PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=331618}

Dexter

2006 - 2013
8,2 204 tys. ocen
8,2 10 1 203822
7,2 26 krytyków
Dexter
powrót do forum serialu Dexter

http://www.wydawnictwoamber.pl/autor,750,jeff-lindsay.html

30 listopada 2010r. wydawnictwo AMBER wyda piątą część cyklu książek Jeff'a Lindsay'a,
zatytułowaną 'Delicje z Dextera' (DEXTER IS DELICIOUS), której premiera niedawno odbyła
się w USA.

R3Mi

To świetna wiadomość. Szkoda tylko, że znów przeczytam w max dwa dni ;)

pochlast

hehe dobry tytuł książki ;D

użytkownik usunięty
R3Mi

Ja już oglądam serial czyli książka przedstawia to co jest w seriialu, te same postacie, akcja?

Pierwsza książka - 'Demony Dextera' była bazą do stworzenia serialu - jest bardzo podobna do Sezonu 1-go, aczkolwiek wiele wątków rozwiązano inaczej niż w serialu

Książki 2-4 (Dekalog, Dylematy i Dzieło Dextera) to już całkowicie samodzielne pozycje nie bazujące na serialu i vice versa.

Tom 5-ty również jest autorskim pomysłem Lindsay'a.

ocenił(a) serial na 8
R3Mi

Nie mogę się doczekać!

użytkownik usunięty
R3Mi

Dziękuje za informacje - ale jakim językiem są pisane te książki? Językiem prostym i lekkim z wieloma dialogami, czy też jest książką bardzo trudną, z wysoko postawioną poprzeczką, z trudnymi słowami i umiejętnymi złożonymi zdaniami? Polecacie mi te książki? Jeśli pierwsza książka opisuje po części to co dzieje się w sezonie pierwszym serialu, to nie widzę sensu by do tego wracać już po zapoznaniu się z odcinkami, chyba żeby było odwwrotnie - najpierw książka póżniej serial.

"na podstawie: Jeff Lindsay "Demony dobrego Dextera" (książka)"
pierwsza była książka...
dość przyjemne książki, czyta się szybko;)
oczywiście polecam

Powiem Ci tak, jeżeli jesteś fanem 'Dextera', to pierwsza książka zdecydowanie powinna być dla Ciebie "MUST READ" - z dwóch prostych powodów:
- Historia z Sezonu 1-go (czyli wciąż najlepszego ze wszystkich)
- (UWAGA - MAŁY SPOILER) Autor książki zupełnie inaczej rozwiązał konfrontację (i jej skutki) Dextera z Brian'em, niż zrobili to twórcy serialu.

Książki są pisane prostym językiem, aczkolwiek NIE brakuje umiejętnie złożonych zdań będących wewnętrznym monologiem bohatera - który wszyscy tak kochamy :)
Część 2 - 'Dekalog Dextera' ma inny styl narracji od wszystkich pozostałych książek (przez co moim zdaniem jest najgorsza).
Ale ogólnie zdecydowanie warta uwagi lektura.
Polecam!

ocenił(a) serial na 8
R3Mi

Wszystkie części książek są doskonałą alternatywą na nadchodzące zimowe wieczory. Goraco polecam je wszystkim fanom serialu, bowiem możemy się w nich dowiedzieć rzeczy, które w serialu nie są wyłapywane lub w ogóle nie ujęte. Poznajemy Dextera dokładniej, wszystkiego jego myśli i refleksje. Trzymające w napięciu książki psychologiczne, w których jednak nie brakuje wątków humorystycznych. Polecam

R3Mi

to świetnie. Tylko że nie można na razie jej nigdzie dostać. Byłam dziś w empiku w Krakowie, a tam ekspedientka powiedziała mi, że książka jest tylko w trzech salonach, z czego dwa są w warszawie.

Genialna seria, ale niestety - trudno dostępna. Wiele osób wciąż ma problem z zakupieniem pierwszego tomu. Co jest bardzo kłopotliwe, zwłaszcza, gdy jedyną alternatywą, jest używanie ebook'a - a niektórzy ludzie po prostu nie dają rady czytać na monitorze.