PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=313990}

Dynastia Tudorów

The Tudors
2007 - 2010
7,8 37 tys. ocen
7,8 10 1 37356
7,5 4 krytyków
Dynastia Tudorów
powrót do forum serialu Dynastia Tudorów

Dnia 11 listopada 2010r o godzinie 20:10 na HBO będzie premiera filmu Elizabeth : Złoty wiek.

Podaję linka:

http://www.teleman.pl/prog-17058129-premiera-elizabeth-zloty-wiek.html

ocenił(a) serial na 10
kiwi21

Film leciał już milion razy na cinemaxie. Mnie się nie podobał.

czixxxa

No Ja niestety nie widziałam no i nie mam cinemaxu.

ocenił(a) serial na 10
kiwi21

To ten z Cate Blanchett?

ocenił(a) serial na 7
kajka_26

tak. Słaba bitwa. Nie warto.

ocenił(a) serial na 10
Richtie

Film marny.A w jakim filmie podobała Ci się bitwa?Mi we "Władcy Pierścieni".

ocenił(a) serial na 10
kajka_26

Ritchie jak zwykle bitwy :P
Film w ogóle słaby. O ile "Elizabeth" jeszcze się dało oglądać, tak "Złoty wiek" jest totalnie nudny i nieciekawy. Oglądnąć warto, żeby wyrobić sobie swoja opinię, z resztą każdy film o Tudorach warto obejrzeć, ale ten porywający nie jest xd

ocenił(a) serial na 10
czixxxa

Typowa obyczajówka, nic się nie dzieje.Bez emocji.

ocenił(a) serial na 10
kajka_26

Mnie się film podobał tylko ze względu na specyficzny klimat. Ale jednak oba filmy z Blanchette nie są dobre - nie trzyma się historii, podtsawowe fakty są wypaczone i wogóle. Ale warto obejrzeć :)

ocenił(a) serial na 10
PoeticDreams

Blanchette w tej roli mi sie nie podoba. Jest... nijaka.

ocenił(a) serial na 10
czixxxa

Myślę, że jeśli już miała zagrać ruda aktorka to Julianne More byłaby lepsza.

ocenił(a) serial na 10
kajka_26

Ja nie narzekam na Blanchette, ale nie wiem jaka inna aktorka mogłaby się wcielić w tę rolę. Helen Mirren była dobra, i Anne-Marie Duff też mi się podobała. W zasadzie to Duff zagrała wspaniale, i chociaż nie jest najpiękniejsza, to jej Elżbieta miała wyrazisty charakter.

ocenił(a) serial na 10
PoeticDreams

Nie musiałaby grać ruda aktorka :P od czego są farby do włosów? :P Natalie Dormer też dla roli Anny Boleyn przefarbowała swoje jasne loki :D dla roli można wiele poświęcić.
Z resztą nie ma sensu w filmie skupiać sie jedynie na wyglądzie i podobieństwie do bohatera (a właśnie mam wrażenie, że dzięki temu Blanchette dostała tę rolę), same spójrzcie na JRM :)

ocenił(a) serial na 10
czixxxa

Film byłby okropny gdyby Henryk wyglądem przypominał oryginał.

ocenił(a) serial na 10
kajka_26

Może nie okropny, tylko po prostu bardziej realny. Ale zaletą JRM nie jest wygląd tylko niesamowity talent.

ocenił(a) serial na 10
czixxxa

No pewnie,że talent.Ale przyznasz, że przyjemniej ogląda się film w którym aktor jest atrakcyjny.

ocenił(a) serial na 10
kajka_26

No tak, racja :) zawsze przyjemnie jest zawiesić na kimś oko :P Gdy po obejrzeniu "DT" oglądałam "Sześć żon Henryka VIII" nie mogłam patrzeć na Keitha Michella :D po prostu obleśnie wyglądał w pewnym momencie, nie co to JRM :)
Ale mimo wszystko mi sie najbardziej podoba sposób w jaki on gra :P i ta jego charyzma !!!

ocenił(a) serial na 10
czixxxa

Grał świetnie!Zresztą wszyscy aktorzy byli dobrze dobrani i dobrze grali swoje role.

