PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=92244}

Doktor Who

Doctor Who
1963 - 1989
8,2 1,6 tys. ocen
8,2 10 1 1579
Doktor Who
powrót do forum serialu Doktor Who

2 pytania

ocenił(a) serial na 10

Zaczynam oglądać stare serie, bo chciałem się troche zapoznać z innymi doktorami, oglądałem parę odcinków z pierwszym, i nawet mi się podoba, ale mam dwa pytania:
1. Wszystkie te odcinki były raczej takie w stylu przenoszą się gdzieś i motyw podróży w czasie pojawia się dopiero pod koniec, jak znów mają się gdzieś przenieść. Czy jest jakiś odcinek z "timey-wimey", czy tam jakieś paradoksy itd.?
2.Jaki jest pierwszy odcinek który dzieje się na gallifrey?

ocenił(a) serial na 10
suas

Końcówka "The War Games" ma miejsce na Gallifrey, i to jest ów pierwszy raz, choć nazwa planety zostaje ujawniona dużo później. Co do timey-wimey: jest towarzyszka, którą ktoś poprosił o popilnowanie przez monet niemowlęcia, a ona potem się dowiedziała, że to niemowlę kiedyś będzie jej matką. Oprócz tego inną towarzyszkę Doktor po raz pierwszy zobaczył w wizji własnej przygody z przyszłości, a kiedy potem spotkał ją "na żywo", ona była po paru przygodach z nim. To takie pierwsze rzeczy, które przychodzą mi w tej sprawie do głowy.

ocenił(a) serial na 10
Capitano_S

dzięki, właśnie zabieram się za "The War Games".

ocenił(a) serial na 10
suas

Wiem, że mogę być uciążliwy, ale mam kolejne pytanie:
W którym odcinku jest następne pojawienie się władców czasu? Wiem, że ten serial można oglądać nie po kolei, ale chciałbym poznać mieszkańców galifrey chronologicznie, a raczej nie mam tyle cierpliwości, żeby oglądać odcinek po odcinku.

ocenił(a) serial na 10
suas

Oto spis klasycznych historii, gdzie pojawiają się Władcy Czasu inni niż Doktor, Romana, Mistrz, Rani itp.:

The War Games
Colony in Space
The Three Doctors
Genesis of the Daleks
The Deadly Assassin
The Invasion of Time
Arc of Infinity
The Five Doctors

Plus cały Proces Władcy Czasu (Cztery historie)

Jeszcze uwaga: w "Colony..." i "Genesis..." są tylko przez niewielką ilość scen, ale są :)

ocenił(a) serial na 10
Capitano_S

dzięki, to na jakiś miesiąc odcinków jest :)