W tym temacie wpisujemy najlepsze cytaty, dialogi, powiedzenia z ,,Dynastii Tudorów" ( a jest tego dużo).
Anna Boleyn: "Seduce me. Write letters to me...and poems. I love poems. Ravish me with your words. Seduce me." - "Uwodź mnie. Pisz do mnie listy... i wiersze. Kocham wiersze. Rozpieszczaj mnie swoimi słowami. Uwodź mnie."
Charles Brandon: You know me, I don't always think.
William Compton: Yes you do, just not with your head.
- Charles Brandon: Znasz mnie, nie zawsze myślę.
William Compton: Tak, myślisz, ale nie głową.
Anna Boleyn: "You are a poet as I am a woman. Poets and women are always free with their hearts, are they not?" - "Ty jesteś poetą, a ja kobietą. Poeci i kobiety nigdy nie oddają swoich serc we władanie, czyż nie?"
Anna Boleyn: "Promises are easy" - "Łatwo jest obiecywać"
Thomas Boleyn: "There's something deep and dangerous in you Anne, those eyes of yours are like dark hooks for the soul." - "Jest w tobie coś głębokiego i niebezpiecznego Anno, twoje oczy są jak ciemne haki dla duszy" (tłumaczenie wolne :P)
Anna Boleyn: "Should I like something that accuses me of being cruel?" - "Powinno podobać mi się, że nazywasz mnie okrutną?"
Anna Boleyn cytując królową Małgorzatę: "Trust in those who offer you service and in the end you will find yourselves in the ranks of those who have been deceived." - "Ufajcie tym, którzy obiecują wam służyć, a zasilicie szeregi zwiedzionych".
Mark Smeaton: Do you play?
George Boleyn: All the time.
- Mark Smeaton: Grasz?
George Boleyn: Cały czas.
Thomas Wyatt: "Because everyone prefers a rising sun to a setting sun." - "Ponieważ każdy woli wschodzące słońce od zachodzącego."
Thomas Wolsey: "I don't think anything, but I imagine everything." - "Nie myślę nic, ale wyobrażam sobie wszystko."
Thomas Wolsey: "Don’t be an eagle, they soar too high. Be a pidgeon. They shit on everything." - "Nie bądź jak orzeł- mierzą zbyt wysoko. Bądź jak wróbel - sraj na wszystko!"
Anna Boleyn ""Ainsi sera groigne qui groigne" - "Tak będzie, niech złorzeczą."
Książę Norfolk do Boleyna: "Najostrzejszy miecz jest ukryty w najłagodniejszej pochwie" ;D
No i Henryk do Moore'a: "Nie jesteś świętym, Tomasz" z perspektywy dnia dziejszego wielka ironia ;p
O i jeszcze More: "I die the King's loyal servant but God's first." - "Umieram jako lojalny sługa króla, ale najpierw Boga" i
"For if the lion knows his own strength then no man could control him." - 'Jęsli lew pozna swoją siłę, nikt nie będzie w stanie go powstrzymać."
Wiersz Wyatta podczas egzekucji Boleyna, Berretona, Smeatona i Norrisa;
'Te krwawe dni serce me złamały, żadza moja, młodośc moja przez nie stracona, Dowcip twój wielu opłakiwac będzie, I jeśli tak jest, wielu nadal płakać będzie, bo strata to wielka, że już cię nie ma. Czasu nie miałaś zbyt wiele, upadek twój przyjaciele opłakiwać będą, gałązka przegniła, na drzewie wysoko, nie utrzymała cię i jesteś martwa. i nei ma cię. Te krwawe dni serce me złamały'
These bloody days have broken my heart....
These bloody days have broken my heart.
My lust, my youth did them depart,
And blind desire of estate.
Who hastes to climb seeks to revert.
Of truth, circa Regna tonat.
`Krwawe te dni serce złamały,
Żądzę, młodość precz przegnały.