ocenił(a) serial na 10
kajka_26

Dokładnie, każdy sprawiał wrażenie, że jest stworzony do tej roli. W szczególności właśnie JRM :) uwielbiam sceny, w których krzyczy, drze się wręcz! Wygląda to tak naturalnie, jakby faktycznie ktoś go mocno wkurzył, aż mam ciary :D

ocenił(a) serial na 10
czixxxa

W tym wydzieraniu się na innych i rządzeniu każdym był w swoim żywiole.Tak jak Anna w uwodzeniu.

ocenił(a) serial na 10
kajka_26

dokładnie :) rewelacyjni :)

ocenił(a) serial na 10
czixxxa

To ważne,żeby aktorzy byli dobrze dobrani do swoich ról.

ocenił(a) serial na 10
kajka_26

wtedy lepiej sie ogląda :P

ocenił(a) serial na 10
czixxxa

Nawet film z najlepszym scenariuszem jest marny jak aktorzy są beznadziejni.

ocenił(a) serial na 10
kajka_26

A jak ogląda się "DT" to jest ten autentyzm :)

ocenił(a) serial na 10
czixxxa

Wyobrażasz sobie Henryka jako grubego, obleśnego tyrana?Może i byłoby bardziej autentycznie ale nie wiem czy przyjemnie by się wtedy to oglądało.

ocenił(a) serial na 10
kajka_26

Wyobrażam sobie bo już takiego go widziałam :P
Obejrzyj "Sześć żon Henryka VIII" i zobaczysz jakie będziesz mieć wrażenia :D

ocenił(a) serial na 10
czixxxa

I co przyjemnie się oglądało?

ocenił(a) serial na 10
kajka_26

Mi wtedy jakoś ciężko uwierzyć,że któraś kobieta mogła się w nim zakochać.

ocenił(a) serial na 10
kajka_26

Oglądało się ... dziwnie :) jednak przyzwyczajenie robi swoje :)
Aktor grający Henia ogólnie atrakcyjny nie był, nawet jeszcze jako ten młody król wyglądał niefajnie, a co dopiero gdy zrobili go na starca ;) I to błąd, bo młody Henryk jeszcze gdy na początku był z Anną Boleyn był naprawdę bardzo przystojny. Tak więc ją i jej zainteresowanie nim można by jeszcze zrozumieć, natomiast począwszy od Jane na Katarzynie Howard kończąc (bo Parr już taka zakochana w nim nie była) bardzo dziwi, że się go nie brzydziły ;)

ocenił(a) serial na 10
czixxxa

Ja lubię filmy w których jest na kim oko zawiesić.

ocenił(a) serial na 10
kajka_26

A w "DT" jest paru :) Henryk, Brandon, Wyatt, George Boleyn, Smeaton, Franciszek :) przynajmniej wg mnie :)

ocenił(a) serial na 10
czixxxa

I mnie również!No może George Boleyn nie jest w moim stylu.A resztę można oglądać bez końca.

ocenił(a) serial na 10
kajka_26

George ma dziwny typ urody, ale brzydki nie jest xd

czixxxa

Nie, Dżordż odpada w Tudorsach jak dla mnie.
Za to w 'Kochanicach; jest boski!
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://i30.tinypic.com/2cqogp5.jpg&imgref url=http://for%20umtv.pl/jim-sturgess-t4147.html&usg=__v6xCJVmTjLgJo4URZR6aw VFFmHY=&h=400&w=297&sz=78%20&hl=pl&start=0&sig2=acCHbFJ9 2xYpVLmL_8JKIQ&zoom=1&tbnid=jwHbf5-GGJfSbM:&tbnh%20=146&tbnw=89& amp;ei=0wTfTPti1bqMB73MwcsB&prev=/images%3Fq%3DGeorge%2BBoleyn%2Bjim%26um%3D 1%2%206hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26biw%3D1024 %26bih%3D578%26tbs%3Disch:%201&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=790&v py=195&dur=875&hovh=261&hovw=193&%20tx=145&ty=138&oei=0w TfTPti1bqMB73MwcsB&esq=1&page=1&ndsp=17&ved=1t:429,r:10,%20s:0
ooooh! śmiem twierdzić, że przyćmił piękną Scarlett i Natalię ;p

ocenił(a) serial na 10
Qdom

W Tudorach i w Kochanicach jest zupełnie inny :P zdecydowanie w Kochanicach UROCZY!

