PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=130177}

Dr House

House M.D.
2004 - 2012
8,2 499 tys. ocen
8,2 10 1 499421
7,6 50 krytyków
Dr House
powrót do forum serialu Dr House

zauważyliście

ocenił(a) serial na 10

czy zauważyliście że Housowi zdarzyło się już w serialu mówić o Polsce , a teraz jeszcze
jego żonka . jak myślicie z czym to może być związane ?

ocenił(a) serial na 9
Xenonn

Chyba z niczym. Po prostu był jakiś krótki motyw, w którym House powiedział słowo "Polska" i od razu wielkie zdarzenie. Myślę że nic wielkiego to nie znaczy ;).

ocenił(a) serial na 9
Xenonn

Wspomnieli dwa razy o polsce więc pewnie House zacznie uczyć się polskiego, weźmie żonę i wyjedzie do polski.

Polski kompleks mniejszości at its finest

ocenił(a) serial na 8
Xenonn

A był też w jakimś odcinku 5 albo 6 sezonu taki dialog:

Cuddy: Co teraz?
House: Najpierw zajmiemy Berlin, potem okrążymy Polskę i krzykniemy 'aku-ku'.

użytkownik usunięty
Xenonn

Jak koledzy powiedzieli krótkie zdanie na temat polski w 1 z odcinków House w sezonie 6.

Xenonn

No i jeszcze kiedyś coś tam było, że House powiedział "no chyba że żyjemy w XVIII wiecznej Polsce". Coś o kozakach to było :D

ocenił(a) serial na 10
Xenonn

Wszystko super, ale kto wam powiedział, że jego żona jest Polką? Gra ją aktorka z Polski i na tym się to kończy. Jej postać nazywa się Dominika Petrova, i mówi po rosyjsku.

ocenił(a) serial na 10
Xenonn

To właśnie nasza polska mentalność. Ktoś powiedział "Polska" a my jesteśmy szczęśliwi, że nas się zauważa, nasze problemy w polityce zagranicznej też chyba częściowo się do tego sprowadzają. :D

lawja

Raczej WASZA..

ocenił(a) serial na 10
Xenonn

Karolina Wydra o swojej roli:
"Gram Dominikę Petrovą, rosyjską emigrantkę, ale początkowo nie do końca byłam przekonana do tej roli."

ocenił(a) serial na 10
rafib1975

Mam pytanie: w którym odcinku wystąpiła?

ocenił(a) serial na 10
house90

Sezon.07 epizod.17

Xenonn

może po prostu lekki ukłon w stronę fanów i nic poza tym?

ocenił(a) serial na 8
Xenonn

Żadna sprawa to nie jest. Ani raczej nic celowego. Fabrykowany ślub dla zielonej karty to wiadomo, że musi być z jakąś imigrantką. Że Polka ją zagrała, to taki pewnie przypadek, po prostu się nadawała do roli i już. Z serialu nie wynika, że to ma być Polka z pochodzenia. Dla Amerykańców państwa Europy wschodniej to wszystko jedno, Rosja, Polska, może o Ukrainie słyszeli, pewnie o Kazachstanie z Borata.
To tak nieważne, że przyznam, że dopiero czytając ten temat zaczęłam kombinować o jaką Polkę/odcinek/kontekst w ogóle się rozchodzi. Nie doszukujmy się nie wiadomo czego.

ocenił(a) serial na 7
Fiorentinka

Nie pierwszy raz Rosjan grają Polacy.

ocenił(a) serial na 8
serious667

No właśnie, jak np. Olbrychski ;) to jest właśnie to, w amerykańskich filmach/serialach zdecydowanie częściej sytuuje się postacie rosyjskie, bo raczej każdy w USA wie co to za kraj Rosja, część może nawet kojarzy mniej więcej położenie na globusie ;)

ocenił(a) serial na 7
Fiorentinka

najlepsze jest to , że od ślubu w ogóle nie wiadomo co z tą żoną się stało, po prostu zniknęła z mieszkania house'a i tyle. żenada totalna.

ocenił(a) serial na 8
keeveek

No właśnie, niby każdy domyśla się, że dostała zieloną kartę i pewnie już się rozwodzą, poszła skąd przyszła... Ale mogli to skwitować choćby jakimś skromnym dialogiem (nawet najprostszym, np: Foreman: I gdzie Twoja żona? House: Zostawiłem ją), żeby przynajmniej zakończyć wątek...

