http://www.wydawnictwoamber.pl/autor,750,jeff-lindsay.html
30 listopada 2010r. wydawnictwo AMBER wyda piątą część cyklu książek Jeff'a Lindsay'a,
zatytułowaną 'Delicje z Dextera' (DEXTER IS DELICIOUS), której premiera niedawno odbyła
się w USA.
Ja już oglądam serial czyli książka przedstawia to co jest w seriialu, te same postacie, akcja?
Pierwsza książka - 'Demony Dextera' była bazą do stworzenia serialu - jest bardzo podobna do Sezonu 1-go, aczkolwiek wiele wątków rozwiązano inaczej niż w serialu
Książki 2-4 (Dekalog, Dylematy i Dzieło Dextera) to już całkowicie samodzielne pozycje nie bazujące na serialu i vice versa.
Tom 5-ty również jest autorskim pomysłem Lindsay'a.
Dziękuje za informacje - ale jakim językiem są pisane te książki? Językiem prostym i lekkim z wieloma dialogami, czy też jest książką bardzo trudną, z wysoko postawioną poprzeczką, z trudnymi słowami i umiejętnymi złożonymi zdaniami? Polecacie mi te książki? Jeśli pierwsza książka opisuje po części to co dzieje się w sezonie pierwszym serialu, to nie widzę sensu by do tego wracać już po zapoznaniu się z odcinkami, chyba żeby było odwwrotnie - najpierw książka póżniej serial.
"na podstawie: Jeff Lindsay "Demony dobrego Dextera" (książka)"
pierwsza była książka...
dość przyjemne książki, czyta się szybko;)
oczywiście polecam
Powiem Ci tak, jeżeli jesteś fanem 'Dextera', to pierwsza książka zdecydowanie powinna być dla Ciebie "MUST READ" - z dwóch prostych powodów:
- Historia z Sezonu 1-go (czyli wciąż najlepszego ze wszystkich)
- (UWAGA - MAŁY SPOILER) Autor książki zupełnie inaczej rozwiązał konfrontację (i jej skutki) Dextera z Brian'em, niż zrobili to twórcy serialu.
Książki są pisane prostym językiem, aczkolwiek NIE brakuje umiejętnie złożonych zdań będących wewnętrznym monologiem bohatera - który wszyscy tak kochamy :)
Część 2 - 'Dekalog Dextera' ma inny styl narracji od wszystkich pozostałych książek (przez co moim zdaniem jest najgorsza).
Ale ogólnie zdecydowanie warta uwagi lektura.
Polecam!
Wszystkie części książek są doskonałą alternatywą na nadchodzące zimowe wieczory. Goraco polecam je wszystkim fanom serialu, bowiem możemy się w nich dowiedzieć rzeczy, które w serialu nie są wyłapywane lub w ogóle nie ujęte. Poznajemy Dextera dokładniej, wszystkiego jego myśli i refleksje. Trzymające w napięciu książki psychologiczne, w których jednak nie brakuje wątków humorystycznych. Polecam
to świetnie. Tylko że nie można na razie jej nigdzie dostać. Byłam dziś w empiku w Krakowie, a tam ekspedientka powiedziała mi, że książka jest tylko w trzech salonach, z czego dwa są w warszawie.
Genialna seria, ale niestety - trudno dostępna. Wiele osób wciąż ma problem z zakupieniem pierwszego tomu. Co jest bardzo kłopotliwe, zwłaszcza, gdy jedyną alternatywą, jest używanie ebook'a - a niektórzy ludzie po prostu nie dają rady czytać na monitorze.