W ubiegłych latach zawsze w sierpniu wyciekał do netu pilot sezonu, a w tym roku cisza. Czyżbyśmy musieli czekać do 26.09?
No właśnie nic nie zapowiada się, żeby w tym roku wyciekł PreAir.
Dlaczego? Proste - w ubiegłych latach (a konkretnie mowa o roku 2008, kiedy wyszedł stosunkowo słaby Sezon 3) SHOWTIME wypuściło (bo nie jest tajemnicą, że to SHOWTIME wypuszczało PreAir'y na sieć) pierwszy odcinek, żeby wzrosła oglądalność serialu. Ludzie zobaczyli premierowy odcinek 3 sezonu, podniecili się i czekali z niecierpliwością, a słupek oglądalności migiem skoczył z powrotem do góry.
W przypadku Sezonu 5 nie muszą wykonywać takiego zabiegu, bo oczekiwanie widzów (zarówno nasze jak i tych na zachodzie) jest tak ogromne, że nie ma szans na spadek oglądalności 5 Sezonu.
Ale pomijając to - gdybyśmy mieli spojrzeć tylko na 'tradycję' według której rokrocznie mieliśmy przedpremierowy wyciek odcinka na sieć, to faktycznie - dokładnie 20 sierpnia 2010r. powinien się pojawić S05E01.
Nadzieja taka, że może to tylko 'obsuwa' (jeśli w ogóle można o czymś takim mówić w przypadku PreAir hehe)
Szansa jakaś jest, zważywszy na to, że:
- Sezon 2 miał premierę (USA) 30 września 2007, a pierwsze dwa odcinki wyciekły na sieć już 17 lipca 2007. Z kolei koniec Sezonu zaplanowany był na 16 grudnia 2007, a dwa ostatnie jego odcinki wyciekły już 4 grudnia 2007.
- Sezon 3 miał premierę 28 września 2008, a pierwszy odc. wyciekł na sieć ponad tydzień prawie miesiąc przed premierą. (Z tym, że w wypadku Sezonu 3 SHOWTIME opublikowało nawet na swojej stronie, że odcinek jest JUŻ dostępny ---> zabieg o którym mówiłem wcześniej, tj. podnoszenie oglądalności.)
- Sezon 4 miał premierę 27 września 2009, a pierwszy odc. wyciekł na sieć 20 sierpnia 2009.
Teoretycznie PreAir S05E01 powinien był wyjść na sieć 5 dni temu.
Ale cóż...
Chyba dobrze to rozkminiasz. Jeśli mieli za cel podgrzewanie atmosfery to teraz nie jest to konieczne. No i ten sezon w odróżnieniu od poprzednich zacznie się jako bezpośrednia kontynuacja poprzedniego [chyba?].
Tak, Sezon 5 będzie bezpośrednią kontynuacją poprzedniego - informację tą potwierdza chociażby 7 filmików związanych z nowym Sezonem, które już są na sieci (YouTube).
A po wszelkie najnowsze informacje odsyłam na:
http://spoilertv.com
http://ausiellofiles.ew.com/
Nie warto przeszukiwać polskich stron, bo tam informacje docierają najpóźniej, a do tego często tłumaczone z oryginału są po prostu błędnie.
Ewentualnie, jeśli nie chce Ci się szukać, to jest na Filmwebie post LISTA INFORMACJI NA TEMAT 5 SEZONU [SPOILERY], gdzie staramy się w miarę na bieżąco umieszczać wszystkie nawet drobne szczegóły, jakie tylko na sieć wypłynęły :))
A co do samego PreAir ---> Miejmy nadzieję, że i tym razem spełni się 'tradycja', bo ja osobiście (jak pewnie wielu innych) już nie wyrabiam od tego czekania, a dziś (26-ty) zaczyna się odliczanie ostatniego miesiąca hehe :P
Nie będzie PreAira. Hype na 5 sezon jest ogromny i Showtime nie chce sobie zepsuć premiery, która pewnie pobije rekord oglądalności stacji. Należący z resztą do finału 4 serii. Ja tam się ciesze. Nie ma to jak czekać z zapartym tchem na tą magiczną, konkretną datę :)
R3Mi nie doczytałem Twojego posta do końca bo nie lubię sobie psuć oglądania spolierami. Szczególnie w Dexterze. Widziałem tylko to promo z muzyką z Requiem