nosz myslalem ze wyje***** kompa przez okno!wszedlem na zagraniczne torrenty atu koles normalnie opisuje co sie stalo.wystarczylo ze przeczytalem pierwsze zdanie!spokio ja debilem nie jestem odbierajacym ludziom przyjemnosc z ogladanie.ALE ZBIOROWA PROSBA DO NIEROZUMIEJACYCH TEGO-NIE ROBIC TEGO W 6 SEZONIE!
Puknij sie w glowe. Odcinek byl pare ladnych godzin temu. To juz nie spoiler. LUMEN ZOSTAWI DEXA I WYJEDZIE. I w miare bedzie happy end.
Z tego co pisze linkin wynika, że ktoś dokładnie opisał odcinek obok linka do niego. To jest więc spoiler i to wyjątkowo chamski. To tak jakby ja wrzucił gdzieś linka np. do "Psychozy" Hitchcocka i dał opis: "film jest o facecie, który przebiera się za matkę i zabija, na końcu go aresztują, miłego oglądania" ;)
Dokladnie. Najbardziej wkurzajacy sa poczatkujacy fani w przypadku dextera. Duzo udzielam sie na amerykanskich forach. Wszyscy rozmawiaja o tym a trafia sie taki jeden co oglada dopiero pierwszy sezon i sie awanturuje ze zepsuli mu final olejnych serii. Wiec pytam: Skoro nie chcesz znac zakonczenia po cholere wchodzisz do miejsc gdzie bedzie ono podane na pewno? Nikt juz nie spoileruje po premierze, teraz sie o tym dyskutuje. I to ze ty nie znasz czegos, bo nie zdazyles to tylko twoja wina.
Angel of music, ty chyba czegoś nie kumasz... co innego fora a co innego linki z torrentami - jeżeli ktoś obok linka z torrentem zdradza bardzo ważne szczegóły z serialu/filmu to jest zwykłym chamem i tyle.
Tak jak wyżej zauważył CH3HgCH3 - wg. twojego rozumowania ta informacja na temat końcówki Psychozy przestała być spoilerem 50 lat temu. Czyli uważasz, że od 50 lat można wszędzie ją podawac obok linków do tego filmu? Przecież to psuje całą przyjemnosc z oglądania. Jasne, jak wchodzisz na forum dot. filmów Hitchcocka to można spodziewac się spoilerów, ale na stronach z linkami do torrentów nikt normalny tego nie robi (tylko wrzuca ogólny opis filmu).
W normalnych okolicznościach (gdyby chodziło na przykład o grę komputerową) przyznałbym ci rację - że ściąganie z torrentów to zło, kradzież, itp. Ale w tym przypadku jest to usprawiedliwione. Bo w jaki inny sposób mielibyśmy obejrzeć ten serial? Wyjechać do Stanów? Bo póki co u nas nie ma tego ani na DVD, ani tym bardziej w telewizji (przynajmniej jeśli chodzi o najnowszy sezon).
Myślę że poczekać aż zaczną emitować w Polsce... Ucierpisz? Nie, bo nie będziesz nawet znał (jeszcze) Dextera. I dalej będziesz rozkoszował się Housem. Nie rozumiem takich podziałów: Gry - źle. Filmy, muzyka - ok . Jaki w tym sens? Może dlatego bo jest ci tak wygodnie? Może dlatego bo większość cracków do gier nie działa?;) Albo mówimy Tak - piractwie, albo zasadniczo - Nie. Ja ściągam. To tyle.
Cóż za umysł! Jak pójdę do kina na film, którego premiera była 1dzień temu to będę oczekiwała, że przed filmem wyświetlą jego zakończenie!!!!!!!!!!!!! Pozdro Anegl!!!!!!!!!!!!
Widzisz nie do końca, spojler jest zawsze, bo zawsze znajdzie się osoba, która czegoś mogła nie obejrzeć.
Spoiler to informacje pojawiajace sie przed serialem/ksiazka itd. Pamietam jak byla premiera Half Blood Prince. Pojechalam na premiere w lipcu i pamietam, ze w zimie jak mialo byc polskie tlumaczenie 20 minut przed premiera ktos zdradzil wszystko. Ludzie sie wsciekli. Dla mnie to nie byl spoiler. Bo ksiazka byla juz pol roku i miliony juz ja czytalo.
A gdzie ty znalazłaś taką definicję? Spoiler to zdradzanie szczegółowych info o fabule niezależnie od tego czy premiera danego dzieła już była czy nie.
Czyli wedlug ciebie mam za kazdym razem na kazdym forum albo milczec albo pisac SPOILER poniewaz moze byc jakis glupek, ktory przeglada temat, wchodzi na wlasna odpowiedzialnosc i przeczyta cos co nie chce? To ktos taki powinien trzymac sie calkowicie z daleka od interesujacego go tematu.
