PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=331618}

Dexter

2006 - 2013
8,2 204 tys. ocen
8,2 10 1 203822
7,2 26 krytyków
Dexter
powrót do forum serialu Dexter

Dla ludzi z nieco bardziej wyrafinowanym smakiem to zwykła szmira. Wyjątkowo odpychające jest zwłaszcza zetknięcie amerykańskiej fascynacji przemocą z amerykańską poprawnością. Bo ten serial jest poprawny do bólu. Zbrodnia dla naiwnych, "mroczna strona duszy" dla gospodyń domowych i gimnazjalistów.

ocenił(a) serial na 8
missmsunshine

Gimnazjaliści przydzielają też nagrody?

użytkownik usunięty
ponczeck

Zakładam, że ci, co je przydzielają, mają jednak bardziej wyrafinowany smak.

ocenił(a) serial na 3
ponczeck

Nagrody to zaden argument, wszędzie na świecie przydziela się nagrody, każdy znajomy krytyk/członek jury przyzna nagrodę, nagrody się kupuje albo po prostu dostaje za oglądalność (co jest wspaniałym miernikiem chały - im więcej wyższa oglądalność, zwłaszcza w USA, tym więcej % prawdopodobieństwa że mamy do czynienia ze szmirką :)

użytkownik usunięty
missmsunshine

Tych, którym dany serial/film nie podoba się, nagrody i nominacje też nie przekonają do zmiany opinii. Jednak pisanie, że "Dexter" podoba się tylko nastolatkom i paniom domów, to spora przesada.

ocenił(a) serial na 8
missmsunshine

Sugerujesz, że nisza zawsze jest lepsza niż coś wielkiego znanego wszystkim?

ocenił(a) serial na 8
missmsunshine

Napisałam to w którymś temacie, ale chyba muszę się powtórzyć. Oglądalność Dextera w Ameryce nie jest wysoka! Najwięcej widzów przyciągają oczywiście odcinki finałowe, ale nawet wtedy w przypadku Dexa wynosi ok. 3 milionów. Dla porównania, House'a ogląda nawet 19 milionów ludzi, z Chirurgami jest podobnie (wybrałam te dwa seriale bo to po prostu te, które przyszły mi do głowy i są dla mnie synonimami chętnie oglądanego dzieła). Proszę więc, nie mów że miernikiem chały jest oglądalność, bo przeczysz sama sobie. Popularność w Polsce? Chwilowa, TVN puścił bodaj 2 serie ale o zaporowej godzinie, a skoro zdjął po pewnym czasie (i nie liczę na rychły powrót) to po prostu znaczy, że nie spodobał się.
Zdefiniuj tę poprawność. Jeśli chodzi Ci o polityczną to się nie zgodzę - Dexter zabijał także kobiety, Latynosów, z Murzynem miał zatargi, w Miami Metro panuje raczej równouprawnienie itp. Jeśli o inną to też się nie zgodzę :) Nie wiem, co chcesz zobaczyć w "niepoprawnym" serialu. Ostry seks w biczami itp. w każdym odcinku? Zbliżenia na odcięte członki ofiar Dexa? A może pragniesz, aby po skończonej robocie wyciągnął jelita trupa, okręcił się nimi, latał po killroomie i śpiewał Halleluyah?
Zbrodnie dla gimbusów i kur domowych to te pokazane w W-11, czy nawet w CSI. Zapominasz chyba, że Dexter to serial bardziej psychologiczny, dramatyczny. To nie działa na zasadzie fajne intro - mamy trupa - Dexter znajduje zabójcę, którego przeoczyło Miami Metro - krwawy mord będący wisienką na torcie. Moim zdaniem wiele osób tego nie rozumie i dlatego nie lubi Dexa, bo mało seksu, bo laski jakieś niezbyt gorące, a i flaki tylko od czasu do czasu latają. Rzucasz fajnymi hasłami typu zbrodnia dla naiwnych itp., ale nie raczysz rozwinąć myśli.
Co do nagród, rozumiem, że skoro nie są one dla Ciebie żadnym wyznacznikiem to np. nie pierdzielisz się z oglądaniem tych nagradzanych, oscarowych filmów tylko sama pieczołowicie oglądasz armeńsko-turkmenistańskie produkcje i dopiero po obejrzeniu wszystkich w danym roku wybierasz najlepszy? Do czego zmierzam - nagroda oprócz docenienia twórców jest też pewnym drogowskazem, czymś co pozwala na wyłowienie pewnych perełek i sprawienie, że stają się bardziej popularne. Trochę nie lubię takiego myślenia, bo wychodzi na to, że jak Twoje dziecko dostanie nagrodę za recytowanie wierszyka, to nie będziesz usatysfakcjonowana, bo w komisji była Twoja sąsiadka.

