PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=331618}

Dexter

2006 - 2013
8,2 204 tys. ocen
8,2 10 1 203836
7,2 26 krytyków
Dexter
powrót do forum serialu Dexter

Zastanawia mnie jak serial byłby odbierany, gdyby Dexter był przedstawiony jako homoseksualista. Jak myślicie ?

seth3241

Mysle, ze do dupy.

seth3241

Statystycznie seryjni mordercy homoseksualiści trafiają się rzadko, więc jak wyżej - do dupy.

ocenił(a) serial na 10
seth3241

Myślę, że wtedy ten serial nie miałby aż tylu fanów. Zazwyczaj ludzie są przeczuleni na tym punkcie i właściwie prawie każdy facet (heteroseksualny) nie potrafiłby odebrać postaci Dextera w odpowiedni sposób.. Mężczyźni nie potrafią zaakceptować faceta, który według nich nie jest 100% facetem (nie może być wówczas gejem, bo odbierane jest to jako zachowanie niemęskie, kolokwialnie: "pedalskie") W ich mniemaniu gej nigdy nie będzie w 100% mężczyzną. A facet, który jest seryjnym mordercą nie może być odbierany jako "ciota". Serial raczej nie zyskałby zbyt wielu zwolenników. Nie piszę tego dlatego, że ja nie akceptuję homoseksualistów, bo nic do nich nie mam, to czysto obiektywna opinia. Sugeruję się psychologicznymi wzmiankami dotyczącymi mężczyzn, którzy nie akceptują gejów. Napiszę szczerze, że nie potrafię sobie wyobrazić Dextera homoseksualisty, ani biseksualisty (dla większości to wciąż "pedalskie"). Kwestie homoseksualne pozostawmy więc innym bohaterom, albo innym serialom do tego stworzonym jak np.: Qeer as Folk.

ocenił(a) serial na 9
AngelinaEngel

Masz sporo racji. Moim zdaniem charakter taki jak Dextera (bezwzględność, chłodny umysł, nieumiejętność wyrażania emocji) bardziej od emocjonalnej bliskości, potrzebuje zrozumienia - z resztą świetnie to widać w relacji z Hannah. Nie co gdybać, miłość do Dextera zwyczajnie nie pasuje (podoba mi się sposób w jaki to przedstawiono - oto kolejny dowód na geniusz zarówno gry aktorskiej Michaela C. Halla, jak również samego scenariusza ) . Pozdrawiam

seth3241

Pewnie jak kalka Six Feet Under, byłby zbyt podobny do Davida Fishera. I bez tego Dave i Dex mają wiele podobieństw.

ANOM3N

coooo??? Chyba sobie kpisz. To są właśnie kompletnie różne postacie. Jedyne podobieństwo ich to wygląd :D choć nawet i to można kwestionować bo w SFU David Fisher jest zrobiony na takiego pseudoelegancika, kujonka, kompletnie nieatrakcyjnego natomiast w dexterze zadbali by miał bardziej meski wygląd, bardziej pewnego siebie.

ocenił(a) serial na 10
blablacz515

Akurat orientacja seksualna w przypadku Dextera nie ma większego znaczenia. W pierwszym sezonie seks go zupełnie nie interesował, był całkowicie aseksualny, dopiero w kolejny sezonach wykazał większe zainteresowanie intymnymi aspektami życia. Ale macie rację, gdyby Dex był gejem z pewnością nie znalazłby uznania w oczach tylu fanów. Z drugiej strony taki facet jak Isaac Sirco jest homoseksualistą ale męskości mu nie brakuje, mało tego, ma jej aż za nadto w nadmiarze.

killer83_2

no a mi własnie cały respekt ktorym darzylem Izaaka (a jeszcze bardzo lubie tego aktora za role Tytusa Pullo w Rzymie) odleciał jak tylko dowiedziałem się ze jest gejem. W sumie już mi się rzygać chce, że w każdym serialu jaki obejrze musi być wątek gejowski. Nie wiem czy to przypadek czy jakis odgorny nakaz ale cos tu jest nie tak, ze nie ma serialu wolnego od gejostwa :( Mam tylko nadzieje, ze nie będzie scen z udzialem Izaaka przypominajacych "milosne" sceny Davida z SFU...

W ogole ten wątek Izaaka scenarzysci dextera spaprali strasznie. Wykurzyli go z jego grupy jak jakiegoś szeregowca...

ocenił(a) serial na 9
blablacz515

Jak jesteś jakimś homofem, to nie możesz mieć o to pretensji do twórców serialu.

Mi jest obojętne czy Isaak jest gejem, czy nie, bo jego postać i szczególnie gra aktorska Stevensona wgniatają w ziemię.

Jak się skończy sezon to spojrzę obiektywnie czy to był dobry pomysł czy nie.

