Dopiero dzisiaj miałam możliwość zakończyć oglądanie 5 sezonu. Podsumowując, uważam, że Druga szansa jest jednym z lepszych polskich seriali. Poruszyła wiele problemów, z którymi na co dzień zmagają się zwykli ludzie. Narkotyki, alkohol, manipulacje, kłamstwa, śmierć, gwałty... To prawda, że Monika doświadczyła w swoim życiu bardzo wielu tragedii. Nie jedna osoba by się załamała. Serial natomiast daje siłę i chęć do walki i nadzieję na to, że każdy kiedyś osiągnie swoje szczęście. Świadczy o tym chociażby ostatni, specjalny odcinek.
Generalnie bardzo podobała mi się postać Moniki wykreowana przez Panią Małgorzatę. To niezwykle silna, inteligenta, dobra, zaradna, pełna gracji kobiety jaką w sumie sama chciałabym być.
Serial wywołał we mnie wiele emocji, od łez do uśmiechu. Co rzadko zdarza się w przypadku polskich seriali.
I brawa dla Pana Żurawskiego. Bardzo podobała mi się postać Piotra - ideał... Pomimo sympatii dla postaci Marcina, moje serce podbił właśnie Piotr. Uważam, że bardziej pasował do Moniki ze względu na jego temperament i tak zwany "charakterek".
Tak więc: brawo, brawo, brawo!!!