ocenił(a) serial na 7
Flantrenite

miliony much nie mogą się mylić - JEDZMY GÓWNO !!!

ocenił(a) serial na 5
Flantrenite

Brawo Flantrenite! Piękna riposta, szkoda że zignorowana.

ocenił(a) serial na 6
Flantrenite

Porównywanie oglądalności serialu stacji kablowej (Dexter) z serialami stacji ogólnodostępnych mija się z celem. Kablówkę ma niewielki % ludności, a House'a może oglądac całe USA. Dexter na tle innych seriali Showtime ma chyba najwyższą oglądalnośc.

ocenił(a) serial na 10
Flantrenite

W 100% sie z Toba zgadzam (przyznam, ze poczatkowo nie przeczytałam Twojej wypowiedzi). Podoba mi sie narracja i to, ze film nie jest KOMERCYJNY, "bo mało seksu, bo laski jakieś niezbyt gorące, a i flaki tylko od czasu do czasu latają."-ludzie lubia ogladac przesadne sceny jak z teledysku 50cent'a, moim zdaniem jest to serial zrobiony ze smakiem.

ocenił(a) serial na 10
missmsunshine

Argument mało sensowny.

ocenił(a) serial na 8
mageeszon

Dokładność Dextera jest owocem jego długotrwałych przygotowań i nauk Harry'ego. Każdy z nas może opanować jakąś czynność do perfekcji. Lubisz matematykę? liczysz i ćwiczysz ją, informatykę? przesiadujesz przy kompie pisząc skomplikowane programy i jesteś w tym dobry. A nasz bohater cechuje się sympatią do eliminacji złych ludzi, ma swój kodeks i działa wobec niego.

użytkownik usunięty
missmsunshine

Mnie największą wadą wydawało się zawsze to, że Dexter jest zbyt sympatyczny. Taki swój chłop, którego można polubić i utożsamiać się z nim. To w gruncie rzeczy pozytywny bohater. Serial nie pokazuje jego okrucieństwa, przyjemności z zabijania - a tym właśnie cechują się seryjni mordercy. Druga wada to idiotyzm scenariusza, który tak kieruje postaciami, żeby Dexter zawsze się wywinął, a policja wyszła na ślepych i głuchych idiotów. Istne Truman Show. Tak że pod tymi względami to rzeczywiście zbrodnia dla naiwnych.

Masz absolutną rację ale problem w tym, że nie ma takiego serialu jak Dexter, który ukazywałby psychologiczne, realistyczne, okrutne podejście naszego bohatera. Nie wiem czy amerykanie nie chcą tego oglądać czy ich telewizje to bojaźliwe wypierdki.

ocenił(a) serial na 7

właśnie, w w-wa w co 2gim warzywniaku są zainstalowane kamery...a ten gość w Miami zapier*** przez 5 sezonów niezauważony.2) Policja jeżeli nie chodzi o Dextera jest zdolna do abstrakcyjnego myślenia i ujęcia sprawcy. 3) koleś jest seryjnym mordercą a jakoś wcale nie zauważyłem żeby w momencie zabójstwa przeżywał euforię. 4) na chu* on te zwłoki wozi nad morze jak mógłby je po prostu zjeść eheheheh

ocenił(a) serial na 10
missmsunshine

Moze sama fabula nie jest wyrafinowana, jednak serial pod wzgledem oprawy graficznej (kolorystyka, klimat,zdjecia) oraz muzyki jest porywajaco dobry! Wlasnie skonczylam ogladac 5sezon i musze powiedziec, ze byl to jalepszy serial od DT jaki powstal! 10/10

ocenił(a) serial na 5
Dendroaspis_Polylepis

ciekawa teoria jesli wziac pod uwage, ze obejrzales tylko te 2 serialiki..

