PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=331618}

Dexter

2006 - 2013
8,2 204 tys. ocen
8,2 10 1 203871
7,2 26 krytyków
Dexter
powrót do forum serialu Dexter

Marność

ocenił(a) serial na 7

Z dobrego serialu zrobili zwykłego amerykańskiego gniota, nic nie trzeba się domyślać,
wszystko przewidywalne i podane jak na tacy. Do tego głupota goni głupotę.
-Wątek zakochania się Debry w Dexterze to scenarzyści. z braku własnych pomysłów
zaczerpnęli z Mody na sukces. Do tego Debra po rozmowie z panią psycholog
postanowiła odwiedzić Dexa w starym kościele, gdzie przypadkiem akurat kończył
pogawędkę z Travisem. Swoją drogą miałem nadzieje że sekret wyjdzie na jaw już w
poprzednim sezonie, jednak Debra postanowiła puścić Lumen i braciszka wolno.
-Sam fakt porwania Harrisona nie był zbyt wymyślny. dodatkowo sposób w jak został
uprowadzony przysporzył mi sporo śmiechu, zważywszy na fakt iż Dex paradował przed
publicznością w swojej "morderczej bluzce", Travis miał zaś na sobie koszulę niebieską.
Widocznie maska lwa wystarczyła aby zmylić siostrzyczki z przedszkola. Może zmyliło ją to
iż koszula faktycznie należała do Dextera.
- Czasami wydaje mi się że Harrison cierpi na jakąś chorobę bądź uraz mózgu. Wygląda
na 3-4 latka a nic nie mówi, jedyne co potrafi to śmiać się i płakać.
- Dexter pracując nad kolejną ofiarą, sam stwierdził że musi się pohamować bo jego syn
niedługo zacznie kojarzyć fakty, a to mogłoby być dla niego niebezpieczne. Jeżeli
oglądanie zdjęć potencjalnych ofiar mogło wpłynąc na ujawnienie Dexa, ciekaw jestem
jak wpłynie na to fakt, iż Harrison został prowany a potem grzecznie wracał samochodem
z tatą i panem w bagażniku. Poza tym budynek na którym się znajdowali musiał być
opuszczony, bo nikt nie zauważył wchodzącego nań mordercy z małym dzieckiem, ani
Dextera wynoszącego nieprzytomnego Travisa.
- Trwa obława na Travisa a on podjeżdża sobie autem pod miejsce zbrodni zarojonego
od policji a potem tanecznym pląsem, podśpiewując, idzie przez miasto z dzieckiem
przebranym za tygrysa. Moim zdaniem nic wyjątkowego, takie dzieci widuje się na
codzień.
- Skoro Dex, jak sam twierdził wypadł z łodzi, to dlaczego ta łódź stoi teraz zacumowana
na przystani, chyba że Travis przucił ją i samemu przepłynął parę mil wpław.
- Nielegalni imigranci przepływający akrurat tam gdzie pływał Dexter też bardzo
prawdopodobne. Gdyby mnie poprosił o telefon facet wychodzący z morza w ubraniu to
chyba zacząłbym uciekać.

ocenił(a) serial na 8
xmaciorx

Pełna zgoda. Wszystko w tym sezonie było do dupy, finał to chyba w dodatku najsłabszy odcinek Dextera w ogóle. Oglądałem sobie i zapisywałem moje wyrzuty, a więc po kolei:
- przypadkowo przepływający sobie nielegalni imigranci z Kuby ratują Dextera po czym nieniepokojeni przez straż przybrzeżną dopływają do brzegu Florydy...
- Dexter załatwia gości z pistoletem harpunem przebiegając najpierw cały pokład, dla odrobiny realizmu mógł go chociaż ten koleś lekko postrzelić, choćby draśnięcie,
- przez co najmniej dwie doby nikt nie interesuje się zniknięciem sąsiadów, których załatwił Travis,
- Travis będąc najbardziej poszukiwaną osobą w mieście jeździ sobie swoim samochodem po mieście, parkuje go pod domem swoich ofiar, czyżby Miami Metro Police nie umiało szukać aut po tablicy rejestracyjnej? W dodatku przejeżdża nim później pod miejscem zbrodni gdzie jest pełno policji!
- policja nie wchodzi do mieszkania ofiar czekając łaskawie na przyjazd Dextera, dzięki temu ten może rozwalić przedstawiający go obraz... WTF!!!
- tylko jeden policjant na dachu wieżowca? To są te wszelkie niezbędne zasoby jakimi miała dysponować Debra? Zabawnym jest, że koleś posiadający karabin zostaje zlikwidowany przez kombinowaną akcję w wykonaniu 3latka przebranego za lwa i świra z mieczem ;)
- żadna kamera nie nagrała Travisa, Dextera i jego syna w wieżowcu?
- GŁUPOTA NAJWIĘKSZA ZE WSZYSTKICH: Dexter zabija Travisa w miejscu, w którym umówił się na spotkanie ze swoją siostrą...
Przykro mi, ale serial zszedł na psy. Jedyny plus to Masuka odgrywający Jodę :D

ocenił(a) serial na 8
adrians87

No bez przesady, czy ty sie martwisz gdy nie widzisz sąsiada prze (sic!) AŻ DWA DNI?! O NIE! :)

