PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=313990}

Dynastia Tudorów

The Tudors
2007 - 2010
7,8 37 tys. ocen
7,8 10 1 37301
7,5 4 krytyków
Dynastia Tudorów
powrót do forum serialu Dynastia Tudorów

Co myślicie o najstarszej córce Henryka? Wydaje mi się, że wcale nie była taka zła i brzydka, jak została ukazana później. Oczywiście prześladowania heretyków i "stosy" były złe i świadczyły o okrucieństwu, ale czy jej ojciec i rodzeństwo byli lepsi? Nie sądzę. Zresztą Maria była jedynym monarchą z tej dynastii, który dopuścił do procesu biedoty przeciw rządowi. Mi się wydaje, że Maria była ofiarą swego tragicznego życia, bezwzględności ojca, absurdalnej miłości do Filipa Hiszpańskiego oraz źle wyszkolonego sumienia.
Moim zdaniem jej ukazanie w "Dynastii" jest najlepsze, a Sarah Bolger zagrała ją przekonująco...

czixxxa

Ja sobie wiele razy wyobrażałam jak uśmiechnięte żonki wrzucają Henia do ognia

Ej jest takie zdjęcie kiedy Henio siedzi na tronie i naokoło niego stoją kobiety nie widać im głów
My z koleżanką musiałyśmy poznawać królowe po biustach i sukienkach haha xd

ocenił(a) serial na 10
poxx

Ja oglądałam na youtube jeden smieszny filmik, który w niecały 4 minuty opowiada całą historię dynastii tudorów i jest tam właśnie jedna scenka kiedy po swojej śmierci henio gotuje się w wielkim kotle, a na około niego tańczy 6 diabełków ;P Tylko w tym filmiku jest mała pomyłka, kiedy chłopiec wymienia żony henia po kolei obrazki Anny Boleyn i Kaśki of Aragon są przestawione.
Oto on :
http://www.youtube.com/watch?v=f6GsFipeldo

Ann_180395

Dobre dobree xD
Katarzyna tam jest pokazana jako taka femme fatale..koścista blondynka bez humoru...dobrzy są!
A Anna taka wesolutka..aż potem kat sobie ostrzy to
Anna z Cleves najgorzej przesadzili haha xD
Jak się gotował były miodzio
Albo jak Maria i Elżbieta podnosiły ciężary

ocenił(a) serial na 10
poxx

Widziałam to już jakiś czas temu, bardzo to lubie :D śmiania sporo :D
tak jak Terrible Tudors:
http://www.youtube.com/watch?v=-fadCAHjN-s i
http://www.youtube.com/watch?v=PCmogoGpnxg&feature=related
obie mnie rozwalają :D
"Everyone said Hen-er-y the eighth was a baddy,
I have to agree,
Even though he was my daddy. " hahaha :D

czixxxa

xDD
Niesamowite jaja sobie robią z tej tragiczności xD
miodzio

ocenił(a) serial na 10
poxx

Mam jeszcze jeden fajny i śmieszny filmik :
http://www.youtube.com/watch?v=3EGzHsye71c&feature=related

Ann_180395

Haha xD
Dynastia zbyt dla mnie tragiczna chwilami była
szczególnie jak widziałam płacz Marii Doyle ujmijmy Katarzyny
brrr ;/

ocenił(a) serial na 10
poxx

Jak widać z wszystkiego można się pośmiać ;)

czixxxa

Haha xD
Ten film ,Henry henry Henry'' mnie rozwalił xD

ocenił(a) serial na 10
poxx

No zajebisty ;)

czixxxa

Albo to jak Kaśka wychodzi z walizkami xD
Ale ta piosenka jak Elżbieta śpiewa i mówi że woleli ja od Marii jest The best xd

poxx

Naszła mnie taka refleksja Jak myślicie - co Elżbieta I myślała o swej siostrze Marii?
Swoją drogą są ze sobą pochowane. Ciekawe tylko czy Elżbieta wiedziała, że tak będzie.

rafal4792

Wspolnie na tronie i w grobie - tak brzmi napis :)
Mogła się chyba tego spodziewać, skoro nie wyszła za mąż ani nie miała dzieci, tym bardziej że ojciec został pochowany obok Seynour a matka zhańbiona, to obok siostry :)
Elżbieta...jak królem był Edward, wtedy Elżbieta była jeszcze nastolatką, więc nie myślala chyba o Marii jako o rywalce o tron, w końcu Edward miał ożenić się i mieć kupe dzieci :p
Ale jak Edward umierał, Maria wiaodmo, że zarządzi krawawy powrót katolicyzmu, to Elżbieta myslę, że przestała ją lubieć ;p zwłaszcza wtedy, kiedy wylądowała w Tower. W "Ja, Elżbieta" stosunek do siostry nie jest jednoznaczny - szanuje ją, ale też odczuwa uglę, gdy umiera..