ocenił(a) serial na 10
czixxxa

Przyznam,że w Kochanicach jest niezły.W Tudorach nie dość,że nie jest urodny to jeszcze strasznie zadufany i pewny siebie jest.Bardzo lubię jego postać w książce "Kochanice króla"-wprowadza element humoru.

ocenił(a) serial na 10
kajka_26

a tak dla urozmaicenia-widziałyście zdjęcia do nowego filmu z Jonathanem Rhys-Meyersem?

ocenił(a) serial na 10
kajka_26

Niestety, najprawdopodobniej Geogre był własnie taki jak w Tudorach :)
Nie widziałam xd

ocenił(a) serial na 10
czixxxa

http://justjared.buzznet.com/2010/11/13/jonathan-rhys-meyers-belle-kiss-with-nat alia-vodianova/

ocenił(a) serial na 10
kajka_26

A tak na marginesie żałuję,że tak późno dołączyłam do forum bo większość tematów, szczególnie na temat filmu zostało już obgadanych.

ocenił(a) serial na 10
kajka_26

fajne fotki ;)

Noo, swojego czasu był tu większy ruch :)

czixxxa

Wiem, że 'Kochanice' jest gorszym obrazem od 'Tudorów', ale plusem w filmie jest postać matki Marii, Dżordża i Anny Elzbiety Howard (o dziwo jest tutaj miłą, wrazliwą kobietą a w książce zimną szmatą :| ) no i Henryka Percy'ego no i oczywiście rozbudowany wątek siostry Anny oraz jej dziecko :)
Dlatego najchętniej połączyłąbym te dwa obrazy :D

ocenił(a) serial na 10
Qdom

O dziwo film od książki się znacznie różni. Najpierw "kochanice" obejrzałam a później dopiero przeczytałam i byłam załamana jak bardzo zmienili fantastyczną fabułę książki.

czixxxa

Ja też;/
Najpierw byłam w kinie i zachciało mnie się ksiązki i lol ;o
W filmie nie było Wolseya, Wyatta, pozostałych 'kochanków' Anny co bylo w książce. No i diametralnie zmieniona postać Elżbiety Howard, która w filmie jest anielicą miłosierdzia itd a w książce nie okazuje żadnych innych uczuć procz niecheci swoim dzieciom.
Mimo tego film świetny :)

czixxxa

Wyobraźcie sobie, że Ja zakładając temat przypominając że ma lecieć film ZAPOMNIAŁAM O NIM ZUPEŁNIE.
Aż wstyd się przyznać.
"Sześć żon Henryka VIII" ten film oglądałam i zupełnie mi się nie podobał i chyba dlatego, że Henryka VIII grał inny aktor.
Prawda jest taka, że wszystko zależy jak przystojny jest aktor. Oczywiście jaki talent ma też :D.
Kiedyś w szkole zaocznej mój wykładowca przez 1,5 godziny opowiadał o Tudorach i już wtedy poruszyła Mnie ta historia o "Tyranie"
O córce Elżbietce tak samo.

ocenił(a) serial na 10
kiwi21

Zdecydowanie przedstawienie w filmie Elżbiety Howard jako dobrej i kochającej matki było zaskakujące. W książce jest wyrachowaną kobietą, która nie liczy się z uczuciami swoich córek i kompletnie nie rusza jej, że kolejne z nich są wpychane do łoża króla (cóż, najprawdopodobniej sama była jego kochanką). I taką właśnie kobietą była. Howard z krwi i kości.

"Sześć żon Henryka VIII" odrzuca mnie nie tylko ze względu na niezbyt atrakcyjnego aktora - choć przyzwyczajenie robi swoje - ale przede wszystkim dlatego, że historia jest baaaaaardzo ukrócona i przez to nieciekawa. Jeżeli ktoś nie zna losów Henia i jego żon od deski do deski może zwyczajnie nie zrozumieć o co w filmie chodzi ;)

