i interesujący serial. Szkoda że tylko całkiem. W sumie zbytnio nie wiem czemu nie przypadł mi do gustu. Aktorstwo niezłe(choć na początku przeszkadzał mi Jonathan Rhys-Meyers jako król, ale potem jakoś przywykłam do niego). Scenografia, kostiumy, muzyka- wszystko bez zarzutu. Niestety nie powalił mnie tak jak Rzym(dużo osób porównuje ten serial, to ja również :). W Rzymie liczne przekłamania historcznych nie rzucały się jakoś strasznie w oczy, natomiast w Tudorach już niestety tak. Trochę ponarzekałam, ale reasumując pierwszy sezon naprawdę niezły. Czekam na drugi sezon- zobaczymy, a nóż bedzie ciekawszy niż pierwszy?
Najbardziej mnie irytuje obsadzenie takiego przystojaniaka, jakim jest Rhys-Meyers w roli rubasznego, grubego króla Henryka.
Ale mieliby dużo mniejszą oglądalność gdyby główny bohater był pakudny :P A przeciez tu nie chodzi tylko o odtworzenie dokładnego obrazu przeszłości, ale o pienądze. Jak zawsze zresztą i dobrze, bo nie uśmiechałoby mi się oglądanie jakiegoś brzydkiego grubasa w tej roli. heh :D
PS Rzymu nie oglądałam, więc nie mogę porównać. A szkoda.
król w młodości podobno był szczupły i przystojny, przytył starzejąc się
ale nie jestem do końca pewna co do tych informacji
Nie można powiedzieć, że Henryk VIII był kiedykowliwek stary, dożył bowiem wieku 38 lat (!). Szczypły był jedynie na początku panowania, jak miał 18 latek.
Chyba Henryk VIII Tudor pomylił ci sie z kimś innym. Król ten bowiem umarł w wieku 56 lat (1491-1547). Ponoć powodem jego nadwagi był nieszczęśliwy upadek z konia, w czasie turnieju, w 1536 roku. (źródło: Wikipedia i lekcje historii z liceum :) )
Twoja znajomosc historii chyba czerpiesz z filmow :) lol. Henryk VIII dozyl lat 58. Byl maniakiem sprotow (glownie Tenis) wobec czego grubasem nie byl. Tegi stal sie dopiero u schylku panowania na skutek wypadku ktory uniemoliwil mu praktycznie poruszanie sie. Przeklamaniem jest np usmiercenie syna Henryka i lady Blount. W rzeczywistosci dozyl on 27 lat a nie mniej wiecej 3 jak w serialu.
Z tym wiekiem to byla pomylka, dalam komentarz do usuniecia, jednak niestety nadal tu jest. Ale wiedzialam, ze w celu sprostowania można liczyc na takich wybitnych historykow jak ty :P