Przepraszam za założenie tutaj tego tematu, ale zauważyłam, że tu się dość ludzie udzielają więc pomyślałam, że tutaj założę. A mianowicie: Oglądnęłam kilkanaście seriali już i nie mam co dalej oglądać. Nie mogę się zdecydować do oglądnąć. Te seriale oglądałam już:
- 90210
- Plotkara
- Nikita 2010
- Revenge
- The lying game
- Shameless
- Dr. House
- Pretty Little Liars
- The big bang theory
- Lost girl
- Lost
- Pamiętniki Wampirów
- Glee
- Californication
- 2 Broke Girls
- The Carrie Diaries
- The Killing
Polećcie mi więc coś do oglądnięcia teraz. Od razu mówię, że nie chcę: Pogody na miłość, True Blood i How I met your mother. I jak można by było to nie fantastyczne ;D
Polecam w takim razie oglądnięte już przeze mnie seriale, które prawdopodobnie mogę polecić z czystym sercem:
* The Mentalist - Sześć sezonów, prawie zakończony, niezwykle dobrze poprowadzony wątek przewodni głównego bohatera, Patricka Jane. Przeszkadzać może spora liczba zapychaczy i gwałtowny spadek jakości(pod względem fabuły, akcji i wątków pobocznych) odcinków po czwartym sezonie.
* Alphas - Prosiłaś o nie-fantastykę, a to jest s-f, sprawdź sobie czy ci tematyka odpowiada. W każdym razie - całkiem udana próba nowatorskiego podejścia co do stylu prowadzenia seriali tego typu(tzn. mutacje genetyczne prowadzące do super zdolności). Naprawdę ciekawie wykreowane postacie, wystawianie na dużą ilość interakcji pomiędzy sobą. Niestety tylko dwa sezony i do tego kretyńskie zakończenie, zwłaszcza, że prawdopodobnie nie będzie kontynuacji.
* Lie to Me - Aahh, serial z masą wad, ale z paroma naprawdę mocnymi plusami. Jeśli jesteś w stanie wytrzymać niekonsekwencje wątków pobocznych, wprost wołające do nieba zmarnowanie bardzo dobrze zapowiadającej się postaci i niekiedy traktowanie widza jak naiwnego przedszkolaka na rzecz bardzo dobrze odegranej głównej postaci, ciekawych odcinków i całkiem nieźle rozegranych relationship pomiędzy bohaterami, to zapraszam do oglądania. Ja dałam radę i w sumie nie żałuję, choć końcówka trzeciego sezonu, przynajmniej jak dla mnie, mocno ssie.
* Awake - Moja ocena: 9/10. Jednak zdecydowanie nie dla każdego serial. Akcja rozwija się powoli, położony zostaje nacisk na wątek psychologiczny postaci. Kawał naprawdę porządnego serialu, niezwykle ciekawy, ale powtarzam, naprawdę nie dla każdego, bardziej dla dojrzałego widza(nie zrozumcie mnie źle, nie chodzi szczególnie o wiek, ale o podejście i oczekiwania, to jest właściwie dramat).
* Sherlock (z 2010) - Odcinki trwają półtorej godziny, dlatego jest ich właściwie tylko sześć. Taki... serialowy film. Jak na razie dwa sezony, niedługo wychodzi trzeci. Gorąco polecam, cudowna, unowocześniona adaptacja słynnego Sherlocka Holmesa - świetne dialogi, świetne zdjęcia i ujęcia, ciekawe podejście do popularnego tematu. Mistrzowskie aktorstwo i dużo błyskotliwych nawiązań do oryginału książkowego.
* ER - Tasiemiec. Piętnaście sezonów. Bohaterowie są w porządku, przemieszanie ich spraw prywatnych z pracą, naprawdę dobry serial. Jakbyście mieli wybierać pomiędzy "Ostrym dyżurem" a "Chirurgami", to bierzcie "Ostrzy dyżur". :)
* NCIS - Jedenaście sezonów. To chyba pierwszy serial, który kręcono specjalną techniką filmową, tzn. przy użyciu trzech kamer. Co wymusza na aktorach ciągłą grę. Świetnie wykreowane i poprowadzone postacie. Baaardzo dobrze poprowadzone główne wątki.
W zasadzie większość co podałam to z gatunku "kryminał", "akcja". Mam tego więcej, jakby co. I jakbyś kiedyś się zastanawiała nad jakimś s-f albo fantastyką czy bardziej komediowymi tytułami to daj znać, chętnie przedstawię swoje rekomendacje. :>
Mentalista mnie zaciekawiło jednak odłożę go na później bo za dużo sezonów, a na razie nie mam czasu żeby się aż tak wciągnąć. Lie to me na pewno zacznę. Mogłabyś może polecić właśnie coś z komediowych?... :P
Jeżeli chodzi o komedie to mnie wciągnął ostatnio serial New girl- Jess i chłopaki. Z początku podchodziłam z dystansem, ale potem mi się zaczął coraz bardziej podobać :) Teraz trzeba czekać na odcinki to nadrabiam House'a bo nie wszystko zdążyłam jeszcze przerobić :)
Jeśli uda Ci się obejrzeć to daj znać jak wrażenia...Odcinki mają zaledwie po 20 min.
Enjoy ;)
Cóż, komediowych w zasadzie nie oglądam za wiele, a te które mogłabym polecić już oglądałaś. W każdym razie, więcej seriali typu "Glee" czy "Gossip Girl" nie znam(albo nie na tyle, żeby polecać), ale pewnie jak zauważyłaś lubię kryminały i detektywistyczne i starsze produkcje, więc pewnie cię nie zaciekawią. Ale co tam. Nic na tym nie stracę.
*Detektyw Monk - "Konsultant policji cierpiący na nerwicę natręctw rozwiązuje zagadki kryminalne." <-- opis Filmwebu. I niech ktoś spróbuje mi powiedzieć, że to nie jest zabawne. Nie jest to stricte komedia, ale przyjemnie się ogląda.
*Royal Pains - Nie oglądałam za wiele, zaledwie parę odcinków, ale miło wspominam, więc czemu by nie.
*Perfect Strangers - Ahh, od czego by tu zacząć... Może tak: CUDOWNY, ZABAWNY, SPECYFICZNY, ZAJMUJĄCY. Niedoceniany, mało znany w Polce. A szkoda. Niestety obawiam się, że młodzieży nie przyciągnie do ekranu. Nie bardzo orientuje się czy w ogóle można go znaleźć z polskimi napisami.
*Scrubs - Kwintesencja żartów o stereotypach, surrealizm, absurd.
*Friends - Klasyka.
Ta.. W polecaniu komedii nie wygrałabym pierwszego miejsca, nie? Well, to raczej lekkie seriale bez jakiś szczególnych głównych wątków.
tak jak poprzedniczka polecam :
* Lie to me
* Ncis
a poza tym
* Grey's Anatomy
* Czarodziejki - to fantastyka ale to naprawdę dobry serial:)
* Bones/Kości
Polecam Supernatural, Jane by design, American Horror Story, Dorastająca Nadzieja, Skins. Szczególnie polecam Jane by design, jeżeli podobał ci się serial Pamiętniki Carrie :) Miłego oglądania!