Na pewno bardziej gejowsko przegięty był Luis (ten pomysł na związek z siostrą Angela to byłą farsa)i dlatego mnie strasznie drażnił.

użytkownik usunięty
blablacz515

Fakt, czy dana postać czuje pociąg do facetów czy kobiet tak diametralnie zmienia Twoje względem niej odczucia? Może po prostu przywiązujesz zbyt dużą wagę do takich spraw?
Osobiście nie rozumiem jak dla heteroseksualnego faceta może być tak istotne co lubi inny mężczyzna. Jako osoba heteroseksualna nie odczuwam nawet cienia zainteresowania życiem seksualnym osób tej samej płci. Skoro ktoś myśli tak jak Ty to może to niezdrowe zainteresowanie ma jakieś głębsze podłoże?

blablacz515

O mamo, a dlaczego w większości seriali i filmów, jakie oglądasz, jest TYLE wątków hetero? Nie przyszło Ci do głowy, że wątków homo jest trochę w serialach, bo homoseksualistów też jest TROCHĘ na świecie. W Twoim bloku, na Twojej ulicy pewnie też mieszkają. Straszne.

killer83_2

i w sumie przepraszam, ze tak na Ciebie naskoczylem :P Pionioslo mnie a z kim jak z kim ale z fanami Dextera klocic sie nie zamierzam :P

ocenił(a) serial na 7
seth3241

Widzę, że też oglądasz 6 feet under :)

seth3241

Serial stałby się wówczas niepoprawny politycznie (podobnie by było w sytuacji gdyby bohater był np. Żydem albo czarnoskórym) byłby odbierany jako homofobiczny i z powodu protestów przedstawicieli mniejszości seksualnych skończyłby się po pierwszym sezonie. Zresztą, jak już wyżej napisano, nie miałby zbyt dużej oglądalności.

użytkownik usunięty
arek_sz

Możesz podać przykład serialu, którego produkcja została zakończona przez protesty nie przedstawionej w nim grupy społecznej? Albo lepiej - czy w ogóle kiedykolwiek pojawiały się takie protesty? Przecież to niedorzeczne.

Nie rozumiem o co ci chodzi. Dlaczego przez protesty "nie przedstawionej w nim grupy społecznej"? Pisałem o czymś zupełnie innym.

użytkownik usunięty
arek_sz

Faktycznie, źle Cię zrozumiałem. W takim razie zapomnij o zaprzeczeniu - dalsze pytanie o przykład pozostaje takie samo.

Nie wiem co napisać, tzn. nie mam specjalnie czasu (i szczerze mówiąc również ochoty) szperać w internecie i szukać przykładów seriali, które budziły kontrowersje przez swoją polityczną niepoprawność. Nie wątpię, że jakieś by się znalazły. Wydaje mi się jednak rzeczą oczywistą, że jeśli realizuje się serial o mocno kontrowersyjnej postaci i następnie łączy się ją z jakąś mniejszościową grupą (wszystko jedno czy mniejszościową ze względu na seksualność, rasę czy jeszcze coś innego) to będzie to budzić kontrowersje ponieważ - chcąc nie chcąc - niejako przy okazji sygnalizuje się ewentualność, że może istnieć związek między jedną a drugą cechą bohatera, między jego środowiskiem (i/lub seksualnością) a tym, kim jest (tak jak w Dexterze istnieje związek między jego pracą a skłonnościami...) Moim zdaniem to powód, dla którego Dexter (ale też inni kontrowersyjni bohaterowie współczesnych seriali, np Walt z "Breaking Bad") przedstawiony jest jako niemal 'every man'. Przeciętny, biały heteroseksualista. Bezpiecznie. Bo wyobraź sobie, jaką pożywką, byłby ten serial dla środowisk homofobicznych, gdyby bohater był gejem?

ocenił(a) serial na 10
arek_sz

Świętoszki z Dallas były kontrowersyjnym serialem, który skasowali po paru odcinkach. Wg. Amerykanów był zbyt niepoprawny wobec katolicyzmu, a szkoda bo mi osobiście się podobał :>

użytkownik usunięty
arek_sz

Nie zapytałem o seriale budzące kontrowersje, a Ty o nich nie napisałeś. Zapytałem o przykłady seriali, które zostały zdjęte z anteny ze względu na protesty przedstawionej w niej mniejszości. Czyli tak jak Twoim zdaniem byłoby w przypadku, gdyby Dexter był gejem. Wyraziłeś się dosyć jasno.

Bo z tego co pamiętam jedynym do tej pory serialem, który został usunięty ze względu na przedstawioną treść był "Luck". I to nawet nie do końca ze względu na treść, ale ze względu na śmierć zwierząt na planie spowodowanej nieodpowiednimi warunkami, co moim zdaniem było jak najbardziej uzasadnione.

ocenił(a) serial na 10
seth3241

Wtedy chciałbyś się z nim umówić

ocenił(a) serial na 9
seth3241

Hall homoseksualista byl juz w 6 stop pod ziemia

seth3241

Wątek homoseksualizmu jakos został poruszony w ostatnim odcinku - gdy Dexter odnajduje Izaaka w tym barze dla gejów. Teraz wiadomo że Viktor był kochankiem a nie bratem Izaaka. I przez moment pomyślałem że Izaak moze podkochuje sie w Dexterze, ale po chwili zrezygnowałem z tej durnej mysli - przecież strzelał do niego w barze z pączkami.