PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=92244}

Doktor Who

Doctor Who
1963 - 1989
8,2 1,6 tys. ocen
8,2 10 1 1579
Doktor Who
powrót do forum serialu Doktor Who

Pytanie do fanów: która wersja serialu jest lepsza? Ta, czy z 2005? I czy jedna jest kontynuacją drugiej, czy to po prostu na zasadzie remake'a/reboot'a? Pytam, bo fabuła wydaje się ciekawa, ale oba seriale są dość długie i ich obejrzenie trwałoby dość długo...

Tom_96

Seria z 2005 jest kontynuacją oryginalnej serii. Ale mozesz spokojnie zacząć oglądac od 2005 - jest zrobiona tak, zeby można się było połapać. Poza tym, oryginalnej serii - niestety - i tak nie da rady obejrzeć w całości, bo sporą częsć odcinków z pierwszych sezonów po prostu wcięło i nie ma ich nigdzie. W sensie - dosłownie - zniknęły z archiwum BBC.

Manobaru

wiem czyja to wina jak nic daleków eksreminejszyn

Tom_96

Nie wiem który lepszy, ale ja to robię tak, że oglądam je właściwie jednocześnie, szybkko staram się nadrobić te nowsze serie, żeby móc oglądać od sierpnia odcinki z Capaldim mając jakieś rozeznanie i jednocześnie staram się oglądać stare serie, bo mają one swój specyficzny klimat. Ale, jak napisał/a Manobaru, sporo starszych odcinków zostało zniszczonych, zostały tylko zdjęcia (po kilka zdjęć) i dźwięk, więc czasem oglądanie tego jest męczące. Jednak nie wszystko tak zniszczono, tylko kilka odcinków 1 sezonu i sporo 3 i 4.
Myślę, że lepiej będzie zacząć od nowych serii, a potem, jeśli wsiąkniesz w ten świat, zacząć ze starymi.

ocenił(a) serial na 10
Tom_96

Coz, ktora lepsza?
Moim zdaniem stare serie sa lepsze, nie wiele, ale lepsze.
Doctor Who lat 60, 70 i 80 jest inny niz ten teraz i zrobiony w specyficzny sposob (nie liczac sezonu 22 i kawalka sezonu 21 jest to pare, najczesciej 4, 25 minutowych odcinkow skladajacych sie na historie, dzisiaj jest blizszy typowym serialom SF niz tym czym byl Doctor przez wiele lat.)
Poza tym, stare serie, w wiekszosci mozesz ogladac randomowo, wybierz historie z fajnym tytulem, ciekawym opisem i zobacz.
Ale polecam ci ogladac po 1, 2 odcinki dziennie od poczatku, bardzo fajnie jest wejsc w serial nie wiedzac kim jest Doctor, Dalecy, Cybermeni itp i odkryc to z biegiem serialu, w nowych seriach Doctor to wyjasnia, w starych on sam poznaje np. Dalekow (druga historia - pierwsze pojawienie sie dalekow.)
Tak wiec, zacznij od odcinka pierwszego (An Unearthly Child) i idz dalej, uprzedze ze niektore odcinki sa powolne, a po wybitnym odcinku pierwszym, pierwsza historia jest kiepska, ale zaraz mamy The Daleks, Edge of Destruction, The Aztecs (chyba moja ulubiona historia pierwszego Doctora) czy pod koniec 2 sezonu, Space Museum.
A te zaginione odcinki maja rekonstrukcje i niektore rowniez (dosc kiepska) wersje animowana, polecam ci sprobowac od poczatku, jak sie nie spodoba, to przejdz do pierwszej historii 7 sezonu, to taki maly reboot, i od tego sezonu Doctor jest w kolorze, a jak nie wyjdzie to sproboj z nowa seria.

FenrirLokeson

Dzięki za rady. Zacząłem oglądać tylko nową wersję ze względu na lepszy dostęp, żeby się nie zastanawiać ciągle czy kolejny odcinek będę mógł obejrzeć czy go akurat nie ma. Ale jak się kiedyś natknę na jakieś stare odcinki to pewnie też się skuszę.

FenrirLokeson

A mógłbyś polecić najciekawsze odcinki jakie pamiętasz z każdego wcielenia Doktora ? Te które są jeszcze do znalezienia ? Bo dotarłem już do 8. sezonu Nowego Doktora i chętnie bym się teraz wziął za Klasykę.

ocenił(a) serial na 10
Tom_96

Pierwszy Doctor - Odc. 1 An Unearthy Child, The Daleks, Edge of Destruction, The Aztecs, The Chase, The Tenth Planet.
Drugi Doctor - Power of the Daleks, The Highlanders, Abominable Snowmen, Enemy of the World, Web of Fear, The Invasion, War Games
Trzeci Doctor - Spearhead from Space, Dr.Who and the Silurians, Terror of the Autons, Sea Devils
Czwarty Doctor - Robot, Arc in Space, Genesis of the Daleks, The City of Death, The Keeper of Traken, Logopolis
Piaty Doctor - Castrovalva, The Caves of Androzani
Szosty Doctor - Attack of the Cybermen, Vengeance on Varos, The Trial of a Time Lord.
Siodmy Doctor - Remembrance of the Daleks, Silver Nemesis, Battlefield, The Curse of Fenric, Survival

Z Osmym jest tylko film i Night of the Doctor, polecam posluchac sluchowiska, te ktore lubie: Horror of Glam Rock, Zygon that fell to earth, Dark Eyes

FenrirLokeson

Super, dzięki wielkie ; ).

ocenił(a) serial na 7
Tom_96

tylko wiedz, że z Drugiego " Power of the Daleks", "The Highlanders" i "Abominable Snowmen" się praktycznie nie zachowały i funkcjonują jako rekonstrukcje (tylko ścieżka audio ze zdjęciami)

ocenił(a) serial na 10
Obywatel

Jedna część "Abominable Snowmen" się zachowała.