Dla głowy twej żałuje cię wielu
I z tej przyczyny ronią gorzkie łzy.
Wielka to strata, żeś trup, przyjacielu.
Żyłeś, mój Panie ponad stan swój marny.
Z wysoka spadasz, zapłacze więc wielu.
Spróchniała gałąź na drzewie mocarnym pękła
I wiem, żeś trup, przyjacielu.
Krwawe te dni serce złamały,
Żądzę, młodość precz przegnały.
Ślepe pragnienie, by posiąść więcej,
Kto raz się piął, teraz wraca.
I huczy grzmot nad Królestwem.`
"Mark, play a Volta!" - Henryk, kiedy wchodzi do komnaty, gdzie trwają tańce, by zatańczyć ostatni taniec z Anną. :)
Ale tak ogólnie to już chyba czixxxa wypisała większość moich ulubionych.
Do tych podanych, dodaję swój :
'Boże od dawna nie rozmawialiśmy tak często jak powinniśmy. Często zaniedbywałem swoje obowiązki. Jeśli pragnąłbym przebaczenia, powinien prosić o nie, ale... Za wszystko co uczyniłem, i co jeszcze uczynię , nie może byc przebaczenia. Ale i tak myślę, że nie jestem złym człowiekiem... Zły człowiek modli się głośniej niż szuka pokuty, i myśli sobie że jest bliższy niebu niż jestem ja. Nie ujrzę bram niebieskich, Panie. Ani nie usłyszę Twych słodkich słów zbawienia. Widziałem wieczność...przysięgam. Było to we śnie, lecz rankiem zniknęło. Dobrze znam siebie. I ja... oddaję swą biedną duszę Twemu przebaczeniu. W pełni świadom tego , że nań nie zsługuję z Twej milosiernej ręki'.
Ze sceny gdy Wolsey modił się, a później popełnił samobójstwo. Piękna scena, i chociaż Wolsey się nie zabił, to myślę że miał calkiem podobne odczucia - zapomniany, poniżony, w dodatku idący na proces (gdyby nie śmierć naturalna, pewnie zostałby ścięty).
Myślę, że umierając tak jak umarł Wolsey upadł jeszcze niżej. Gdyby zginął na szafocie na oczach ludzi mógłby odjeść z honorem, walnąć jakąś mowę i jeszcze zrobić z siebie bohatera...
Umarł na drodze bez pieniędzy, posiadłości, honoru, miłości króla. Po prostu wszystkiego. Myślę, że to było największe upokorzenie.
Nie byłby zapomniany, walnąłby jakąś przemowę czy coś. Każdy kto umierał na szafocie był zdrajcą ale miał ten swój moment chwały. Ludzie żałowali prawie każdego kto umierał przez króla.
Gdyby zginął na szafocie byłoby to wydarzenie o któym mówiłoby się latami, a tak.... Wolsey zmarł tak po prostu. Bez żadnego że tak powiem show. ;)
Całe życie szukał poklasku ;)
Swoją drogą był ciekawą postacią, sama nie wiem czy tak bardzo go nie lubić ;)
Dążył do władzy tak jak Cromwell i Anna. I tak jak oni - po trupach do celu w swojej sprawie.