Co do reszty nie sposób sie nie zgodzić, Dexter skończył się dwa lata temu, teraz to jakies pomyje, ale i tak bedę oglądać z sentymentu.

ocenił(a) serial na 8
adrians87

ad 2 pewnie był naćpany i zmęczony pilnowanie emigrantów i dlatego dał się zaskoczyć
ad 5 na miejsce morderstwa wszedł na pewno pierwszy mundurowy ocenił mieszkanie , znalazł trupy i zdał relację dochodzeniówce , która przyjechała na miejsce . Nie mieli już po co wchodzić bo teren zabezpieczony i nie chcieli zatrzeć śladów
Na resztę nie jestem w stanie odpowiedzieć :D

ocenił(a) serial na 7
ciosina

Tylko zauważ że w poprzednich odcinkach, gdy Dexter przyjeżdżał na miejsce zbrodni, policjanci biegali w poszukiwaniu śladów niczym lekarze na "Ostrym Dyżurze". Teraz łaskawie siedzieli przed domem czekając aż nasz bohater wejdzie pierwszy. Moim zdaniem, gdyby nie zniszczyli tego obrazu mogłaby z tego wyjść bardzo ciekawa scena, Debra która najpierw widzi swojego brata jako potencjalną ofiarę Travisa, później zaś akcję na stole w opuszczonym kościele.
Nie zdziwiło mnie jak pokazali że Travis wciąż myśli że profesor żyje, bo był to najprostszy sposób. Jednak krzycząc do powietrza wyglądał co najmniej komicznie. Dziwne że gdy Dexter rozmawiał z martwym Harrym w szpitalu, to nikt nie zwrócił na to uwagi.
Ciekaw też jestem czemu Dexter zabił Travisa na samym środku kościoła, na wprost od wejścia a nie w "kill room'ie", który starannie przygotował na zapleczu kilka odcinków wcześniej.
Podsumowując z całego sezonu tak na prawdę podobała mi się tylko jedna scena, ta gdy Dexter zaatakował Travisa w jego samochodzie. Wiem iż było to celowe zagranie na uczuciach fanów serii, jednak garota i tego to czerwone światło, przypomniały mi sceny kiedy Dexter był dobrym serialem zaś sam bohater prawdziwym łowcą, .

ocenił(a) serial na 8
xmaciorx

Tak, to o czym piszesz na końcu zrobiło klimacik. Szkoda , że później tak to się wszystko potoczyło.

ocenił(a) serial na 10
adrians87

Dex nie umówił się z Deb w kościele, powiedział jej tylko, że póżniej tam "posprząta" bo popoludniu ma przedstawianie Harrisona, Deb po wizycie u psycholog stwierdziała że musi mu wyznać o jaką miłość jej chodzi wiec stwierdziła że Dex pewnie jeszcze będzie w kościele ale NIE BYLI TAM UMÓWIENI.

Swoją drogą zabijać gościa w miejscu gdzie ktokolwek wie, że akurat będzie to oczywiście głupota ale wkonću + za te wszystkie niemożliwe akcje i farty ;- )))i

ocenił(a) serial na 10
adrians87

Tak widzę, jak obserwujesz swoich sąsiadów i robisz sobie notatki kogo widziałeś, a kogo nie...
Nie mówiła, wcześniej, że sprawdzi czy pracuje.
Co do emigrantów to żaden przypadek skoro ich tylu przypływa na Florydę.
To nie był lotniskowiec, tylko mała łajba, ile zajęło mu przebiec 5-7metrów? Bardziej dziwne, że przepływał sam, choć tu również znalazłabym wytłumaczenie nie chciał dzielić się kasą.
Debra nie umówiła się z Dexterem w kościele, miał zająć się pracą po teatrzyku. Debra pod wpływem emocji pojechała zobaczyć się z nim.

xmaciorx

W tej scenie co Travis jest u Dextera w domu.. którędy wyszła z domu opiekunka z Harrisonem? Dexter ma jedne drzwi.. stoi przy nich Travis.. opiekunka (zapomniałem jak ma na imię) wchodzi do pokoju Harrisona... pstryk... i Travis obserwuje ich jak już są na zewnątrz.. teleportacja??