Fiorentinka

Czy Wy naprawdę oglądacie House'a?:) Przecież tłumaczył, że poszła sobie do swojego chłopaka.

ocenił(a) serial na 7
bemol33

co jest kolejnym bzdurnym i niepotrzebnym wątkiem

ślub house'a
powrót 13
powrót do Vicodinu i innych groźnych leków

jak na razie nie niosą ze sobą ŻADNYCH konsekwencji, są po prostu urwane lub przemilczane i to tyle. Co to za kraj w którym dyrekcja czy zarząd szpitala nie są w stanie sprawdzić czy ich pracownica nie była przypadkiem ostatino W WIEZIENIU?

keeveek

Zgadzam się.

keeveek

ślub owszem bez sensu... on chciał po prostu mocno zirytować cuddy, ale mu nie wyszło.
powrót 13 - masters mnie irytowała, poza tym od początku było mówione, że 13 wróci.
powrót do vicodinu moim zdaniem był słuszny, skoro zerwał z cuddy, starał się głównie dla niej i dzięki niej nie brał.

po co cuddy ma to sprawdzać?? nowy pracodawca - rozumiem, ale cuddy zna 13, 13 wzięła urlop, wróciła, kto by wpadł na to, że była w więzieniu?? poza tym pewnie to jeszcze wyjdzie na jaw...

ocenił(a) serial na 7
asia0123

nie wiem jak w USa ale w polsce rejestr osob skazanych jest jawny, i ktoś z zarządu na pewno by to sprawdził...

jak na razie to wszystko po prostu jest takie mało realistyczne. Oczywiście, cieszę się z powrotu 13, tylko po co ta historia z więzieniem? Taka trochę z czapy...

keeveek

Keeveek, a w jakim miejscu ten serial jest realistyczny?

ocenił(a) serial na 10
keeveek

Mógłbyś mi powiedziec gdzie w Polsce rejestr skazanych jest jawny? W polsce to ty osobiscie musisz przyjśc do sądu o papier o nie karalnosci a nie obojętnie kto może przyjśc do sądu i takie coś otrzymac, nawet dane osobowe w mediach mogą byc ujawnione po tym jak sąd wyda taką zgode

ocenił(a) serial na 7
rafib1975

zapytanie o udzielenie informacji o osobie kosztuje 50 zł i wystarczy wykazać jakikolwiek interes prawny, aby otrzymać informację jeżeli jest się na przykład pracodawcą:

art. 6 par. 1 pkt 10 ustawy Krajowy Rejestr Karny.

dwa: o skazaniu informacja jest przesyłana do aktualnego pracodawcy. (żeby można było ją zwolnić z pracy...)

ocenił(a) serial na 7
keeveek

przepraszam, informacja o aresztowaniu jest przesyłana pracodawcy z automatu. Ps. zawód lekarza jest bez wątpienia zawodem który wymaga zaświadczenia o niekaralności.

Obowiązek powiadomienia występuje w sytuacji orzeczenia wobec pracownika zakazu zajmowania określonego stanowiska lub wykonywania określonego zawodu. W takiej sytuacji sąd przesyła odpis wyroku właściwemu organowi administracji rządowej lub samorządu terytorialnego oraz pracodawcy albo instytucji, w której skazany zajmuje objęte zakazem stanowisko lub wykonuje objęty zakazem zawód (trzynastka straciła licencję, więc w Polsce jej pracodawca zostałby poinformowany)

ocenił(a) serial na 7
keeveek

nie jest więc jawny (mój błąd) ale pracodawca ma możliwość dowiedzenia się o tym, że jego pracownik został skazany lub utracił prawo do wykonywania zawodu.

ps. cuddy nie tylko nie zareagowała w ogole na informację o skazaniu trzynastki (jeśli taką dostała...) ani nawet na to, że nagle wróciła do pracy, formalnie jako "asystentka"

postać cuddy w ogóle nie istnieje od kilku odcinków

keeveek

W dodatku, Trzynastka została skazana za eutanazję.