ocenił(a) serial na 10
Qdom

Kiedy na tronie zasiadł Edward, Elżbieta z pewnością nie rywalizowała z Marią. Wiedziała, że jest daleko w kolejce, kochala swojego brata, była z nim bardziej związana niż z siostrą i życzyła mu długiego panowania. Ponoć nawet mówiła, że zdeydowanie wystarczy jej długie życie na dworze jako siostry króla i ciotki przyszłego władcy. Szczególnie, że oboje z Edwardem byli protestantami - łączyło ich więcej niż z Marią.
Ale gdy Edward zmarł z pewnością już Elżbieta myślała inaczej. W końcu na początku Maria mówiła, że nie chce wyjść za mąż, a że była sporo starsza od Elżbiety, to wcale nie musia panować znowu tak długo.
Myślę, że z jednej strony Elżbieta kochała Marię, bo dość długo była jedyną osobą z jej rodziny, z którą przebywała. W pewnym sensie może nawet zastępowała jej matkę. bo przecież gdy Elżbieta była mała i obie wróćiły do łask ojca, Maria pokochała Elżbietę. Z czasem jednak widziała w niej Annę Boleyn, bała się, że może być zdolna do "wszystkiego" jak jej matka. Eżbieta to czuła, widziała, że Maria ma do niej żal o wszystko co ją złego w życiu spotkało. Sama miałą do niej żal o zamknięcie w Tower. Ale myślę, że ją kochała.

czixxxa

Mi się właśnie wydaje, że gdzieś czytałem, tylko nie byłem pewien, że Elżbieta życzyła sobie być pochowana obok Marii;)

ocenił(a) serial na 10
rafal4792

wydaje mi sę, że nie pochowaliby jej obok niej, gdyby sobie tego nie życzyła, w końcu była królową

ocenił(a) serial na 10
czixxxa

Kiedy Elżbieta się urodziła, Maria nienawidziła jej, ponieważ to Elżbieta była teraz księżniczką, a Maria bękartem. Dodatkowo stosunek Anny Boleyn do Marii wyraźnie pogłębiał jej niechęć do młodszej sioistry.
Gdy Anna Boleyn została ścięta, relacje między Marią a Elżbieta uległy poprawie. Maria widziała w Elżbicie mała,uroczą dziewczynkę, która tak jak ona sama, jest jedynie pionkiem w grze o władzę. Niegdyś obie były księżniczkami, teraz obie są bękartami. Maria pokochała młodszą sioistrę, również Elżbieta miała ciepłe uczucia w stosunku do Marii.
Wiadomo,że pomiędzy Marią a Edwardem panowały wrogie stosunki - młody król chciał nawrócić sioistrę na protestantyzm, ale Maria twardo stała przy swojej katolickiej wierze. Edward zabronił Marii uczestniczenia w katolickiej mszy, ale Maria zwrócila się o pomoc do cesarza Karola V który - pod groźbą zbrojnego wkroczenia do Anglii - nakazał Edwardowi szanowanie praw i wyznania Marii.
Gdy Edward zmarł, Maria rozprawiła się z Jane Grey i stała się królową - pierwszą w historii Anglii królową, która rządziła jako niezależna od nikogo władczyni. I wtedy zaczęła się histeria Marii - zaczęła widzieć w Elżbiecie Annę, wydawało jej się,że Elżbieta chce jej odebrać tron, itp. Myślę,że Maria w głebi serca wiedziała,że jej sioistra wcale nie planuje siłą przejąć tron, ale sam fakt,że Elżbieta była córką Anny Boleyn, sprawiał,że Maria miala w sobie tyle negatywnych uczuć do sioistry.

ocenił(a) serial na 10
PoeticDreams

W 100% sie z Tobą zgadzam Poetic :)
Problemem Marii była jej nienawiść do Anny i kiedy Elżbieta dorosła zaczęła się jej paranoja, bo Elżbieta bardzo matkę przypominała z charakteru. Maria bała się, że zrobi jej ona to samo, co Anna Ktarzynie Aragońskiej. Potrafiła nawet mówić, że Elżbieta nie jest córką Henryka, żeby nie zagroziła jej pozycji.
A Elżbieta może i miała wielkie ambicje jak Anna, ale nie pozbyłaby się siostry.

