.

kacperpozd

Lektor Ai?

aronn

Nie orientuję się w tych sprawach; oglądam po angielsku.