Pytanie w zasadzie do osób obeznanych z historią - czy sposób w jaki zginął Cromwell rzeczywiście był taki, jak to ukazano w serialu (pijany kat)?
Cromwell zostal skazany na smierc bez jakiegokolwiek procesu sadowego . Wyrok wykonano w dniu zaslubil Henryka VIII z Katarzyna Howard w Tower Hill. Z tego co wiem kat byl nowicjuszem, nowy w swoim fachu, nie spotkalam sie z zadnymi wzmiankami o pijanym kacie. Dopiero za trzecim cieciem glowa Cromwella zostala odseparowana od reszty ciala. Po egzekucji jego glowa zostala nabita na pal i wystawiona na widok publiczny przy London Bridge.
Straszne... nie przepadałam za jego postacią ze względu na to jak postąpił z Anną Boleyn, ale nikt nie zasłużył na coś takiego.
Oczywiście, ale miałam na myśli bardziej to nieudolne działanie kata. Choć, jeśli się w to bardziej wgłębić, to zapewne było dużo więcej takich przypadków...
zdania co do tego sa podzielone, historyk ktory zajmowal sie biografia Cromwella twierdzi ze nie ma dowodow na jego bezposredni i zamierzony udzial w wyprowadzeniu aktu oskarzenia przeciwko Annie Bolyen. Twierdzi, ze zostal on zamieszany w cala sprawe tylko na polecenia samego krola oraz ze nie sfabrykowal dowodow cudzolostwa przeciwko niej. Udowadnia takze ze Henryk sam wydal wszystkie polecenia dotyczace jej egzekucji, planujac ja co do ostatniego szczegolu. Inni twierdza, ze Cromwell zaplanaowal upadek Krolowej ze wzgledu na ich odmienne zdania co do spozytkowania dobr koscielnych,ktore zostaly uzyskane po reformie, jako zrodlo podaje sie tez listy hiszpanskiego ambasadora Chapuys'a do Karola V, w ktorych wymienia on Cromwella jako jednego ze spiskujacych przeciwko Annie Boleyn. Prawdy pewnie nie dowiemy sie nidgy.. ale ja stawiam na udzial wszystkich powyzej wymienionych..