PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=95060}
7,7 813  ocen
7,7 10 1 813
Dorastanie
powrót do forum serialu Dorastanie

Właściwie to chyba zakazany w tamtych czasach. Przeleżał parę lat na półce nim można go było zobaczyć. Ja po raz pierwszy widziałem go jakieś 7-8 lat temu na wakacjach w ramach powtórek starych seriali. No i dla mnie to była totalna nowość. Nigdy wcześniej o nim nie słyszałem, a dziwne bo jak już nastał "czas wolności", to telewizja wracała do tych bardziej słusznych ideowo pozycji. Stąd może zarzynali nas w kółko "Alternatywami", czy "Zmiennikami".
Tymczasem "Dorastanie" jest dużo bardziej politycznym serialem. Dużo odważniejszym. Poruszano w nim szereg trudnych i śliskich tematów. Być może trochę za bardzo jednowymiarowo, bo tzw. zwolennicy zmian (Solidarnościowcy) byli w nim mocno upiększani, pomijając prawie całkowicie element partyjny. No i chyba dlatego nie jest to obiektywny obraz PRL-u, choć niewątpliwie bardzo otwarcie opowiadający o tym co było źle i co trzeba było zmienić.
Poza tym wątek wieloletniej przyjaźni i zamiłowania do sportu, który scala losy poszczególnych bohaterów: inteligenta, robotnika i rolnika. Przegląd klas społecznych w pełnym wydaniu wzorowo współpracujących ze sobą poza aparatem władzy. No i to troszkę jednak trąci naiwnością. Choć jak pokazuje historia przez moment się sprawdziło. Można byłoby się zastanawiać jak ich losy dalej by się potoczyły - czy dalej byliby tacy bliscy sobie - już po tym wszystkim?
Niemniej bardzo polecam ten serial. Świetnie zagrany (miło się patrzy na młode twarze poszczególnych bohaterów) i ciekawa fabuła czynią zeń naprawdę bardzo dobry produkt tamtych czasów. Śmiem twierdzić, że dużo lepszy od wielu współczesnych produkcji.

srick.pl

niedoceniony ten serial a szkoda bo na prawde dobry, dopiero teraz na niego trafiłem na tvp vod.. wcześniej nigdy go w tv nie widziałem,... w kółko by tylko puszczali te same seriale jak alternatywy czterdziestolatek janosik stawka większa niż zycia, te kultowe sa super ,ale non stop to samo... całe dziecinstwo na tych powtórkach seriali sie spędziło,, a tu teraz na vod znajduje ciekawe stare polskie seriale a których wcześniej nie słyszałem...