Mam kilka pytań nad którymi się zastanawiam i nie wiem co o tym myśleć
1 Czemu zawsze chodzi w swym oliwkowym sweterku, jakby nie miał innego. ?? Przecież na ucztach mrocznego pasażera ma on go , fartuszek i swoją przyłbicę. Co z nimi robi ?? przecież są tam ślady krwi ofiar. Niszczy je , wyrzuca ????
2 Nie ma nakrycia głowy, więc mógłby zostawić włosy lub kto ś widzieć jego twarz, na monitoringu w pobliży miejsca zniknięcia/dokonania zbrodni.
3 Trójkowy geniusz zbrodni - Jak na niego natrafił Lundy ??? Przecież jest agentem FBI i nie zajmuje się pojedynczymi miejscami zbrodni ?? Jak skojarzył zabójstwa w różnych stanach z tym samym seryjnym zabójcą ??
1. oliwkową bluzkę zakłada tylko jak morduje, fartuszek chyba wyrzuca bo jakiś foliowy jest, może bluzka się nie brudzi? przyłbicę chyba czyści.
2. też o tym myślałam, ale wymyśliłam że przecież później sprząta, więc włosy też sprząta, no i jest wzywany na miejsca zbrodni, więc można by wytłumaczyć że podczas pracy zostawił tam swoje włosy. Nawet jakby go ktoś widział, to on sobie załatwia alibi i nie ma żadnych dowodów na to że tam był (tylko czyjeś słowa).
3. Może Lundy słyszał tu i ówdzie o morderstwach w wannie (chyba te były najbardziej charakterystyczne bo wyskoczenie przez okno czy zabicie tępym narzędziem to nic specjalnego), z ciekawości się przyjrzał i skojarzył że to może być sprawca, który ma swój rytuał. Zresztą Lundy na emeryturze się nim zajął, chyba bardziej poza protokołem niż za wiedzą FBI.
Mój pierwszy post na filmwebie :) Dzień dobry :)
Po to Dexiu w pomieszczeniu zabójstwa rozkłada folię, by to na niej ewentualnie znalazły się wszelkie ślady krwi, włosy itp., nakrycia głowy zapewne nie stosuje, bo to rzuca się w oczy i może przyciągnąć czyjąś uwagę. Mnie bardziej zastanawia, co Dexter robi z ubraniami ofiar, ich portfelami, dokumentami itp.? Zapewne pozbywa się ich razem z folią i fartuchem, lecz nie wrzuca ich raczej do oceanu, bo tego w 2 sezonie nie wyłowili. ;) I jak sądzicie, Dexter podbiera pieniądze swoim ofiarom? W sumie w IV sezonie rzekomo brał nadgodziny, by więcej zarobić na rodzinę, a co jak co, ale żona to w kwestii wysokości wypłaty męża jest raczej zorientowana i zauważyłaby, że zarabia, ile zarabiał, mimo nadgodzin. :P
Przy sprawie Trójkowego rzuciła mi się też inna rzecz. Jak on wskakiwał tym dziewczynom do wanny, nie zostawiając przy okazji w wodzie żadnego włosa? Ile razy biorę kąpiel, tyle razy zawsze coś w wannie zostało, skubaniec. ;)
1 Co do ubrań ofiar musi się ich pozbywać po umieszczeniu ofiar na stole, w dalekiej okolicy miejsca zbrodni, to widać, że pakuje ofiary w worki i idzie się ich pozbyć. Portfele i dokumenty to rzeczy charakterystyczne więc jak się ich pozbywa ???
2 Co do pieniędzy na pewno nie kradnie ich, widać było po tym jak przyłapał Quinna co o tym myśli.
3 Co do śladów po trójkowym to wanna i balkon = samobójstwo, więc po co szukać śladów morderstwa , a zabijania młotkiem to jest w "przebraniu". A nawet jak ktoś by znalazł jest ślady, to w bazie nie ma jego danych by go skojarzyć ze bronią. Więc jak Lundy trafił na ślad tego seryjnego mordercy ???
1. Zawsze może spalić... Z drugiej strony w ostatnim sezonie wspominał, że może dać Travisowi tożsamość jednej ze swoich ofiar. To by znaczyło, że zachowuje jednak ich dokumenty?