Tak, Sam Neil jest genialnym aktorem :) i w ogóle jest strasznie utalentowany, jest nawet reżyserem i scenarzystą :)
Mam jeszcze pare cytatów :) tłumaczenie moje i być może nie zawsze poprawne ale znam je po angielsku i nie pamiętam już tak tego, jak to brzmiało po polsku :)
"It's so hard when we are to be married and she is still here, you can't have three people in a marriage, why can't you see that?" - "To takie trudne, kiedy chcemy zostać małżeństwem, a ona wciąż tu jest, w małżeństwie nie może być trzech osób, dlaczego tego nie widzisz?" - Anna Boleyn
"Sir Cromwell, there is no difference that my death is today, and yours tomorrow." - "Sir Cromwell, nie ma żadnej różnicy między tym, że ja umrę dzisiaj, a ty jutro." - Thomas More
"Bloody poets never sleep?" - "Krwawi poeci nigdy nie śpią?" - Thomas Tallis
"We are on the edge of a golden world!" - "Jesteśmy na progu złotego świata!" - Anna Boleyn
"Just when my belly is doing its business I find you wenching with Mistress Seymour!" - "Kiedy mój brzuch załatwia twoje interesy znajduję cię, jak gzisz się z panną Seymour!" - Anna Boleyn
"Yes, I heard the executioner was very good... And in any case, I have only a little neck." - "Tak, słyszałam, że kat jest bardzo dobry... Poza tym, mam cienką szyję." - Anna Boleyn
"My neck is small so it won't take long." - "Moja szyja jest cienka, więc nie potrwa to długo." - Anna Boleyn
- You are a lord. What am I?
- A genius.
- Jesteś lordem. A ja kim jestem?
- Geniuszem. - Thomas Tallis i William Compton
"She may be just a girl, but I tell you this Mr Tallis, if she gets her way...she will set the whole country in uproar." - "Ona jest jedynie dziewczyną, ale mówię panu panie Tallis, jeśli obierze swoją drogę, cały kraj stanie w ogniu." - Thomas Wyatt
Poprawka!
Just when my belly is doing your business I find you wenching with Mistress Seymour!" - "Kiedy mój brzuch załatwia twoje interesy znajduję cię, jak gzisz się z panną Seymour!" - Anna Boleyn
:)
Tomasz Moore w czasie procesu: "...i modlę się do boga, by zesłał mu (królowi) lepszego doradcę/lepszych doradców" i popatrzył się na Cromwella ;p
Henryk do Moore'a: Nie jesteś święytym, Tomasz.
Z perspektywy dnia dzisiejszego ten cytat wydaje się być niedorzecznym :p
Palił heretyków - to fakt. Nie postępował słusznie, ale robił to, myśląc, że jest to słuszne.
Henryk powiedział to do Moore'a jeszcze przed tym, jak spalił heretyków :p
Poza tym Moore był dobrym człowiem. Nawiedzonym z perspektywy dnia dzisiejszego, ale słynął z uczciwości i lojalności, był naprawde wybitnym humanistą, nie nadużywał władzy. Poza tym, wydaje mi się, że był jedno czy dwa stulecia do przodu jakby ;p
Podobało mi się w nim,że do końca był wierny swoim przekonaniom i się nie ugiął.
Wolał zapłacić własnym życiem, niż sprzeciwić się woli Boga. Na pewno bardzo bolało go to, co robił Henryk. Przecież sam go nauczał, dbał o jego wykształcenie i miłość do Boga. Nie dziwię mu się, że nie chciał uznać za Głowę Kościoła króla, który z dnia na dzień stwierdził, że przemawia przez niego sam Duch Święty.
Chociaż ta jego obsesja na punkcie religii trochę przeraża xD No, ale został beatyfikowany, kanonizowany, a Jan Paweł II ogłosił go "patronem mężów stanu i polityków"
Racja, tylko dlaczego np. More który prześladował Tyndale'a (Tyndale przetlumaczył Biblię na ang. i głosił że każdy musi ją czytać) i gloryfikował sam kościół i tradycję bardziej niż Biblię, został kanonizowany? A Tyndale zapomniany?
może dlatego, że tłumaczenie Biblii na język angielski i jej przystępność dla wszystkich były jednymi z punktów reformacji ;)
jedna z moich ulubionych rozmów - Charles Brandon z Lordem Surreyem
https://www.youtube.com/watch?v=TUNzOp9QLfk
nie wiem czy był ten cytat (a bardzo mi się spodobał xd):
Henryk VIII : "Nie wygnałem Go na zawsze, tylko .. do końca życia"