Dżizus... Jak jest np. temat o danym odcinku "Dextera" to spoilerowanie jest z reguły dopuszczalne bo każdy kto wchodzi w taki temat powinien się spodziewac zdradzania szczegółów fabuły. Natomiast netetykieta wymaga jednak pewnej powściągliwości w spoilerowaniu w wielu sytuacjach np. na stronach z linkami do filmów. Ty jednak chyba uważasz, że w tej kwestii powinna byc "wolna amerykanka" i spoilerowac można do woli i bez żadnych ograniczeń, tak? Czyli gdybym cię poprosił żebyś poleciła mi dobry kryminał to byś odpowiedziała pewnie coś w stylu: "obejrz sobie film X, na końcu mordercą okazuje się Y a główni bohaterowie giną". ;-)
Nie. Polecilabym ci film, mowiac ze mysle iz ci sie spodoba. Nie bede jednak mowila nic wiecej bys mial przyjemnosc z obejrzenia filmu. Ale to sytuacja prywatna. Nie mozna wymagac od wszystkich, ze beda siedziec cicho. Na torrentach to samo. Jak ci nie odpowiada - nie wchodz tam. Nie sciagaj. Albo nie czytaj niczego.
Ps. Co znaczy Dzizus???
Przecież pisałem wyżej, że spoilerowanie samo w sobie nie jest czymś złym. Kluczowa jest kwestia miejsca umieszczenia tego spoilera. W prywatnej rozmowie - widzę, że sama doszłaś, że wtedy nie wypada spoilerowac. ;) A wcześniej twierdziłaś, że skoro była już premiera filmu to jak najbardziej można. ;-) Chciałabyś bym miał przyjemnosc z oglądania filmu - NO WŁAŚNIE! I takie podejście powinni prezentowac też ludzie wrzucający linki do torrenty. Jak ktoś chce podyskutowac o fabule to niech idzie na odpowiednie fora i tam spoileruje do woli, ale po cholerę dawac spilery obok linków do filmu?
Ja mowilam glownie o wszelakich forach itd. Ze tam jest miejsce na spoilery. Nie obok torrentow. Bo fakt to nieuprzejme. O torrentach przypomnialam sobie chwile temu. Nie wazne.
To co z tym Dzizus???
Heh, no ale to głównie torentów ta dyskusja dotyczy. ;)
A w moim poście jest literówka - miało byc Dzizas, nie Dżizus (choc w sumie z obiema wersjami się można spotkac ;)). A słowo to znaczy hm... irytację, zdziwienie itp. ;)
Ehm...aha :) ok. pierwsze slysze by irytacja albo zdziwnienie bylo pod slowem Dzizas ale okej :) nie znam sie
oh my god.ta dziewczynka jest chora na głowe.ty widzisz temat:INFO O FINALE 5X12!wiec nie gadaj glupot ze jakis glupek co dopiero oglada 1 sezoni jeszcze narzeka.poza tym co z tego ze udzilasz sie na forach zagranicznych?wystarczy ze znasz angielski i interesujesz sie serialem,wiec tutaj dzieweczko nie podwyzszysz sobie inteligencji-przyykro mi.wiec ci mowie poraz nie wiem kttory puknij sie mocno w leb moze cos to pomoze
Wiesz co? W twoim przypadku dobrze (bardzo dobrze) ze przy tym torrencie byl spoiler.
Oby bylo wiecej takich przypadkow.
widzisz wytoczylem ci twoje bezsensowqne wypowiedzi a ty teraz nie umiesz postawic na swoim bo ja mam racje(zreszta kazdy tutaj kto ci odpowiada) a to ze sie klocimy w paru tematach to inna sprawa
Powiedzialam, ze nie lubie awanturnikow, ktorzy uwazaja ze wszedzie ludzie spoileruja. A najgorsi sa tacy co dopiero zaczynaja, pchaja sie tam gdzie moga byc spoilery i sie awanturuja i dlaczego niby fani maja milczec tylko dlatego ze ktos nie obejrzal/nie przeczytal itd.. Dobrze jesli ci sie tym podniesie samoocena to niech ci bedzie "masz" racje.
Jeżeli ktoś ściąga plik, to jest wysoce prawdopodobne, że jeszcze go nie widział, prawda? Więc jest to zwykłe chamstwo, bo po co miałby to robić? Żeby wkurzyć ludzi! I nie ma znaczenia czy film jest stary czy jeszcze go w kinie nie było.
pozdro
tak trudno zrozumieć, że spoiler to zdradzanie szczegółów z fabuły? ktoś jest złośliwy i to robi tak jak ktoś jemu to zrobił na torrentach... ale to było genialne "nie ściągaj, nie oglądaj" bo co, bo może ktoś mu spoilera walnąć? No inteligencją to ty nie grzeszysz, a próbujesz się udzielać w każdym temacie zapewne dostanę zaraz historię gdzie ty kwiatów nie kładłaś gdzie nie płakałaś etc etc.
Inteligencja nie grzesze? W przeciwienstwie do was to jednak. Przyznaje sie do piractwa. No gratuluje rozumu! Zamiast sciagac albo by czekal az bedzie w Polsce albo ja wiem...ogladac na zywo? O albo jeszcze lepiej! Niech kupuje plyty jak kazdy cywilizowany czlowiek. No ale, oczywiscie osoba ktora nie piratuje jest glupia. To sie nazywa "polska mentalnosc i zaradnosc". A tobie co? Zal tylek sciska? Ze jestem lepsza polka niz ty i tobie podobni? Ze znam historie? Ze dbam o pamiec tych ktorzy oddali za Polske i Polakow zycie? No biedactwo...Ale widzac takich jak ty, to uwazam ze ofiara ich wszystkich poszla na marne.