2. Myśleć sobie może, co chce, ale jak taka ofiara ma w portfelu parę stówek, a jej się i tak na nic nie przydadzą to co z nimi zrobi? Niszczenie pieniędzy także jest przestępstwem. ;) Poza tym powiedzmy sobie szczerze, Dextera hobby jest kosztowne - tu śledzenie, jeżdżenie z miejsca na miejsce, tu to kupowanie folii, zamawianie środka usypiającego, to nie są tanie rzeczy. :D
3. Tylko problem taki, że w zasadzie przy tej wannie to znajdowano narzędzia zbrodni... poza tym to dziwne, by przez tyle lat nikt nie połapał się, że istnieje ktoś taki jak Trójkowy - popioły ze śliną, włosy w wannie, no bez przesady, niemożliwe, by przez tyle czasu żaden specjalista kryminalny tego nie wyczaił. ;) A Lundy to Lundy, po robocie pewnie siadał i wyszukiwał potencjalnych seryjnych morderców, tak trafił na informacje o zbrodniach z paru miast, zauważył analogię i w ten sposób ułożył swoją teorię. ;)
Kiedyś Prado chciał ukraść jakiejś ofierze pierścionek, ale Dexter go powstrzymał i powiedział że nie okrada ludzi. Myślę, że to rozwiewa wątpliwości. Kurczę, rozważałam ile rolek folii zużywa na ofiarę, ile taśmy, a nigdy nie myślałam co robi z ubraniami czy pieniędzmi :D Wg mnie większość takich rzeczy można gdzieś wywalić. A może folię, ciuchy i błyskotki wyrzuca w innym miejscu, a ciała w innym? Na serio nie wiem. Dexiu to Superman i Dark Defender, więc może oddaje wszystko na biedne murzyńskie dzieci ;)
"Dexiu to Superman i Dark Defender, więc może oddaje wszystko na biedne murzyńskie dzieci ;)" - to nie takie głupie. :D Kasę zabrać dla siebie to może się brzydzi, ale wyrzucać ją to też tak głupio, to rozwiązanie byłoby najbardziej sensowne. ;)
Kolejny argument za tym, że w sumie dobry chłop z tego Dextera :D
A odnosząc się do Twojego posta wyżej (nie ma sensu pisać do Ciebie dwóch odpowiedzi, sam rozumiesz) i 1. punktu, to myślę że Dexowi chodziło o jakąś "bieżącą" ofiarę, żeby ewentualnie wziąć dokumenty na zapas i dać je Travisowi. Jak wiadomo mordercy do zabicia zawsze się znajdą, a na jakiegoś szaraczka i "zwykłego" mordercę poświęca i tak wieczór czy dwa. Naprawdę nie wydaje mi się żeby to zbierał, bo gdzie chowałby wszystko i dlaczego nie pokazano tego przez 6 sezonów?
Co do 2. - cenię w Dexterze jego oddanie zainteresowaniom, więc myślę że prędzej odkłada sobie parę zielonych z pensji zamiast okradać. Po prostu jest on dla mnie zbyt ułożony i zbyt przywiązany do reguł (no, z wyjątkami), że nie widzę go w roli złodzieja. Gdyby jednak tak było to zobacz, takie rozwiązanie jest niezłą opcją - 1. ofiara miesiąca mogłaby finansować koszta morderstwa następnej i tak po kolei :D
1 Czy dexter podpisuje jakoś te szkiełka, bo jeśli to są trofea to powinien je jakoś rozróżniać ??
2 Zawsze jak je podnosi to wspomina kogo to szkiełko. Doskonałe trofea, kojarzy ktoś ile ma ofiar na koncie Dexter ??
http://dexter.wikia.com/wiki/Dexter%27s_Kill_List tu całkiem porządne zestawienie, kogo zabił i czym :)
W jednym z odcinków VI sezonu w pewnym momencie szkiełka wypadają mu na podłogę i mieszają się. Mówi wtedy, że "porządek został zaburzony, wszystko się wymieszało i już nie wie kto jest kim" (jakoś tak). Wniosek jest prosty: każda przegródka pudełeczka ma numer i to po tym numerze Dexter rozpoznaje które szkiełko jest czyje.
Ja tu mam kilka pytanek : 1 : Skąd Dexter bierze to M22, to chyba nie jest dostępne bez recepty, przecież ciagle żaden lekarz nie może wypisywać mu takowych recept 2 : Myślicie ze Lundy wrócił do Miami metro, głównie żeby znow być z Debrą?? 3 : Ciekawe ile Dexter zarabia w tym Homecidzie
Ad 3 Dexter zarabia bardzo dużo, kupił kilka samochodów, mieszkanie, konter, i bardzo dużo przyborów.
Ad 2 Bardzo możliwe. "Podejrzewam że morderstw w wannie było więcej niż 1 w kraju ;p
Ad1 Jest zapisany jako Patrick Bateman, to środek dozwolony po zapisaniu w rejestrze ( jak się tak dostał ??? pewnie sprawdził kto może otrzymywać na niego przydział)
1 Co zrobił Dexter z człowiekiem zabitym w szle po śmierci Rity ?? Nie był przygotowany, nie miał folii i był cały we krwi. Zakopał czy zakrwawionego wrzucił w czymś do morza ?
2 Dlaczego nie nosi maski podczas zabijania ?? Mogł go widzieć chłopak w samochodzie w sezonie 1 i Lumi w sezonie 5. Błąd czy tylko 2 wyjątki, które nie mają wpływu na rozpoznanie mrocznego pasażera ???
Cholera, wie, ale seryjni mordercy nie zabijają z założoną maską, chociażby Zodiac czy inny tego typu geniusz, Dex zawsze sprawdza miejsce, w którym ma upolować swoją ofiarę, dlatego w większości przypadków nikt go nie złapał.
Co do pierwszego, to na pewno by go tak nie zostawił, pewnie posprzątał po sobie i tyle.