PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=313990}

Dynastia Tudorów

The Tudors
2007 - 2010
7,8 37 tys. ocen
7,8 10 1 37356
7,5 4 krytyków
Dynastia Tudorów
powrót do forum serialu Dynastia Tudorów

No tak, poniższy fanfik to mój mały wkład w fandom Dynastii Tudorów.
Opowiadanie, może dlatego, że krótkie, powstało w przeciągu trzech dni, pod wpływem silnego impulsu. Po prostu czułam, że muszę to napisać i że muszę to napisać właśnie w takiej formie, w jakiej to dostajecie, czyli w formie pojedynczych scen, błysków.
Nie będę się tutaj rozwodziła nad tym wszystkim, o czym myślałam, pisząc tego fanfika. Dla ludzi znających Dynastię Tudorów powiem jedynie, że akcja opowiadania ma miejsce w ostatnim odcinku drugiego sezonu, kiedy Anna Boleyn oczekuje w Tower na egzekucję, a fik jest obrazem jej ostatnich myśli i swoistym rozliczeniem z przeżytym życiem.
W dialogach starałam się zachować konwencję, którą zaproponowali nam tłumacze BBC.
Tytuł jest angielski, odwołuje się do pierwszego odcinka drugiego sezonu i wraz z moim fanfikiem czyni kompozycję klamrową. W samym opowiadaniu słowa te tłumaczę na "wszystko jest piękne", jednak tytuł ładniejszym mi się wydał po angielsku. Przykro mi, jeśli ktoś jest wyznawcą polskich tytułów polskich fanfiction ;U

ZAPRASZAM! ^^

http://xena.org.pl/posting.php?mode=edit&f=10&p=2775

ocenił(a) serial na 10
Xenka

Jeszcze jedno - moje dane kontaktowe, gdyby ktoś miał jakieś uwagi :)
E-mail: xena1990@gmail.com
GG: 5481888

ocenił(a) serial na 10
Xenka

Bardzo fajnie piszesz, tekst wciąga. Nie przekonuje mnie jedynie historia o ciąży Anny ;)

ocenił(a) serial na 10
czixxxa

Dziękuję bardzo :)
Ale wiesz, tak naprawdę Anna zaszła po raz czwarty w ciążę, czego nie pokazano w serialu. Historycznie urodziła martwego chłopca, ale ja to trochę wykręciłam do góry nogami, głównie po to, żeby pokazać wredność Henryka :)

ocenił(a) serial na 10
Xenka

Rok po Elżbiecie najprawdopodobniej urodziła syna Henryka, a w styczniu 1536 - martwego chłopca :) O 4 ciąży nie słyszałam osobiście ;)

Też piszę o Tudorach, a właściwie pisałam, bo ostatnio jakoś czasu znaleźć nie mogę niestety. Ale to już ma być dłuższa forma wypowiedzi i opowiada o życiu Anny przed Henrykiem a konkretnie o jej pobycie we Francji a potem miłości do Thomasa Wyatta :) Duże pole do popisu bo o tym wiele nie wiadomo więc może fantazja ponieść :P Może kiedyś się pochwalę :)

ocenił(a) serial na 10
czixxxa

Cóż, widać jest kilka wersji :) Zresztą ja nie chciałam pisać opowiadania historycznie poprawnego, tylko klasyczne fanfiction, w którym fabuła opiera się na moim wymyśle, a wydarzenia są nieco zmienione względem czy to serialowych, czy to historycznych.
A to, co piszesz, ma być właśnie fanfikiem, czy powieścią opartą na faktach historycznych i niezwiązaną z serialem?
Aha, i dzięki za przyjęcie mojego zaproszenia do znajomych :)

ocenił(a) serial na 10
Xenka

Raczej historical ficiton :) Trzymam się ogólnych faktów, postaci itp aczkolwiek pewne zmieniam dla własnej wygody (mniej więcej w taki sposób, w jaki scenarzyści zrobili to w serialu) i nie ma to związku z serialem, bo opowiada o tym co działo się z Anną przed jej spotkaniem z Henrykiem. Później jak dojdę do jej romansu z Wyattem mam taki pomysł, żeby wprowadzić w to jego pamiętnik i opisać Annę ze strony zakochanego w niej mężczyzny :) Właśnie mnie natchnęłaś bo ostatnio jakoś zapominam o pisaniu a jeszcze dużo przede mną, a teraz po przeczytaniu twojego fanfika mam nową wenę :)

I nie ma za co :)

ocenił(a) serial na 10
czixxxa

Bardzo podoba mi się pomysł z tym pamiętnikiem :) I trochę Ci zazdroszczę, że umiesz się tak wczuć w męską psychikę, żeby pisać pamiętnik męską postacią. Mnie by to raczej, niestety, nie wyszło. No ale chwała lepszym ode mnie :)
Serial faktycznie troszkę przeinaczył niektóre sprawy historyczne, ale czasami trzeba podrasować historię, żeby było ciekawiej :)
Bardzo się cieszę, że Ci od nowa pobudziłam wenę ;D No i pozwolę sobie pozostać z Tobą w kontakcie, żeby móc oglądnąć efekt Twojej pracy :)