czixxxa

no Marii odbilo pod koniec życia, moze dlatego, że za poźno tron objęła - w wieku 37 lat, po cięzkich doświadczeniach zwiazanych z Anną Boleyn i jej ojcem, skandali na tle religijnych itd, ;/

ocenił(a) serial na 10
Qdom

obawa przed tym, że Elżbieta chce ją obalić i to, że Filip złamał jej serce sprawiły, że zbzikowała...

ocenił(a) serial na 10
czixxxa

Między innymi to :) Ale wiadomo,że Maria wiele problemów które w życiu miala, zawdzięczała również swojej dumie i upartości.
Właśnie skończylam czytać rodział 'Królewskie małżeństwo' w książce Erica Ives'a o Annie Boleyn. W tym rozdziale Ives rozważa,dlaczego małżeństwo Anny i Henryka sie rozpadło i co do tego doprowadziło. Dużo miejsca Ives poświęcił Marii i jej relacji z Anną Boleyn. Cóz, anna wielokrotnie krzywdzila MArię, ale też wyciągnęła do niej rękę,niestety Maria odrzuciła każdą możliwość pojednania. Ciekawy był fakt,iż Anna Boleyn zaoferowała Marii pojednanie w 1536 r., już po tym, jak w 1534 Maria powiedziała 'że nie uznaje żadnej krolowej oprócz własne matki, ale jeśli krolewska kochanka się za nią wstawi,będzie wdzięczna'. W 1536 r. Anna była w ciąży i ostrzegła Marię,że jeżeli to będzie wyczekiwany chłopiec, Henryk może być zły na Marię,że nie chce uznać Anny jako żony i matki nastepców tronu (domniemanego chłopca i Elżbiety) i wtedy ' tylko on wie co może uczynić w swym gniewie'. Ze strony Anny to był akt niezwykłej uprzejmości i rozważne ostrzeżenie. Jednak Maria nie przejęła się tym zbytnio - sporządzila kopię listu, którą dała Chapuisowi, sama nie zamierzając uznać Anny jako królowej. Stało się jak się stało - Anna poroniła, a więc Maria była bezpieczna. Dopiero po śmierci Anny Boleyn Maria zauważyla,że to nie Anna a Henryk naciskał na nią,aby poddała się jego woli - uznała siebie za bękarta, a Annę jako królową. Ponoć Maria bardzo się wystraszyła, bo cały czas była przekonana,że to Anna manipuluje królem, a tymczasem okazało się,że Henrykowi bardzo nie podobało się,że Maria tak go poniża i podważa jego decyzje, i to on głównie dążył do tego, aby Maria ugięła się i uznała Annę. No ale cóz, najwięcej oberwało się Annie.

PoeticDreams

A ja się tam Marii nie dziwię.. Jak miała uznać ją za królową, jeżeli zajęła pozycję jej matki, a ona musiała służyć jej córce? Tak jak wszyscy, oczywiście uznaję Henryka za głownego winowajcę tych strasznych rzeczy, które spotkały Marię. Z drugiej strony nie można wymagać od Marii zaufania do kobiety, której pojawienie się zniszczyło jej życie i która nią gardziła.

ocenił(a) serial na 10
rafal4792

Rzeczywiście, Anna chciała się pojednać z Marią i dać jej szansę na pogodzenie z ojcem.
A to, że uznała ją za królową, po jej śmierci, niewiele Annie dało ;)
Moim zdaiem, powinna była się ugiąć, gdyby uznała Annę za królową wcześniej, miałaby o wiele lepsze życie. Uznanie się za bękarta było moim zdaniem większą trudnością dla niej niz uznanie Anny.

czixxxa

Ale uznanie Anny byłoby tożsame z uznaniem się za bękarta. Przecież ślub Henryka i Anny oraz jej koronacja miały miejsce za życie Katarzyny. Uznanie Anny = uznanie wielkiego rozwodu

ocenił(a) serial na 10
rafal4792

po śmierci Katarzyny też jej nie uznawała, dopiero gdy królową zostala Jane.... a przy ty uznała siebie za bękarta tak czy siak ;)

czixxxa

Tak czy siak uznanie Anny przez Marię bie dałoby żadnego efektu dla żadnej z nich

ocenił(a) serial na 10
rafal4792

No nie wiem, gdyby Maria uznała Annę, zapewne Anna pogodzłaby ją z ojcem....