PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10044655}

Dobra robota

Pokssak sogasssuda
2025 -
8,7 699  ocen
8,7 10 1 699
Dobra robota
powrót do forum serialu Dobra robota

Trochę miałem wątpliwości czy dać temu serialowi MAX-a!! Ale nawet jeśli ciut na wyrost to zasługuje!!
Ten Serial to Coś Wspaniałego - co ogląda się lekko, przyjemnie i gdzie mamy pełną paletę życia - od tragedii, aż po szczęście! Czujemy się jakbyśmy w nim Byli i to przeżywali razem z nimi! I to wszystko ujęte w znakomitym scenariuszu co do którego nie ma cienia wątpliwości - nie ma dziur, przekłamań czy przesady - "samo życie" podane w najlepszej zastawie jaka mogła sie pojawić. Jestem pod ogromnym wrażeniem koreańskich twórców jak z czegoś normalnego - wycisnęli takie złoto!! Oglądanie każdego odcinka było przyjemnością, przygodą, wręcz potrzebą spełnienia naszych oczekiwań - oczekiwań widza - działało to bardzo przyjemnie i magnetyzująco .... to jest prawdziwa sztuka - stworzyć serial, który otula nas swoją opowieścią. Do tego ta delikatna i przemyślana gra czasem - wspomnieniami, ale i wyprzedzeniami, które widza tonowały, dawały mu szanse spokojnie trwać i wchłaniać kolejne minuty ...
Chwilami miałem wrażenie, że scenariusz jest tak doskonały - że nie ważne kto zagra - efekt byłby zbliżony - ale nie potrafię sobie wyobrazić innych aktorów w tej w roli Ae-soon czy Geum-myeong niż "Ji-eun Lee" czy szczególnie potem "So-ri Moon" jako Ae-soon - to samo mam przy młodym Gwan-sik'u, którego zagrał tak oryginalnie "Bo-gum Park". No i ten drugi plan - znakomicie dopasowany przede wszystkim w rolach ciotek - ale i kolejnego pokolenia cudo.

Kiedyś byłem pod wrażeniem filmu "Czułe słówka" James L. Brooksa - jak ten film był perfekcyjny jeśli chodzi o okazanie czasu, miłości, dramatu - w pełnej kompozycji życia - ale to był jedynie film - a TU mamy coś co rozwinięto do Perfekcji, zabawa w detale, wspomnienia, i te najważniejsze prawdy dla porównania z drugim planem - jakie wartości są najcenniejsze! Oczywiście wszystko spięte wspaniałym zakończeniem - idealnym ....

Ten serial nie jest dla najmłodszego pokolenia, może być za nudny "jak normalne życie" - aby go zrozumieć trzeba mieć bagaż doświadczeń - aby docenić te szczegóły i niuanse szczególnie w relacji rodzice-dzieci - bo bez tego będzie trudno, aby wyciągnąć pełną gamę wartości w tym serialu zawartych.
Szkoda że ten serial jest do zobaczenia tylko raz - kolejne podejścia nie będą już takie samo emocjonalne - ale WARTO koniecznie ten jeden RAZ! POLECAM!