ocenił(a) serial na 7
ZERBST

Akurat tutaj było chyba w 1 odcinku mowa że Dexter połączył 2 mieszkania w jedno, więc siłą rzeczy musiały być i drugie drzwi wejściowe. Poza tym wiele razy mogliśmy zaobserwować jak przechodził z jednego do drugiego.

ocenił(a) serial na 8
xmaciorx

Prawda

dawid1420

właśnie sprawdziłem plan mieszkania Dextera
http://fantasyfloorplans.blogspot.com/2011/09/fictional-floor-plan-for-tv-show-d exter.html
nie ma drugich drzwi a na pewno nie z pokoju Harrisona, a tym bardziej, żeby było widać ich przez okno, w którym stał Travis

ocenił(a) serial na 9
ZERBST

No to akurat nie jest problem... Od drzwi można przejść w lewo do spialni Dextera (wtedy kuchnię mija się prawą stroną) lub pójść prosto (kuchnia polewej). W obu przypadkach można kuchnię obejść dookoła. Co zresztą było widać. Niania poszła do salonu ogarnela syf i wróciła na korytarzyk. Mnie bardziej zdziwił fakt PO CO TELEWIZOR W KORYTARZU O SZROKOŚCI 1?? METRA xD xD

ocenił(a) serial na 9
Szikak

to nie jest korytarz, tylko sypialnia... TV jest w sypialni, z której są dwa wyjścia.

ocenił(a) serial na 9
croos

Może inaczej - Naprzeciwko telewizora jest wejście do sypialni. TV nie stoi w sypialni... Włącz odcinek i zapauzuj - i nie mów że nie ma korytarza :P

ocenił(a) serial na 8
ZERBST

Plan mieszkania nie uwzględnia wspomnianego wcześniej połączenia z sąsiednim mieszkaniem ;)

ocenił(a) serial na 8
kaskaw14

Wiem, nie powinny być dwa posty pod sobą, ale coś ważnego mi się przypomniało. Jeszcze w tym samym odcinku widzimy opiekunkę wpuszczającą Dextera drugimi drzwiami, bo "zgubił" własny klucz

xmaciorx

Mi akurat te wątki się podobają i na pewno będę z zaciekawieniem oglądał dalej, jak dla mnie bardzo dobry odcinek/

użytkownik usunięty
xmaciorx

No to nie oglądaj i nie narzekaj są inne seriale .

ocenił(a) serial na 7
xmaciorx

popieram panie :) i nie przejmuj sie marnymi ludzi co powiadaja marne slowa... nie podoba sie to nie ogladaj.... bo jak to mawiaja filozofowie... tylko czlowiek plytki nie dostrzega tego co widoczne ;) pozdrawiam ;)

ocenił(a) serial na 8
Satyr1986

Aha, jestem płytki bo dostrzegam niedoskonałości serialu, lol ; ]

ocenił(a) serial na 7
adrians87

przeczytaj jeszcze raz czlowieku i zastanow sie o czym mowie <zalamka> czytaj ze zrozumieniem

ocenił(a) serial na 9
Satyr1986

Uwielbiam filmweb bo w każdym temacie hejcą, nie ważne co by to nie był za film/serial, dla mnie szóstka była lepsza od nudnej trójki, chociaż tak samo jak tam bez większych rewelacji, ale wątek ZDS i Louisa dosyć ciekawy, więc nudno nie było. Szkoda tylko, że nasi znaFcy czepiają się do byle czego.

ocenił(a) serial na 7
t_paul

stwierdzam ze niestety nie ma co dyskutowac... szkoda czasu :) tragedia i pustostan hahaha

ocenił(a) serial na 7
Satyr1986

A mnie wkurza, że kiedy w końcu komuś udaje się złapać Dextera i ma go jak na widelcu by się go pozbyć, tak jak Travis który bez zastanowienia i zawahania wcześniej zabijał ludzi, gdy przychodzi do Dextera postanawia i tu kolejno:
- Wywieźć go daleko łodzią na wodę
- Związać Dexteraz i wrzucić go do łódki
- Poczekać aż Dexter się ocknie
- Męczyć się z wylewaniem paliwa w okolicach łódki Dextera (wcześniej chyba pojechał na BP i kupił to paliwo (no ok może było na łodzi))
- Po czym jak wszystkie te niepotrzebne i bezcelowe rzeczy Travis już zrobił odpłynął i nie dopilnował tego czy Dexter zginął (zamiast zwyczajnie zabić go w najprostszy sposób kiedy miał okazję)
Wszystko to przypomina mi bajke z kojotem i stusiem pędziwiatrem w której kojot też przygotowuje całe domino, skomplikowanych pułapek żeby dopaść strusia, a kończy się tak że wszystko to za długo trwa, struś ucieka, a w pułapkę wpada kojot :)

ocenił(a) serial na 10
kannsie

A mnie dziwi że oglądacie takie seriale choć to od początku jest fikcja, bo komuż by udawało się tak umykać(każdy odcinek). A teraz wyskakujecie 0Oo niemożliwe jedno słowo SKNERY - typowe rodowe zachowanie. Jak dla mnie 6 sezon MISTRZOSTWO a zakończenie niesamowite.

