PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=313990}

Dynastia Tudorów

The Tudors
2007 - 2010
7,8 37 tys. ocen
7,8 10 1 37356
7,5 4 krytyków
Dynastia Tudorów
powrót do forum serialu Dynastia Tudorów

Nigdy nie przepadałem ani za historią Anglii, ani za tym okresem historycznym. Stąd może wynika moje chłodne przyjęcie tego serialu. Co prawda zdołałem obejrzeć wszystkie cztery sezony, ale był to raczej efekt wakacyjnego przykucia do łóżka niż szczerego zapału.

Zaczynając od zalet - trzeba przyznać, że serial jest istną ucztą dla oka. Bogactwo szat, sukni, strojów, habitów, sutann, zbroi robi piorunujące wrażenie i właśnie dzięki temu możemy poczuć prawdziwego ducha epoki.
Nie można też zarzucić nic grze aktorskiej, chociaż kilka postaci można by dobrać lepiej.

Statyka filmu - to znaczy wolno rozwijająca się fabuła z pokazywaniem życia codziennego dworu i zakulisowych gierek może być zarówno atutem jak i wadą. W sumie niewiele jest seriali o podobnym tempie fabuły i akcji. Zależy to od gustu widza i nie można tego poddawać żadnej krytyce.

Tym, czego najbardziej mi brakowało jest skupienie się tylko i wyłącznie na życiu dworskim. Zabrakło elementu "plebejskiego", który z dużym powodzeniem zastosowano w "Rzymie", przez co ten drugi serial pozwalał na prawdziwą podróż po mieście. Od plebejskich kamienic, przez brudne ulice Miasta na Siedmiu Wzgórzach po arystokratyczne pałace.

ocenił(a) serial na 10
Minutus

Tak jak możesz zauważyć jest to po pierwsze zupełnie inna epoka jak i kraj. Piszesz, że zabrakło Ci życia zwykłych ( a przynajmniej tak wywnioskowałam z Twojej wypowiedzi), być może i jest mało. Ale spójrz na fakt tego, że właśnie taki był cel scenarzysty. To są Tudorowie, dynastia angielska a w sumie panowanie Henryka VIII i na tym miało się skupić. Małżeństwa, czyli przyczyny i skutki rozpadu. Pokazania tak na prawdę rzeczywistości zwykłemu człowiekowi. Tak samo jak zdrady, intrygi i szereg innych rzeczy. Ukazanie prawdziwych twarzy wielu postaci. Anglia dopiero przeżywała swój rozkwit także nie było co pokazać.

marita_09

Zapewne masz rację co do zamysłu scenarzystów.

Jednak będę obstawać przy tym, że zabrakło wielu detali tworzących tło dla głównych bohaterów.

Nie było co pokazać? Reformacja była przedstawiona tylko jako gra królów, papieży i kardynałów. A byłby to wspaniały temat na rozdarcia wewnątrz wielu rodzin. Odkrycie Nowego Świata również zmieniło oblicze Europy, a jest to tylko leciutko zarysowane. Stary Kontynent tkwił w renesansie, wychodził z feudalnego marazmu gospodarczego, skruszono średniowieczne sposoby milczenia. Dobry scenarzysta miałby na tym tle pole do popisu.
Jedynym delikatnym zarysowaniem tego typu było pokazanie zmiany doktryny wojennej. W pierwszych odcinkach widać jeszcze wyraźnie elementy rycerskie i średniowieczne (płytowe zbroje, turnieje) żeby w ostatnich pokazać nowe oblicze wojny.

Może nie będzie to szczęśliwe porównanie, bo i seriale są zupełnie odmienne, ale wspaniale wychodzi do w "Zakazanym Imperium", gdzie lata 20 zostały po mistrzowsku odwzorowane .

ocenił(a) serial na 10
Minutus

Właśnie zamysłem scenarzystów było ukazanie postaci królów, papieży, kardynało, ludzi którzy stopniowo stają się kimś, np. Cromwell. To właśnie o to chodziło, nie o ukazania jak już wspomniałeś o Nowym Świecie. Cały serial miał pokazać małżeństwa Henryka, dochodzenie do władzy, intrygi, zdrady jak i samego Henryka Tudora.

marita_09

Rozumiem i akceptuję takie założenie. :)

Jest to po prostu moje osobiste subiektywne zdanie na ten temat. :)

ocenił(a) serial na 10
Minutus

I ja je szanuję ;)

marita_09

I ja zgadzam się z poglądem,że serial ma swoje wady. Moim skromnym zdaniem jest troszkę... rozwleczony, zbyt rozbudowany. A jaki był cel reżysera w zrobieniu czterech sezonów? No cóż, jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze .;P

dona.marie

Najbardziej nie mogę przeboleć, że są cztery sezony "Tudorów", gdy "Rzym" został skrócony jedynie do dwóch, gdy planowano pięć. Ostatni miał być o pojawieniu się mesjasza... :(

ocenił(a) serial na 10
Minutus

Kurczę, wszyscy tutaj piszą o "Rzymie" a ja w ogóle tego nie oglądałam. No nic, muszę się za to zabrać i obejrzeć ;)

marita_09

ja widziałam trzy odcinki. Jest lepszy. No ale jak już zaczęłam Tudorów...

marita_09

Jeśli lubisz filmy kostiumowe z tej epoki, to bardziej polecałbym "Rodzinę Borgiów".

ocenił(a) serial na 10
Minutus

"Rodzinę Borgiów" obejrzałam, prawie cały sezon. Bardzo dobrze zrobiony serial.

marita_09

"Rzym" też powinien Ci się spodobać, chociaż ma w sobie o wiele więcej akcji niż dwa wymienione seriale. :)

ocenił(a) serial na 10
dona.marie

Cztery sezony, to w sumie 38 odcinków a co się równa 38 latom panowania Henryka ;) Ale czy to dlatego ich tyle jest tego nie wiem ;)

ocenił(a) serial na 10
raina_1240

Minutus - chętnie obejrzę, ale na razie muszę ogarnąć kilka rzeczy w szkole. W tym roku piszę maturę, także mam co robić ;) ale w wolnych chwilach na pewno obejrzę :)
raina_1240 - ciekawie się złożyło z tymi odcinkami ;) Chociaż Jonathan jak wiadomo był alkoholikiem ( czy nadal jest to nie wiem) i właśnie dlatego nakręcono tylko 8 odcinków 3 sezonu. Być może byłoby więcej odcinków gdyby nie jego choroba.