PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=331618}

Dexter

2006 - 2013
8,2 204 tys. ocen
8,2 10 1 203800
7,2 26 krytyków
Dexter
powrót do forum serialu Dexter

7 sezon sobie już odpuściłam,po tym, jak bardzo rozczarował mnie 6 i po tym, jak tragicznie upadła gra aktorska tej ekipy (zwłaszcza aktorki grającej Debrę). Ostatni odcinek obejrzałam sobie jednak z ciekawości (przedtem poczytałam trochę, co się działo w poprzednich odcinkach) i mam dwa główne wnioski:

a) nawet przez sekundę nie żałowałam, że ominął mnie ten sezon,
b) jak usłyszałam, że Dexter mówi do tej blondynki coś w stylu "jesteś jedyną osobą na świecie, przed którą nie muszę udawać", to zaczęłam się śmiać.

ILE MOŻNA? Drugi sezon, piąty sezon, teraz ta blondyna i wciąż ten dramatyczny ton, tak jakby to było coś nowego i zaskakującego. Straszna żenada. W ostatniej scenie też nie poczułam żadnego napięcia, bo przecież było oczywiste, kogo wybierze ta śmieszna dziewczynka o poziomie emocjonalnym dwunastolatki. Więcej o odcinku rozpisywac się nie będę, bo od tego są inne tematy.
Pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 10
Mikasa08

Co do "jesteś jedyną osobą na świecie, przed którą nie muszę udawać", to zaczęłam się śmiać. "
To było coś nowego dla niego... 2sezon Lila, niby rozumiała go, ale jednak ona miała pociąg do 'mroku' Dexa, nie rozumiała go tak jak on tego chciał. A Lumen z 5 rozumiała go też, ale dlatego że potrzebowała jego pomocy, nawet Dex w którymś odcinku 7 sezonu to powiedział, wymienił Lile i Lumen i powiedział że z Hannah to całkiem coś innego.
Hannah nie patrzyła na ciemną strone dexa, nic od niego nie chciała, nie zadawała pytań, miała głęboko gdzieś jaki Dexter jest.

ocenił(a) serial na 9
blizzu

Zapomnieliście o Miguelu Prado, on też był jedyną osobą. Mimo wszystko uwielbiam ten serial

ocenił(a) serial na 8
Mikasa08

Siódmy sezon jest o wiele lepszy od piątego i szóstego. Dla Jennifer Carpenter był to najlepszy sezon. W wielu scenach grała lepiej niż C. Hall! Dex w pewnym momencie mówi dlaczego Hannah jest inna od jego poprzednich dziewczyn: Rita była ślepa na jego mroczną stronę, Lilę pociągała tylko ta strona, Lumen jedynie potrzebowała jego pomocy, a Hannah akceptowała go w całości i rozumiała.

użytkownik usunięty
Mikasa08

A widzisz, ja mimo wszystko oglądam wciąż z przyjemnością.
Pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 10

sezon byl wy-je-bany

W porządku, rozumiem, każdy ma swój gust i ja to szanuję.

ocenił(a) serial na 7
Mikasa08

Jak dla mnie lepszy od 5 i 6. Jakoś mnie dziwnym trafem, ten romantyzm dexia nie odepchnął, miło się oglądało :)

ocenił(a) serial na 7
Mikasa08

A ja obejrzałam 7. sezon i ... żałuję. Przyznam, że kierowała mną jakaś głupia nadzieja - po tym jak serial zaczął dramatycznie obniżać loty w ok. połowie 6. sezonu liczyłam na to, że scenarzyści się opamiętają, że zrezygnują np. z żenującego wątku "zakochania" Deb w Dexterze - a oni nie tylko nie zrezygnowali, ale uczynili to jedną z osi ostatniego sezonu.
Dodatkowe rozczarowanie - zniknął gdzieś ten przewrotny, inteligentny humor. Zamiast tego dostaliśmy przegadaną łopatologiczną telenowelę. Nawet muzyka dopasowała się do nowego charakteru serialu...
No i aktorstwo. Zdecydowanie zgadzam się z autorką wątku - mówienie, że Jennifer Carpenter grała w tym sezonie dobrze wygląda mi na ocenianie "dobroci" aktorstwa na podstawie ilości i intensywności głupich min. Nie taką (rozhisteryzowaną, wybałuszającą oczy) Debrę lubiłam...