ocenił(a) serial na 10
danteusz

Ciekawa teoria zwlaszcza, ze obejrzalam sporo seriali jednak zaden nie byl na tyle ciekawy by go oceniac

ocenił(a) serial na 10
danteusz

Spartakus;krew i piach 8/10 -pozdrawiam;>

ocenił(a) serial na 7
Dendroaspis_Polylepis

3 mln tylko? To m jak miłość ogląda z 7-9mln xD. Co do Dexa - BD => do czasu 5go sezonu, który reprezentował żenujący poziom, o liczbie absurdów nie wspomnę. Z dramatu psychologicznego przeszli w papkę i melodramat, szkoda, bo kiedyś serial miał jajca (fabuła, mrok, klimat, dialogi, napięcie - tego nie było w 5 sezonie). Mam nadzieję, że 6 sezon to będzie nowość, a nie odsmażony kotlet.

ocenił(a) serial na 10
kenysfenys91

fakt za bardzo melodramatyczny, wrecz wzruszajacy ;] oby 6 sezon byl zabawny jak dowcipy Masuki

ocenił(a) serial na 10
missmsunshine

Jak mnie wkurza, gdy ktoś od serialu oczekuje prawdziwego życia! Ludzie! Serial to serial! Tutaj bohater musi się za każdym razem jakoś wywinąć, bo nie byłoby serialu. Czy to tak trudno pojąć? Podobnie, jak w Zabójczych umysłach psychologia jest uproszczona, (prawie) wszystko od razu da się rozwiązać za pomocą profilowania, bo to nie film dokumentalny, a fabularny! Urok House'a polega na geniuszu przy jednoczesnych braku poszanowania zasad, na które normalnie nie pozwolono by mu, ale to jest serial!
A wracając do Dextera. Jest sympatyczny, bo ojciec latami szkolił go, jak przetrwać w tłumie. Seryjni mordercy bardzo często budzą zaufanie (po 30 latach ludzie mówią, jaki to dobry był sąsiad...). A zabija tych złych nie z powódek moralnych, a dlatego, że trzyma się wytycznych ojca. Ale wprost potrafi przyznać, gdy długo nie zabija, że ma głód i jemu samemu jest obojętne kogo zabije, ale trzyma się kodeksu ojca, by przetrwać.
Chcę się zapytać autora postu - co preferuje jego wyrafinowany gust? Pytanie trochę złośliwe, ale zastanawiam się szczerze, może są jakieś seriale, o których nie słyszałam, a są warte obejrzenia.

ocenił(a) serial na 5
ula_chomik

rynek serialowy nie konczy sie na halsach czy dexterach i mozna znalezc bardzo realistyczne i zyciowo przedstawione produkcje

ocenił(a) serial na 7
danteusz

Dokładnie tak :)

ocenił(a) serial na 10
kenysfenys91

zaczyna sie nagonka na dextera! na ch* tu wlazicie? seriale o zyciu klan i m jak milosc?

ocenił(a) serial na 10
danteusz

Proszę o konkret. A nie "można znaleźć". I nie rób z kogoś idiotki, jak Cię zwyczajnie prosi o wymienienie tytułów, to wymień, a nie mądrzysz się, jaki obeznany jesteś, a ktoś nie, bo zna tylko dwa seriale. Cwaniak się znalazł.

ocenił(a) serial na 9
missmsunshine

Sorry ale gdyby Dexter nie był sympatyczny to prawie nikt by się nie utożsamiał z bohaterem nie kibicował mu a wtedy serial nie byłby oglądany. To przecież oczywiste. Nie zrobią więc serialu o psychopatycznym mordercy który zabija każdego jak popadnie w tym dzieci i niewinnych ludzi. Dexter zabija tych złych i ma swoje zasady w przeciwnym razie tego serialu bym nie oglądał.

ocenił(a) serial na 8
Fredu

właśnie o to chodzi, w końcu serial ma nas trochę skołować - czujemy przecież sympatię do mordercy. Nie rozumiem w ogóle osób, które czepiają się tak łatwych i oczywistych rzeczy. Gdyby Dexter był bluzgającym karkiem z maczetą serial skończyłby się na ~2 odcinku. Jego pozorna uprzejmość i wyciszenie były świetną przykrywką i właśnie to jest mistrzowskie, przecież to jest właśnie clou całego serialu - pokazanie, że każdy, nawet najbardziej "grzeczny" człowiek ma swoją ciemną stronę.

