Witam,
Właśnie obejrzałem 2 pierwsze sezony Dextera i muszę przyznać, że bardzo mi się podoba ten serial :) Ale mam do Was pytanie. Dowiedziałem się niedawno, że będzie 6 sezon, ale ostatni odcinek zostanie wyemitowany dopiero za około rok. Jako, że nie lubię czekać na kolejne odcinki, gdy zakończenie poprzedniego sezonu jest otwarte, zacząłem się zastanawiać, czy by na razie nie skończyć na 2. sezonie. Chodzi mi o to, że drugi sezon zakończył większość wątków i nie ma tak jak w przypadku Lost czy Prison Break ogromnej potrzeby obejrzenia kolejnych odcinków. Dlatego moje pytanie brzmi: czy sezon 5. Dextera ma podobne zakończenie jak drugi, czy może otwarte jak w Lost? Oczywiście bez spojlerów proszę! :) Nie chcę, żeby mnie źle zrozumiano - bardzo mnie ciekawi ten serial. Po prostu jeśli już muszę czekać rok na 6. sezon, to wolę to zrobić, gdy nie ma setek pytań w głowie dotyczących dalszych wydarzeń (złe wspomnienia z Lost, gdy musiałem długo czekać na wyjaśnienie wielu zagadek) :)
Pozdrawiam.
wg mnie sezon 5 zdecydowanie OTWARTE zakończenie.. :)
ale mysle ze warto jednak dalej ogladac kolejne sezony.Moze rob sobie przerwy w ogladaniu i ogladaj co 2 misiace czy cos ;]
pozdr.
Każdy sezon Dextera ma zamknięte zakończenie. Zupełnie nie rozumiem na jakiej podstawie nikakino wywnioskował, że to zakończenie było otwarte. Tak jak niżej napisał Phil93 - wszystkie wątki z 5 sezonu są wyjaśnione w ostatnim odc 5 serii.
W mojej opinii sezon 5 ma jasno określone, zamknięte zakończenie.
Wszystkie zaistniałe wątki zostały zakończone, a ostatnie sceny nie pozostawiają żadnych wątpliwości. Nie ma tutaj czegoś takiego, jak było np. w The Sopranos, gdzie telewidz mógł sobie samemu dopowiedzieć fabułę.
Myślę, że w 6 sezonie nie będzie zbyt wiele nawiązań do poprzednich odcinków. Zresztą tak zakończyły się prawie wszystkie sezony, poza 4.
Niemniej sądzę, że warto byś zobaczył do końca ten serial. Mimo słabych recenzji 3 sezon potrafi wciągnąć i rozjaśnić małą część psychiki Dextera. A potem S04 to już prawdziwe mistrzostwo, oraz S05 który rozwieje wątek z końca 4.
Wiem, że chaotycznie napisane, ale nie chciałem robić spojlerów. Ale sens wypowiedzi pozostał ten sam ;)
a mi się wydaje jednak, że chodziło im o zakończenie z "kopem" tak jak było w SPOILER SPOILER SPOILER w 4 sezonie SPOILER SPOILER, a nie o zakończone wątki.
W pewnym sensie nawet 12 odc 4 sezonu ma zamknięte zakończenie, otwarte by było gdyby nie było wiadomo kto TO zrobił.
W takim razie nie widzę powodu, by nie obejrzeć sobie reszty sezonów już teraz :) Dzięki za odpowiedzi.
3 sezon możesz bezproblemowo obejrzeć, gdyż nie jest on związany z kolejnymi sezonami, (4 sezon - zakończenie, a 5). Polecałbym Tobie obejrzenie 4 sezonu gdzieś tak w sierpniu, 5 sezon we wrześniu, po czym od razu 6 sezon będzie wychodził, co nie zrobi tak dużej dziury w oglądaniu.