ocenił(a) serial na 10
kiwi21

Mmnie się nie podobał George w DT, miał jakąś taką dziwną urodę. Ten w 'Kochanicach' był ładny ale jakoś taki bez charakteru. Charakter prawdziwego Georga doskonale uchwycił Padraic Delaney (czy jak tam się pisze) czyli aktor z DT. george był znany jako łobuz, kochanek, awanturnik, ale też i poeta. W DT naprawdę nieźle uchwycili jego osobowość, natomiast w KK był taki nijaki.
W ogóle dla mnie film KK to jakieś nieporozumienie - gdzie Wolsey? Gdzie temperamenty Henryk? Lubię Erica Banę ale niestety roli Henryka nie podołał. Książki nie czytałam, i nie zamierzam ;) bo chociaż to Philippa Gregory, nieźle oczerniła Annę Boleyn i za to minus u mnie.
Starych filmów z serii '6 żon Henryka VIII' nie oglądałam, a przynajmniej nie w całości (na youtube widziałam odcinek z Anną Boleyn i Katarzyną Howard). Drewniane aktorstwo, bardziej przypominające jakiś kiepski teatr . Nie dało się przez to przebrnać.
Ale za to polecam film 'Henryk VIII Krwawy Tyran' z Rayem Winstonem w roli głównej. Świetny film, składający się z dwóch częsci. Oczywiście portret Katarzyny Aragońskiej i Anny Boleyn został najbardziej rozbudowany, wątek Jane Seymour był też dość ciekawy, Katarzyna Howard w wykaniu Emily Blunt - cudowna, czasu zabrakło jedynie na Katarzynę Parr - dosłownie kilka minut pojawiła się w filmie. Ale film ogólnie super.

ocenił(a) serial na 10
PoeticDreams

Książka "Kochanice" jest 100 razy lepsza od filmu :) Anna tam rzeczywiście jest pokazana jako ta zła, okrutna siostra,ale tylko dlatego, że narratorem jest tu Maria, która została przedstawiona jako spokojna i miła dziewczyna. Gregory podkreślała tu białą (Marię) i czarną (Annę) Boleynówne, nie tylko jeżeli chodzi o kolor włosów :P ale taki urok książki :)
Mimo wszystko trudno się z taką Anną nie zgodzić, bo była zdecydowanie wybuchowa i nad wyraz ambitna, a Maria w pewnym momencie była przez to poszkodowana.

Serialu "Sześć żon Henryka VIII" o którym piszesz nie oglądałam, tylko film :) serial oglądała kieeedyś moja mama i twierdzi, że był dobry. Film za to jest nie do zniesienia ;)

"Krwawego tyrana" też jeszcze nie oglądałam, chciałam ściągnąć, to ściągnęła mi się tylko pierwsza część, a później i tak miałam formata i się pozbyłam niechcący nawet tego ;) pewnie jeszcze raz spróbuję ściągnąć, bo bardzo chętnie obejrzę :)

czixxxa

A ja wlaśnie lubie stare filmy takie jak 'Anna Tysiąca Dni' czy 'Sześc Żon...'.
Aktorzy nie są wypacykowani (Henio), gładcy, z polakierowanymi włosami (aktorki), wyżelowani (Culpepper) , opaleni (Małgorzata) itd tak jak ma to miejsce m.in. w Tudorsach. Przecież kiecki w 'DT' były niemalże współczesne (np. suknia Parr z intro) nie wspominając o czarnych batkach Henryka na sznureczek! A w tych starych filmach przypominają jak najbardziej te z tamtej epoki oraz aktorzy wyglądają naturalnie.
A ze starych filmów kostiumowych polecam "Epitafium dla Barbary Radziwiłłowny" - młoda Anna Dymna w perłach, mila dla oka także dla kobiet :)
No i serial 'Królowa Bona'. Brak scen ostrego seksu i lakieru we włosach może odstarszyć, ale warto obejrzeć. No i jest rzetelny.

ocenił(a) serial na 10
Qdom

Qdom, ja nie mówię że wszystkich starych filmów nie lubię, tylko ten '6 żon Henryka VIII' nie przypadł mi do gustu :) Ogólnie stare filmy są wspaniałe, tak jak wymieniona 'Anna Tysiąca Dni', dorzucić mogę jeszcze 'Gods Outlaw', 'Elizabeth R' i inne z epoki Tudorów :) Kostiumy w tych strszych produkcjach są fenomenalne!
Właśnie wymienione przez Ciebie Barbara i Bona - cuda, ale niestety nie mam gdzie obejrzeć bo nie mieszkam w PL, a na torrentach nie ma :(