PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=313990}

Dynastia Tudorów

The Tudors
2007 - 2010
7,8 37 tys. ocen
7,8 10 1 37356
7,5 4 krytyków
Dynastia Tudorów
powrót do forum serialu Dynastia Tudorów

i interesujący serial. Szkoda że tylko całkiem. W sumie zbytnio nie wiem czemu nie przypadł mi do gustu. Aktorstwo niezłe(choć na początku przeszkadzał mi Jonathan Rhys-Meyers jako król, ale potem jakoś przywykłam do niego). Scenografia, kostiumy, muzyka- wszystko bez zarzutu. Niestety nie powalił mnie tak jak Rzym(dużo osób porównuje ten serial, to ja również :). W Rzymie liczne przekłamania historcznych nie rzucały się jakoś strasznie w oczy, natomiast w Tudorach już niestety tak. Trochę ponarzekałam, ale reasumując pierwszy sezon naprawdę niezły. Czekam na drugi sezon- zobaczymy, a nóż bedzie ciekawszy niż pierwszy?

ocenił(a) serial na 9
rawenna_2

Najbardziej mnie irytuje obsadzenie takiego przystojaniaka, jakim jest Rhys-Meyers w roli rubasznego, grubego króla Henryka.

ocenił(a) serial na 9
kasiarzynna

Ale mieliby dużo mniejszą oglądalność gdyby główny bohater był pakudny :P A przeciez tu nie chodzi tylko o odtworzenie dokładnego obrazu przeszłości, ale o pienądze. Jak zawsze zresztą i dobrze, bo nie uśmiechałoby mi się oglądanie jakiegoś brzydkiego grubasa w tej roli. heh :D
PS Rzymu nie oglądałam, więc nie mogę porównać. A szkoda.

ocenił(a) serial na 9
purrie

Zgadza się. Ale mam przez to wrażenie, że oglądam nie tę bajkę...

kasiarzynna

król w młodości podobno był szczupły i przystojny, przytył starzejąc się
ale nie jestem do końca pewna co do tych informacji

ocenił(a) serial na 9
smerfetka

Nie można powiedzieć, że Henryk VIII był kiedykowliwek stary, dożył bowiem wieku 38 lat (!). Szczypły był jedynie na początku panowania, jak miał 18 latek.

ocenił(a) serial na 8
kasiarzynna

Chyba Henryk VIII Tudor pomylił ci sie z kimś innym. Król ten bowiem umarł w wieku 56 lat (1491-1547). Ponoć powodem jego nadwagi był nieszczęśliwy upadek z konia, w czasie turnieju, w 1536 roku. (źródło: Wikipedia i lekcje historii z liceum :) )

ocenił(a) serial na 7
kasiarzynna

Twoja znajomosc historii chyba czerpiesz z filmow :) lol. Henryk VIII dozyl lat 58. Byl maniakiem sprotow (glownie Tenis) wobec czego grubasem nie byl. Tegi stal sie dopiero u schylku panowania na skutek wypadku ktory uniemoliwil mu praktycznie poruszanie sie. Przeklamaniem jest np usmiercenie syna Henryka i lady Blount. W rzeczywistosci dozyl on 27 lat a nie mniej wiecej 3 jak w serialu.

ocenił(a) serial na 9
bonhart22___

Z tym wiekiem to byla pomylka, dalam komentarz do usuniecia, jednak niestety nadal tu jest. Ale wiedzialam, ze w celu sprostowania można liczyc na takich wybitnych historykow jak ty :P

ocenił(a) serial na 8
rawenna_2

Właśnie jestem po pierwszym sezonie - Emocje jeszcze nie opadły! Bardzo wciągający i ciekawy serial! Rzym też strasznie mi się podobał. Dynastie Tudorów ocenie na 8 :))) Polecam! Nie mogę się doczekać II serii. Oby jak najwięcej takich filmów :)