ocenił(a) serial na 10
Flantrenite

Niektorzy nie potrafia zrozumiec psychologicznego aspektu serialu, ludzie chca swiata czarno-bialego a taki nie istnieje! Gdy dzieje sie nam cos zlego marzymy by przyszedl Dexter i ukaral tego zlego czlowieka, ktorego prawo traktuje ulgowo ze wzgledu na pozycje spoleczna czy pieniadze. Pedofil-morderca dostaje 2,5 roku a wielokrotny pedofil idzie na przymusowy urlop... widomo, ze zabijanie jest zle, jednak Dexter pokazuje ta dobra strone "zlego".
Nigdy nie zostal zlapany, ale tylko 20% mordercow dosiega prawo -takie sa realia. W Polsce lapia zabojcow bo najczesciej Ci sie poprostu przyznaja :) ach zycie

ocenił(a) serial na 8
Dendroaspis_Polylepis

Fajnie jakbyś podała jakieś źródło o tych mordercach, zaciekawiło mnie to :)
Jak widzę jaka paranoja panuje w Polsce jeśli chodzi o przestępców, to wcale nie byłabym zdziwiona gdyby w USA było tak samo. Teraz nigdzie nie liczy się rzetelność, uczciwość - chodzi tylko o statystyki i mydlenie ludziom oczu. Żeby nie być gołosłownym - praktycznie w co drugim odcinku LaGuerta mówi do ekipy, że należy znaleźć choćby jakiś ochłap, tylko po to, aby uciszyć prasę.
A nad tym nierozumieniem wątku psychologicznego to strasznie ubolewam, bo płytkie patrzenie na Dextera odziera go z praktycznie wszystkich zalet.

ocenił(a) serial na 10
Flantrenite

Co do zrodel musze Cie zmartwic: moj Kuzyn pracowal w dziale kryminalnym w policji, jednak po calej masie absurdow przeniosl sie do przestepstw gospodarczych... Mowil, ze zawsze najlatwiej i jest to "wskazane" uznac zabojstwo za samobojstwo. Skuteczniej scigani sa przestepcy za jakies przekrety gospodarcze-jesli chodzi o pieniadze nasze panstwo jest bardziej konsekwentne, tylko kasa w tych pustych glowach. Z kolei ojciec mojej przyjaciolki pracuje jako klawisz w jednym z najbardziej "morderczych" wiezieni w Polsce i nie raz opowiadal, ze wiezniowie wykazuja sie wieksza moralnoscia niz sedziowie- kazdy pedofil "popelnia samobojstwo" jak to mowia "no Panie wladzo kolega sie powiesil w nocy"!
W USA jest podobnie nawet Dexter w jednym monologu mowi ze tylko niewielki odsetek spraw zostaje rozwiazany.
Ostatnio czytalam artykul w jakiejs gazecie i byla tam mowa o seryjnych zabojcach, jeden Japonczyk Kanibal zjadl w usa studentke jego rodzina (okropnie bogaci) wystapili przez rzad japonski o ekstradycje swojego synka (nie wiem jak sie odnienia to imie Issei Sagawa) ten psychol jest teraz gwiazda Japonii, nawet nie siedzi za kratkami! Moze znajdziesz go w sieci-powodzenia. JAk widac swiat pelen jest absurdow. Ludzie wola obejrzec Przyjaciol-moze to i zabawne co dla niektorych i spoko zeby sie odmozdzyc, jednak nie niesie ze soba nic poza.
znalazlam taki link http://www.wieczorslaski.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=340&Itemid =11 ostrzegam okropne

ocenił(a) serial na 10
Dendroaspis_Polylepis

http://www.gloszabrza24.pl/wydarzenia/718-czy-dzi-ruszy-wreszcie-proces-byego-pr ezydenta-zabrza-jerzego-g-oskaronego-o-zabojstwo

http://www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110325/REGION/380601144

sa tego miliony a wszyscy sie zastanawiaja czemu nikt nie zlapal precyzyjnego mordercy z serialu

ocenił(a) serial na 10
Dendroaspis_Polylepis

juz ost http://policyjni.gazeta.pl/Policyjni/1,91448,8566456,Brutalne_morderstwo__tirowk i__i_mlodego_mezczyzny.html najbardziej aktualna str
pozdrawiam i juz wiecej nie zasmiecam

