O PODOBNEJ TEMATYCE KRÓLÓW ICH ŻON KOCHANEK DWORSKICH INTRYG,SPORO JUŻ OGLĄDAŁAM ALE NA PEWNO NIE WSZYTKIE CZEKAM NA PROPOZYCJE OD WAS KOCHANI.
O Henryku VIII "Sześć żon Henryka VIII". "Kochanice króla", "Oto jest głowa zdrajcy".
Oczywiście "Elizabeth" i "Elizabeth - złoty wiek" oraz "Maria, królowa Szkotów"
O innej nieco tematyce historyczny serial "Filary ziemi"
Na razie nic innego mi do głowy nie przychodzi :)
oo dzięki za szybką odpowiedz czixxxa--o tym serialu z życiu nie słyszałam zaraz zobaczę.pozdrawiam!
Nie ma za co :)
Jeszcze sobie przypomniałam o paru Tudorowych :)
"Anna tysiąca dni", "Henryk VIII - krwawy tyran" :)
Co do innych dynastii to pewnie niewiele pomogę bo się nie interesuję ;)
kochanice obejrzałam wczoraj,film w sumie dobry,ale po obejrzeniu tudorów ciężko będzie jak dla mnie dorównać do innych filmów--chociaż w serialu wiadomo więcej czasu i więcej można pokazać.
Tak, to prawda, ale Kochanice same w sobie nie są dziełem wybitnym i bardzo słabą adaptacją książki ;)
saskialove, niedługo rozpocznie się emisja nowego serialu w stylu Tudorów, mianowicie Dynastia Borgiów. Mniej więcej te same czasy, ta sama konwencja i ogólny klimat, tyle, że dziać się będzie w Rzymie, a nie w Anglii. Pierwszy odcinek w USA wyemitują 3. kwietnia.
Tutaj, proszę, trailer:
http://www.filmweb.pl/video/trailer/nr+1-23769
o dziękuję bardzo Xenka--zaraz przestudiuję.Historia rodu Borgiów jest rówenież ciekawa jak Tudorów.Super--uwielbiam takie klimaty.
Pozdrawiam dziewczyny.
oprócz powyższych mogłabym jeszcze polecić "Lew w zimie" o Henryku II i Eleonorze Akwitańskiej, "Afera naszyjnikowa", "Barbara Radziwiłłówna" jeżeli lubisz też polskie klimaty;), "Elizabeth" z Helen Mirren, "Wiktoria i Albert".
oo dziękuję,mam aferę naszyjnikową w domu,dzisiaj chyba obejrzę.polskie filmy tez lubię,oczywiście te ze starszą datą.pozdrawiam
czixxa zaczełam czytać 'filary ziemi'.zapowiada się ciekawa lektura.czytam też Henryk VII rubaszny król hal.
ja też zaczęłam czyta filary ziemi. Wciągająca książka jak dotąd. Widzxiałam serial, i muszę potwierdzic utartą już opinie- książka lepsza.
książki jeszcze nie czytałam ale pewnie jak będę mieć więcej czasu to też zacznę :)
"Młoda Wiktoria" - z Emily Blount, ktora grała Howardówne w filmie o Henryku z 2003 roku.
"Królowa Bona" - może nie jest tutaj wszyskto takie piękne i idealne jak w Tudorach, ale jako dziecko baaardzo podobał mnie się ten serial!
No i "Epitafium dla Barbary Radziwiłłowny" - piękny film, piękna Anna Dymna.
"Maria Antonina" - trochę się dłuży, ale jak ktoś lubi historię i życie dworskie to mu to nie będzie przeszkadzało :)
"Markiza de Pompadour królewska faworyta" leci dziś w nocy, ale o 2 to ja nie dortwam, więc sobie ściągnę ten film. :)
Jest to o kochance Ludwika XV, męża naszej polskiej królewny Marii Leszczyńskiej. Przesrane miała kobieta...nie dość że ich małżeństwo było uważane za mezalians (on następca tronu Francji ona córka upadłego króla Polski) to jeszcze zdradzał ją na prawo i lewo. Pewnie w filmie pokazuje sie z dwa razy i pewnie wzmianki nie ma o tym, że była Polką. No ale nie widz\ialam, wiec to tylko moje domysły;p
polecam książkę "Wolf Hall" Hilary Mantel . Głównym bohaterem jest Tomasz Cromwell, książka opowiada w sposób lekko nagięty historycznie o jego dojściu do władzy ( Lord Pieczęci..) i skomplikowanych relacjach z otoczeniem tj. Henrykiem Viii , Anna Boleyn czy też kardynalem Wolseyem ale również wieloma innymi postaciami z tego okresu.