PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=331618}

Dexter

2006 - 2013
8,2 204 tys. ocen
8,2 10 1 203836
7,2 26 krytyków
Dexter
powrót do forum serialu Dexter

Wypalenie

użytkownik usunięty

Obejrzałem właśnie s06e03

Widzę, że na forum wszyscy się rozpływają w zachwytach więc może przyda się inne spojrzenie.

Otóż Dexter zaczyna być po prostu absurdalny i stacza się do poziomu Prison Break. Pomijam fakt, że wg scenarzystów 1/3 Miami to mordercy - trzeba jakoś zapewnić zwierzynę głównemu bohaterowi.

Ale pomysł z tymi dwoma psychopatami i jeźdzcami apokalipsy jest strasznie nierealny i naciągany. Rozumiem, ze dla fanatycznych fanów to świetna pożywka bo przecież taaaaaaka sensacja ale dla normalnych fanów to może być przegięcie. Ja chyba jestem tym normalnym fanem bo ostatnia scena przyprawiła mnie tylko o uśmiech politowania.

Natomiast świetnie zapowiada się motyw z nowym detektywem!

Jeszcze zobaczymy co wyniknie z tego motywu biblijnego. Ja osobiście takie motywy lubię, szczególnie w kryminałach, a ten tutaj jeszcze się dobrze nie rozwinął więc trudno go ocenić ;)

Pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 9

ale czyż to właśnie nie jest piękne w filmach i serialach, że można sprzedać każdy absurd bo publika chłonna krwi i igrzysk będzie zadowolona... o to właśnie chodzi :) a Dexter od zawsze był na granicy absurdu i to od pierwszego sezonu gdzie nikt nigdy nie pokwapił się na to żeby zbadać przeszłość mordercy z chłodni - prawdopodobnie na ten moment najciekawszego seryjnego mordercy w stanach... w realnym świecie na pewno ktoś wpadłby na trop tego że Dexter jest bratem mordercy

ocenił(a) serial na 9
Viljar

taki Rutkowski na przykład nie? ;p

ocenił(a) serial na 9
KWallander

no pewnie, skoro ostatnio zahaczył zakonnicę i bierze z nią ślub to i IceTrackKillera i Dexa szybko by połączył :)

ocenił(a) serial na 9
Viljar

powaga? nie wiedziałem;p heh

ocenił(a) serial na 8
KWallander

Poczytajcie sobie panowie książki, ich tematyka jest nawet bardziej "odrealniona". Może scenarzyści są pod jakimiś wpływami książek.

ocenił(a) serial na 9
eszkempol

ja dużo czytam i głównie dlatego, że jest to odrealnione tego samego poniekąd oczekuje od filmów, realizm i prozę życia mam na codzień

użytkownik usunięty
Viljar

więc wszystko jest w porządku. Serial nie przedstawia prozy życia. To jego rola.

ocenił(a) serial na 10

W pewnym sensie się z Tobą zgodzę... Po pierwsze, nie uważam tych odcinków (sez. 6) za świetne, bo w pewnym sensie starciły swój niepowtarzalny klimat. Pomijam tu fakt realizmu, bo po sez. 5 tego nie oczekiwałam, ale samo odnalezienie "Zębowej Wróżki" przez Dex'a było zbyt szybkie (in my opinion).
Kolejny minus: Dex już wcale nie je! Brak mi tego!
Brak mi jego dialogów z Vincem oraz monologów.
Te odcinki szóstego sezonu są takie jałowe. A realizm? W książce też go nie było.:)