ocenił(a) serial na 8
Imogena

No właśnie wątek zakochania Debry został niemal zupełnie pominięty. Tylko w jednej scenie do niego wrócili.

ocenił(a) serial na 7
MatiZ_3

no nieeeee :) Cała fabuła (w każdym razie część dotycząca realacji Dex - Deb) była na tym oparta! Może w sensie dosłownym wspomnieli o tym raz, ale to nie znaczy, że nie rządziło to zachowaniem Debry :)

ocenił(a) serial na 8
Imogena

Wcale nie. Wszystko mogło podchodzić pod relacje braterskie.

ocenił(a) serial na 10
Mikasa08

dla mnie sezon 7 jest jednym z najlepszych.
i możemy tak w nieskończoność. Jedni tutaj płaczą i wylewają swoje żale, inni ich pocieszają. Znowu przypadła mi rola pocieszyciela

ocenił(a) serial na 9
Mikasa08

Pierwsze 4 sezony połknąłem bez zająknięcia były świetne, ale 5 i 6 to totalna klapa dlatego ledwo je przemęczyłem jednak zdecydowałem się na obejrzenie 7 i nie żałuję może nie był tak dobry jak pierwsze ale to była na pewno droga ku lepszemu . ps najbardziej nie cierpię epizodu z Lumen nie kupiłem tego zupełnie

marcel1006

No właśnie ja na przykład lubiłam Lumen i mi się ogólnie podobal piąty sezon, w przeciwieństwie do chyba całego świata ;) Ale to nic. Miłych przeżyć w sezonie 8 życzę.

ocenił(a) serial na 7
Mikasa08

Oj tam całego świata :) Ja też polubiłam Lumen. Mój mężczyzna (którego swego czasu zaraziłam Dexterem) - też. Piąty sezon ogólnie mi się podobał. Problem z nim jest taki, że był trochę nierówny - większa część odcinków najzwyczajniej wbijała w fotel, ale kilka było kiepskich (zwłaszcza te inaugurujące sezon i część odcinka finałowego - rozwiązanie sprawy Liddy'ego).
I tak się zaczęłam zastanawiać - dlaczego tyle osób tak jedzie po sezonie piątym. Może dlatego, że aktorka grająca Lumen nie miała urody klasycznej piękności :) W dodatku bohaterka, która została zgwałcona, i to wielokrotnie - to takie niehollywoodzkie...

ocenił(a) serial na 9
Imogena

z tą urodą możesz mieć rację choć nie do końca, bo gdy teraz o tym pomyślę fajnie oglądało się odcinki z Ritą która była piękna co by tu więcej powiedzieć, Hannah również do Lumen za cholere nie mogłem się przekonać choć mój kolega który również ogląda Dextera twierdzi że ona jest z nich najpiękniejsza no cóż są gusta i guściki. Jednak nie zmienię zdania że 5 i 6 sezon był najsłabszy

ocenił(a) serial na 9
Imogena

Ludzie jadą po sezonie 5 głównie dlatego że był najbardziej absurdalny, nielogiczny i miał najgłupszy finał.

Drugi zarzut to marni bohaterowie - o ile Liddy to była świetna postać, to Lumen i banda Jordana Chase'a specjalnie ciekawi nie byli (zwłaszcza w porównaniu do bohaterów z poprzednich sezonów).

ocenił(a) serial na 7
delh

Znaczy, że Lumen i Jordan Chase & s-ka byli mniej ciekawi niż Lila albo Miguel Prado? Tu się nie zgodzę...