ocenił(a) serial na 10
Xenka

Postaram się wczuć w męską psychikę, robię na razie taki zarys tych pamiętników :) Myślę, że to może być coś ciekawego - opisanie Anny z perspektywy mężczyzny, który ją kochał do szaleństwa, a nie np z perspektywy siostry, której Anna działała na nerwy jak w przypadku "Kochanic króla" :)
Zgadzam się, że historię trzeba podrasować. Gdy oglądałam serial trochę mnie to drażniło i czasem nie rozumiałam tego typu zabiegów (do tej pory nie rozumiem np połączenia sióstr Henryka -Marii i Małgorzaty - w jedną postać i przypisanie Małgorzacie życiorysu Marii) ale teraz widzę, że bywa, iż jest to konieczne, aby było ciekawiej. Ja np napisałam, że Anna przybyła na dwór już królowej Klaudii de Valois a nie Marii Tudor, bo było mi po prostu wygodniej :) i chyba pokuszę się też o wprowadzenie niesprawdzonego i dość kontrowersyjnego wątku :)
Też chętnie pozostanę z Tobą w kontakcie :) i fajnie by było gdybyś coś jeszcze napisała, bo świetnie Ci to idzie :)

ocenił(a) serial na 10
czixxxa

Czixxxa pochwal się teraz.Ja bardzo chętnie poczytałabym coś Twojego autorstwa.
Xenka jeszcze nie czytałam Twojego opowiadania,ale jak najszybciej mam zamiar nadrobić zaległości.

ocenił(a) serial na 10
kajka_26

Czwarta ciąża? Historycznie Anna była w ciąży trzy razy - w 1533 - urodziła się Elżbieta, w 1534 - poronienie, i w 1535, która zakończyła się poronieniem w styczniu 1536. Niektóre teorie spiskowe mówią, że Anna w chwili śmierci spodziewała się dziecka, ale z uwagi na stawiane jej zarzuty - niewierność - przemilczała ten fakt. ja osobiście w tę toerię nie wierzę, wydaje mi się że od stycznia do maja 1536 Anna i Henryk prawdopdobnie ze sobą nawet nie sypiali - gdzieś tak w połowie kwietnia Henryk zaczął odsuwać się od żony.
Xenka, Twoje opowiadanie chętnie przeczytam, jak tylko znajdę czas.
Swoją drogą to ja uwielbam nie tyle co pisac opowiadania, ale tworzyc je w programie do filmow - tutaj takie jedno dzielo ;)
http://www.youtube.com/watch?v=CsUgBslBg8g

ocenił(a) serial na 10
PoeticDreams

No więc, jak widzisz, ta teoria spiskowa ewoluuje nieco i przybiera różne formy...
Zresztą ja nie miałam na celu, chyba już to mówiłam, pisać opowiadania wiernego historii. To jest rasowe fanfiction - wymysł fanki, oparty na realiach serialu, tutaj akurat przy okazji też historii. Zamysłem było ukazanie tragedii Anny, nakreślenie jej ostatnich myśli i trochę wyolbrzymienie podłości Henryka. O poprawność historyczną się nie starałam :)
Chętnie oglądnę w wolnej chwili Twoje video-fiction i skrobnę parę słów :)

ocenił(a) serial na 10
Xenka

Poetic, jak tylko wrocę do domu to zobaczę filmik, teraz czasu nie mam :)
Kajka, może wrzucę jakiś fragment na forum... Jak się na jakiś zdecyduję hehe :)
Co do tej ciąży, to tez w nią nie wierzę, ale na tym polega pisanie opowiadan czy książek historical ficiton, że wykorzystuje się niedomówienia do stworzenia czegoś nowego :) Tak postępuje właśnie Philippa Gregory :)

ocenił(a) serial na 10
czixxxa

Poetic, mam takie pytanie - spisujesz te teksty uprzednio gdzieś i potem je przepisujesz na obrazki, czy na żywo układasz linię dialogową? :)

ocenił(a) serial na 10
Xenka

Czixxxa - właśnie za chwilę będę zakładała nowy temat z adresem bloga :)
Xenka - ja układam dialogi na żywo :) Dopasowuję je do scen i zdjęć, ale wcześniej mam w głowie ułożoną historię, do której dopasowuję dialogi.

Dziewczyny, zapraszam na mojego bloga o Annie Boleyn - pierwsza polska strona!
http://www.anne-boleyn.com/

Zapraszam również na forum (znajdziecie zakładkę na górze) gdzie stworzyłam specjalnie dla Was, z myslą o faniction, temat 'fanfiction' gdzie możecie publikować swoje historie!

ocenił(a) serial na 10
PoeticDreams

Poetic - oglądnęłam całą Twoją historię i muszę przyznać, że jestem pod wielkim wrażeniem :) Nie tylko wykonania, bo tutaj chwała Ci za świetną znajomość scen z serialu - wiedziałaś, co, gdzie i kiedy wkleić, ale przede wszystkim historia, którą wymyśliłaś, była świetna :D Aż w czasie oglądania przygryzałam paznokcie, żałując, że prawdziwa Anna Boleyn nie wpadła na taki pomysł... Naprawdę jestem pod wielkim wrażeniem - historia jest opowiedziana ciekawie, zdjęcia dobrze dobrane. Ogólnie gra to mocno na emocjach, a o to chodzi :D Tylko mam jedną uwagę, jeśli wolno - po niektórych ang. słowach, m.in. "if" nie ma czasu przeszłego, tylko teraźniejszy xD
Ok, lecę na bloga :D

ocenił(a) serial na 10
Xenka

Dziękuję, miło mi to słyszeć :) Wtedy jeszcze byłam początkująca w dziedzinie edycji filmów, teraz pewnie byłoby jeszcze lepiej ;) Dzięki za uwagę :)

ocenił(a) serial na 10
PoeticDreams

Poetic jesteś genialna :)

ocenił(a) serial na 10
czixxxa

Dziękuję :) <rumieni się>

ocenił(a) serial na 10
PoeticDreams

Ktoś jeszcze coś tworzy? :)

ocenił(a) serial na 10
czixxxa

Xenka, przeczytałam opowiadanie i przyznaję że jestem pod wrażeniem! :) Rewelacyjny tekst, akcja trzyma w napięciu no i oddałaś charakter Henryka.