PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=313990}

Dynastia Tudorów

The Tudors
2007 - 2010
7,8 37 tys. ocen
7,8 10 1 37356
7,5 4 krytyków
Dynastia Tudorów
powrót do forum serialu Dynastia Tudorów

Doskonały .
Nawet dla kogoś , kto świetnie zna historię Europy i wszystko już wie . Scenariusz pełen „smaczków” , skupiający się na detalach opowieści , charakterach i motywacjach poszczególnych postaci , pokazujący jak skomplikowane było życie i przeżycie na dworze , przy jednoczesnym „pieczeniu własnej pieczeni” , snuciu intryg i unikaniu pułapek zastawianych przez wrogów udających przyjaciół . A wszystko to podane w sposób , który jest przekonujący nawet dla czepialskich (jak ja) i tych co zwyczajowo skupieni są na wcinaniu popcornu . Podoba mi się to jak powiązano historyczne fakty i przypuszczenia w jedną , spójną całość .
Nawet charakteryzacja , która od pewnego momentu w ogóle do mnie nie przemawiała , przestała mi w końcu przeszkadzać (nie kupowłam 33 latka grającego 56 latka ale może to dlatego , że swoim zwyczajem całość -4sezony- obejrzałam „ciurkiem” w ciągu kilku dni) . Z odcinka na odcinek , z sezonu na sezon Rhys-Meyers był coraz lepszy .
Bardzo mi przykro , że historię Wielkiej Brytanii – z filmowych produkcji - znam znacznie lepiej niż Polski . Może kiedyś doczekam się , że ktoś zechce w podobny sposób przybliżyć historię naszego kraju... Naszych królów . Angole mają „The Lion in Winter” , kilka produkcji o dziejach Henryka VIII („Sześć żon Henryka VIII” - stary serial BBC , miniserial z 2003 r. z Ray'em Winstine'em jako Henrykiem , a teraz świetny „The Tudors”) , „Elizabeth” (i mniej udany „Elizabeth – Złoty Wiek”) a wkrótce premierę mieć będzie (w USA w połowie maja) „Ironclad” . A pomiędzy tymi tytułami całe rzesze mniej i bardziej znanych znanych telewizyjnych i wysokobudżetowych produkcji oraz sztuk … Nawet Braveheart Gibsona uczy historii Wysp Brytyjskich …
Efekt jest taki , że jak się komuś nie chciało chodzić do szkoły , to może (w odpowiedniej kolejności) obejrzeć kilka filmów i już ma jakieś pojęcie ogarniające mniej więcej pół tysiąca – czterysta pięćdziesiąt lat historii swojego kraju (od tysiąc sto osiemdziesiątego któregoś do … tysiąc sześćsetnego któregoś i dalej...)
Nasza historia wcale nie jest mniej ciekawa … Może kiedyś …
W kategorii „opieramy się o historię i wyciskamy co się da” jest to druga produkcja , tuż obok „Rome” , którą uważam za naprawdę świetną
Bardzo bym chciała by powstały kolejne serie , opowiadające o „Blody Mary” i jej przyrodniej siostrze Eli ...

ocenił(a) serial na 10
motyla_gicza.dla.filmweb

Zgadzam się z Tobą , zwłaszcza jeśli chodzi o Jonathana ;D Jest naprawdę świetny i ja również żałuję , że nie powstaną kolejne części ... Chociaż nie jestem pewna jakby mi się to oglądało bez świetnego Meyersa ;D

ocenił(a) serial na 10
basia95balicka

W naszym kraju wolą wydawać kasę na przygłupawe komedie,bo wiedzą ,że to im pójdzie.Mało myślą o co inteligentniejszych osobnikach:)

ocenił(a) serial na 9
saskialove

Co do Meyersa... znalazłam przykry artykuł z dzisiaj. http://www.cbc.ca/news/arts/story/2011/06/30/rhys-meyers-hospital.html

ocenił(a) serial na 10
YourBeatrycze

O jaaa, przykre że tak się z nim dzieje. Chociaż już dawno czytałam na tym forum, że Jonathan dużo pił ( bo obecnie nie wiem). Szkoda, bo to jest świetny aktor.

A co do tematu, który został założony zgadzam się. Uważam, że historia Polski jest również interesująca. chociaż ostatnio pojawił się serial "1920. Wojna i miłość" opowiadający o losach wojny polsko- bolszewickiej i uważam, że super im wyszedł. Stroje, muzyka, aktorzy. Szkoda tylko, że tak rzadko się pojawiają takie dobre produkcje.
Dokładnie nie pamiętam, ale jeden z królów Polski o ile się nie mylę Kazimierz Wielki miał cztery żony, także sądzę że to również jest ciekawe ( tylko nie pamiętam., czy to na pewno ten król).

marita_09

Kazimierz Wielki był taki jak Henryk, tyle że nie zabijał żon.
Miał dwie prawowite małżonki oraz poźniej jedną bigamiczną i w dodatku morganatyczna a poźniej jeszcze jedną - wtedy to już był podwójnym bigamistą.Poźniej sfałszował bullę papieską, na wypadek, gdyby czwarta żona urodziłą synów :p
i miał arcyksiekawa historię w Wegrzech...najpierw gwałcił dwórkę, potem jej ojciec w zemście próbował zamordowaćparę królewską <węgierską> w tym jego siostrę, Elżbiete Łokietkówkę. Ciekawe są losy Kazimierza - polecam zapoznać się.
Jest na youtubie serial, ale stary i nieco kiepskiej jakości, ale ja z ciekawości oglądam trochę jak mam czas:)

ocenił(a) serial na 10
Qdom

nie no, zapowiada się ciekawa historia. Zaciekawiła mnie szczerze ta historia i chętnie coś znajdę w bibliotece i przeczytam. To może być nasz Polski Henryk VIII :D

marita_09

Jest prawie jak Henryk:)
Łączy ich wiele - skandale, nałożnice, małżeństwa bigamiczne :D, wieelka chęć posiadania syna.
ah, gdyby ktoś zrobił serial w stylu 'królowej bony' :(

ocenił(a) serial na 10
Qdom

Jest tyle za pewne ciekawych wątków historii o których nie wiemy, że niejedno by nas zaskoczyło;) Tyle, że brak czasu i brak środków dostępnych aby pogłębiać wiedzę, w końcu każdej książki nie jestem w stanie kupić a w bibliotece jest określony zasięg książek :(

marita_09

Ja większość informacji właśnie z internetu czerpię na te tematy:)

ocenił(a) serial na 10
Qdom

Mimo wszystko wolę książki, czuję wtedy klimat tych historii ;) A teraz gdy jest lato to jeszcze lepiej można się wczuć w każą historię ;)

marita_09

Ale fajnie jest dostać zgrabnego, obrazkowego gotowca :) !