Natomiast co do finału - niestety, po części muszę się zgodzić. Sprawa Liddy'ego została rozwiązana beznadziejnie. Ale z kolei historia Lumen i jej zakończenie bardzo mi się podobały.

ocenił(a) serial na 10
Imogena

kurde wezcie mi przypomnijcie kim do jasnej ch***byl Liddy?! i jak sie rozwiazala ta ' sprawa Liddiego" no ni jak nie moge sobie przypomniec :\ nie daje to spokoju mi teraz

ocenił(a) serial na 9
czarna0106

Google ci nie działa?

ocenił(a) serial na 10
delh

reka cie boli ?

ocenił(a) serial na 9
czarna0106

Nie boli.

Nie rozumiem tylko po co pytać o takie rzeczy na forum, gdzie odpowiedź możesz dostać dopiero po kilku godzinach (a czasem dopiero na drugi dzień) skoro w google to znajdziesz w 3 sekundy?
To jakby pytać na forum o stolicę jakiegoś państwa.

Pierwszy link, który google pokazało po wpisaniu "Liddy, serial Dexter" - masz dokładny opis postaci i rozwiązanie jego wątku:

http://dexter.wikia.com/wiki/Stan_Liddy

ocenił(a) serial na 10
delh

wiecej czasu i zachodu zajely ci te uszczypliwe uwagi niz dla mnie wpisanie mojego pytania i doczekania sie odp byc mozewolalam uzyskac odp od jakiegos fana serialu albo musialam szybko wyjsc z domu i wpospiechu napisalam albo... milion innych rzeczy czlowieku daj na luz wiem ze tutaj jest mnostwo ludzi ktorzy uwielbiaja sie czepiac kazdego postu ze tez ja musialam trafic na taka osobe heeeee uspokoj sie wez pare oddechow i zajmij sie czyms

ocenił(a) serial na 10
czarna0106

a i bym zapomniala dziekuje za info i odp na moje pytanie

ocenił(a) serial na 9
czarna0106

Ale co się tak na mnie wyżywasz? Ja tylko grzecznie zasugerowałem, że nie ma sensu pytanie na forum o rzeczy, które w kilka sekund można znaleźć w google.

ocenił(a) serial na 10
delh

jesli odebralas/es to jako wyzywanie sie to jestes w bledzie i przepraszam jestem ostatnia osoba ktora wchodzi na fora i wyzywa sie / czepia sielub plecie pseudo intelektualne uwagi ja tobie grzecznie tez wyjasnilam czemu zadalam to pytanie tu a nie wyszukalam sobie w googlach ....przepychanki slowne nie sa w moim stylu i strasznie mnie nudza i smieszna wiec suma sumarum ....udanego sylwestra :]

ocenił(a) serial na 9
czarna0106

Tak jakby obok przechodząc, zerknęłam na ten wątek. czarnaO106: trochę więcej dystansu do własnej osoby, może też ciut pokory na krytykę, bo ta akurat była uzasadniona. Też mnie irytują ludzie, mający internet i na różnych forach zadający naprawdę proste pytania.

ocenił(a) serial na 10
myszszata

do jasnej anielki raz w zyciu zapytalam o jedna glupia rzecz a robi sie z tego wielki dramat smieszni ludzie jestescie : nie twoj temat nie twoja dyskusja nie twoja sprawa do widzenia

ocenił(a) serial na 8
Mikasa08

i tak obejrzysz. Prędzej, czy później.

ocenił(a) serial na 9
Mikasa08

Zdecydowanie najlepszy aktorsko sezon - Jennifer Carpenter wzniosła się na absolutne wyżyny (scena, w której wyznała Dexterowi swoje prawdziwe uczucia była moim zdaniem najlepszą dramatyczną w historii serialu), Ray Stevenson ukradł każdą scenę, w której się znalazł, a gra Michaela C. Hall była jak zwykle zjawiskowa.

ocenił(a) serial na 10
Mikasa08

Jak uważasz, ale to był najlepszy sezon ze wszystkich.