ocenił(a) serial na 8
Dendroaspis_Polylepis

Bardzo fajne te linki, o ile tak je można nazwać...
Chyba wszyscy trochę za bardzo przyzwyczaili się do obrazu idealnych policjantów, którzy postępują zgodnie ze wszystkimi zasadami moralnymi i rozwiązują każdą, nawet najtrudniejszą sprawę. Niestety, rzeczywistość jest nieco inna i czasem nie ma możliwości albo chęci, żeby złapać takiego seryjnego mordercę. Może czasem zbytnio bronię Dextera, ale fakty mówią same za siebie: jest on wyśmienity w tym, co robi (był przecież "szkolony"), bardzo inteligentny, dzięki pozornej łagodności prawie nikomu przez myśl nie przechodzi, żeby go podejrzewać. Do tego żyje on w USA. Wystarczy popatrzeć chociażby na to, jak ludzie chodzą tam ubrani po ulicy (jakieś piżamy, przebrania, facet w damskich ciuchach to też żaden ewenement) - ludzie nie zwracają tak wielkiej uwagi na to, co ktoś robi. Myślę, że dlatego mogą przejść takie różne dexterowskie akcje. Ten serial jest łatwiejszy w odbiorze dla Amerykanów, ale myślę, że nie powinniśmy wieszać na nim psów tylko dlatego, że u nas jest inna mentalność i wiele osób z minutową dokładnością potrafi powiedzieć, kiedy sąsiad wyjeżdżał z garażu. Dla Amerykanów to chyba nie gra roli, więc facet płynący w nocy na otwarte morze to dla nich normalka.
Przypomina mi się 2. sezon - wyłowiono wtedy przecież wszystkie ofiary Dexa, a wybronił się on tylko dzięki odpowiedniemu stanowisku i kilku umiejętnościom. Gdyby nie pracował w Miami Metro pewnie dawno wylądowałby na krzesełku. Chyba dlatego ma on pracę taką, a nie inną - udaje mu się przeżyć głównie dzięki stanowisku i laboranckich sztuczkach. Gdyby zwykły człowiek z ulicy, kasjer czy ktokolwiek inny, zaczął zabijać i udawałoby mu się to przez tyle sezonów to byłoby naprawdę niepoważne. Nie mówiąc już o tym, że serial musiałby być bardzo, bardzo realny i zwyczajnie by nie przeszedł, bo tak na zdrowy rozum - kto ma szanse pracować w policyjnym laboratorium? To pewien bufor bezpieczeństwa scenarzystów, Dex jest z pozoru zwykły, ale raczej wszystko jest nierealne.
Mam nadzieję, że wiecie o co chodzi, jak zwykle mam wenę, ale nie potrafię tego sensownie ułożyć. Powinnam pisać książki, Coelho przecież wypłynął na takim pisaniu bez ładu i składu :P

ocenił(a) serial na 10
Flantrenite

Ktos moglby powiedziec, ze robi sie to nudne, ale zgadzam sie z Twoja wypowiedzia! Prawda jest znacznie bardziej niewygodna niz nam sie wszystkim wydaje, zycie nie jest piekne, a prawo to pojecie wzgledna tak jak i sprawiedliwosc.
Przyklad: kilka tyg. temu w W-wie ok. godz. 17-tej, w parku zostal zastrzelony mezczyzna (mam nadzieje, ze jego rodzina nie bedzie zla, ze o tym pisze) mial poukladane zycie prywatne i zawodowe. Zginal od rany postrzalowej w klatke piersiowa. Policja uznala to za samobojstwo! Nic juz chyba nie musze dodawac.
P.S. Powodzenia Coelho;p

missmsunshine

napewno nie dla jełopów jak ty

ocenił(a) serial na 10
hantos

„na pewno nie dla jełopów jak ty” hantos kogo masz na myśli?

ocenił(a) serial na 10
missmsunshine

Nie zgadzam się z tym, że ten serial jest dla "gospodyń domowych i gimnazjalistów. Uważam, że jest dla ludzi z bardziej wyrafinowanym smakiem. Moje otoczenie znajomi, rodzina bardzo lubią ten serial, i nie są gimnazjalistami. To są bardzo wykształceni ludzie na wysokim poziomie. Słusznie zdobył tyle nagród. Nie jest to nudny serial, banalny dla naiwnych.