ocenił(a) serial na 8

No cóż, do takich kategorii można podciągnąć w sumie każdy serial, bo niby dlaczego np. akurat do House'a trafiają takie a nie inne przypadki.
Może ta ilość jest przesadzona, ale wydaje mi się że często nie zdajemy sobie sprawy jak częste są zabójstwa - może dlatego że w Polsce nie jest to aż tak rozgłaszane jak w Ameryce, gdzie dosłownie mają na tym punkcie hopla. Zresztą, to kraj gdzie co jakieś 2-3 miesiące do szkoły wbiega uzbrojony facet i zabija kilkanaście osób, więc o czym w ogóle mówimy. Nie twierdzę oczywiście że liczba zabójstw w Miami jest autentyczna, ale wydaje mi się że w mieście tak różnorodnym narodowościowo, gdzie jest mnóstwo dilerów i prostytutek, a żeby uciec z kraju wystarczą ze 3h zabicie kogoś to nic nadzwyczajnego.

Nie rozumiem o co Ci chodzi z Travisem i Gellarem. O to, że w tym serialu nie było zabójstw zaprezentowanych z takim rozmachem? Owszem, ta dwójka różni się na tle innych zabójców, ale moim zdaniem wychodzi to na dobre i twórcy pokazują tym samym swoją niesamowitą wyobraźnię.

Może i śledzenie Zębowej Wróżki było zbyt szybkie, ale w sumie to dzięki temu mogliśmy obserwować ich relacje przez dłuższy czas. Moim zdaniem przyspieszenie złapania Tooth Fairy ma sens- w końcu Dexter był nim zafascynowany przez całe dzieciństwo, trochę głupie byłoby w tej sytuacji śledzenie go przez 3/4 odcinka i zwykłe zabicie. Ta postać to nie była kolejna próbka do kolekcji, miała coś przekazać Dexowi.

ocenił(a) serial na 10
Flantrenite

Mam bardzo podobne zdanie, ten motyw biblijny był by całkiem możliwy w ameryce. Skoro w Polsce ludzie w stolicy bronią krzyża to tym bardziej w ameryce znaleźli by sie dwaj poważniejsi fanatycy.
Moim zdaniem nowy sezon ani troche nie stracił klimatu i dobrze że rozpoczeli dość kontrowersyjną w dzisiejszych czasach sprawe wiary. Czekam z niecierpliwością na następny odcinek

ocenił(a) serial na 9

Czytam, czytam i myślę - w sumie to macie rację. Ale wiecie co? Ten serial ma dla mnie taki urok, jest dla mnie interesujący i zawsze z chęcią go oglądam, że nie ma chyba znaczenia, kto się wypalił, a kto nie, co jest absurdem, a co nie. Czy nie można po prostu się cieszyć z oglądania, bez zbędnego analizowania? Przecież gdybyśmy zaczęli analizować wszystkie filmy i seriale to okazałoby się, że w większości to bzdury i absurdy. So stop talking, just enjoy! :)

ocenił(a) serial na 8
missrammstein

Taak, Modę na Sukces też zacznijmy oglądać. Oczywiście bez zbędnego analizowania.

ocenił(a) serial na 9
Mr_Grieves

Dobrze wiesz, że nie o to mi chodzi, więc po co pieprzysz głupoty i łapiesz ludzi za słówka?

ocenił(a) serial na 8
missrammstein

Nie, nie wiem. Wytłumacz mi.

ocenił(a) serial na 9
Mr_Grieves

Gdyż jesteś świetnym materiałem na cynika, tudzież ignoranta :)

ocenił(a) serial na 9
missrammstein

bo ojciec mu do wanny wchodził;) olej idiotę on się lubi generalnie ludzi czepiać;)

ocenił(a) serial na 9
KWallander

A przestań. Co najwyżej mama go za wcześnie na nocnik wsadziła :)

ocenił(a) serial na 9
missrammstein

ktoś z rodziny mikołaja udawał i na kolana go siłą sadzał

użytkownik usunięty
KWallander

hehe dobrzy jesteście :)
też nie lubię jak ktoś sie kreuje na wielkiego znawcę i krytyka, a sięga po takie seriale, które przecież w jego mniemaniu są poniżej jego poziomu.