ocenił(a) serial na 9
kryptykfilmow

Akurat to byłoby możliwe, wielu ejst takich seryjnych morderców, którzy zabijali i do dziś ich nie złapano.

ocenił(a) serial na 10
xmaciorx

No daj sposób nie w taki sposób porywano dzieci. Siostry oczywiście zwracają na każdy szczegół nawet widziały jaki w jakim kolorze mamy miały paznokcie..:) Może gdyby miał w kolorze czerwonym zauważyłyby ale taki szczegóły da się przeoczyć . Ciekawe czy w siedząc w klasie pamiętasz kto w jakim kolorze jest ubrany... A tu maska zrobiła swoje.
Debra ma trudny okres, jest skołowana, a pani psycholog zasugerowała coś w co mogłoby być jakimś wytłumaczenie, owszem dziwne że pomyliła miłość rodzeństwa do zakochania ale Deb jest raczej niedojrzała emocjonalnie przy takim trudnym okresie być może uległa sugestii. Zapewne w 7 czar pryśnie zwłaszcza po tym co zobaczyła, w końcu dojdzie do niej, że tak naprawdę nie zna brata.
"Służbowy" strój Dextera nie jest opatrzony w cyfrowy wyświetlacz z wykazem DNA wszystkich swoich ofiar, strój jak stój..
Harrison ma tylko 2 LATA, chłopcy często później zaczynają mówić, patrząc na niektórych śmiem stwierdzić, że to nie jedyna przypadłość również i tych znacznie starszych...Także uraz mózgu sobie zostaw.
Wyobraź sobie, że takie wieżowce mają zwykle parkingi podziemne do których można zjechać bezpośrednio windą...
Podśpiewywał sobie wyprowadzając małego ze żłobka czy przedszkola, nie mów że obstawili każde miejsce w mieście. Później nie podjechał zapewne pod sam wieżowiec tylko zaparkował na podziemnym parkingu. Wieżowiec nie był aż tak obstawiony, skoro na dachu był tylko jeden policjant, akurat do tego faktów bym przyczepiła się na Twoim miejscu.
Debra dostała raport, że łódź Dextera wyrzuciło na brzeg - jaki wniosek z tego wyciągnąłeś? Wniosek jest jeden - nie zacumował!!
Corocznie z Kuby przybywa ok 46-50 tyś nielegalnych emigrantów, którędy tunelami? No chyba morzem bo jak skoro nielegalnie? Fakt fuks akurat, że obok Dextera ale niektórzy miewają szczęście, jednak zapewne odnotowano znacznie większe szczęśliwe zbiegi okoliczności.
No w sumie nie dziwię się, że nie dałbyś telefonu by mógł zadzwonić, skoro wszędzie dopatrujesz się dziury...

ocenił(a) serial na 7
sylbow

Chyba nie zrozumiałeś mojego zamysłu. Nie chodzi o czepianie się i dopatrywanie dziur tylko o to że ten serial został strasznie spłycony i stał się bardzo naiwny. Ja podaje tylko przykłady. W Dexterze nie ma już tego co było jeszcze jakiś czas temu.

ocenił(a) serial na 10
xmaciorx

Tyle, że większość przykładów jakie podajesz Ty i większość również kupy się nie trzyma. W tych wszystkich wyliczankach jakie pojawiły się w ostatnich dniach znalazłam ok. trzech faktycznie dość mocnych zarzutów, choć również możliwych do podważenia.

ocenił(a) serial na 6
xmaciorx

I tak najbardziej zdziwiła i rozśmieszyła mnie scena, która była pierwszą sceną sezonu, kiedy to Dexter udając rannego wezwał karetkę, po czym zabił sanitariuszy w ich własnym pojeździe, tak jakby dla policji problemem było namierzenie telefonu z ostatniego wezwania zabitych sanitariuszy i powiązania głosu oraz numeru telefonu z Dexterem. Swoja drogą ciekawe od kiedy w karetce jeździ tylko 2 sanitariuszy... chyba, że tak jest w Ameryce w co wątpie.

Jak się okazało scena była zwiastunem dla dalszej części sezonu, który nie umywa się do pierwszych. Tam już przez kilka ostatnich odcinków czuło się zaciskającą pętlę wokół szyi Dextera i towarzyszyły temu emocje widza... A teraz? Szkoda słów.