PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=313990}

Dynastia Tudorów

The Tudors
2007 - 2010
7,8 37 tys. ocen
7,8 10 1 37356
7,5 4 krytyków
Dynastia Tudorów
powrót do forum serialu Dynastia Tudorów

Obejrzałem wczoraj odcinek 3-4 i muszę powiedzieć że jest strasznie przewidywalny.
Głownie za sprawą twórców nic zaskakującego nawet na intrze mamy pokazane kto jakie cechy reprezentuje i jak się zachowa. Weźmy pod uwagę parę sytuacji
Król daje siostrę Charlesowi wspominającego o to czy się nie boi o cnote. No i na okręcie mamy zajście.
Potem w Lizbonie Charles wspomina że starzy żyją za długo a młodzi umierają. No i mamy zabójstwo.
Królowa sama domyśla się rozwodu no i w końcu król decyduję się na niego. Po najbardziej zaskakującym jak dla mnie wpadnięciu do czego? Kałuży? I wielkiej przemiany króla.
Wczorajsze odcinki były strasznie nudne. I to sztuczne nakręcanie miłości do anny żadna z niej piękność nie jest. Moja ocena poleciała o dwa oczka w dół.

ocenił(a) serial na 10
jukatos

Ale faktycznie domyśliłeś się tych wszystkich rzeczy zanim one nastąpiły? Co do kwestii rozwodu, serial rozpoczyna się ok roku 1518 r. wówczas Henryk ma romans z Bessie Blount i ona zachodzi w ciąże. Kwestie rozwodowe między Heniem a Katarzyną trwały już od dłuższego czasu, Henryk raz więcej o tym myślał a raz mniej. Tak więc Katarzyna domyślała się, że Henryk w końcu zaząda rozwodu, także ten wątek jest całkiem normalny. Dodatkowo można zauważyć, że Henry w ogóle już nie dzielił łoża z Królową, co wychodzi praktycznie na jedno.

ocenił(a) serial na 8
marita_09

Byłem pewien, że Charles ją "pyknie" :) Najpierw zgrywała niedostępną no a potem już poszło
Przy śmierci króla od początku spodziewałem się, że umrze. Miałem cichą nadzieje, że przy stosunku.
Co do rozwodu to owszem można było to stwierdzić już wcześniej lub znając historie tylko kiedy i jak? Bodajże w tym samym odcinku po raz pierwszy padło od królowej, że spodziewa się rozwodu. To raczej już stało się nieuchronne przy rozkwicie miłości zalotów do Anny i wpadniecie do kałuży. No ale okoliczności trochę naciągane.

Twórcy dają nam jakiś wątek np. koledzy Charlesa byli zazdrośni o tytuł księcia Charlesa i potem po najmniejszej linii oporu to realizują.

ocenił(a) serial na 10
jukatos

haha :D Idealnie słowo na tamtą sytuację ;)
No faktycznie, niektóre wątki są nie przemyślane. Jeśli już rozmawiamy o kolegach Henia i Charlesa to ciekawi mnie dlaczego twórcy usunęli postać Kniverta, przecież on nie umarł za zarazę i był w ostatnim odcinku 1 sezonu, o ile się nie mylę.

ocenił(a) serial na 8
marita_09

Ja jestem dopiero w trakcie oglądanie na TVP to niestety nie pomogę.

marita_09

Sporo było niewyjaśnionych zniknięć. W jednym sezonie byli a w następnym już nie, ni z tąd ni zowąd znikali.

ocenił(a) serial na 10
kasia12363

No dokładnie: Knivert, Bryan, Norflok... Bardzo dziwne ale cóż.

marita_09

Ostatnio nie mogłem spać i myślę sobie co ciekawego w tv..patrze i nic ale widzę że na TVP 1 leci Dynastia Tudorów,słyszałem coś o tym serialu no ale sobie myślę to 3 i 4 odcinek a ja wcześniejszych nie olądałem.ale obejrzałem sobie no i mnie zaciekawił ten serial.
Chociaż oglądam sporo już seriali...w necie i w tv ale ten również będę oglądać.
Nie wiem czym mnie urzekł...ale ma coś w sobie.
;) pozdro dla fanów.

ocenił(a) serial na 10
Damx123

Fakt, ma coś w sobie ;) Mam nadzieje, że obejrzysz wszystkie 4 sezony tego serialu i na stałe dołączysz do naszej dyskusji.

marita_09

Obejrzeć na pewno obejrze :)
Fakt że dość późno TVP 1 nadaje ten serial ale ja i tak późno spać chodzę więc nie ma problemu.

ocenił(a) serial na 10
Damx123

Zawsze mogę podesłać linki z Youtube gdzie są odcinki w kilku cześciej, ale tylko po angielsku ;( Chyba sezon 1 jest najlepszym sezonem, no ewentualnie 2 ;)

marita_09

ja oglądam odcinki na jednej stronie w necie, ale nie mogę podać jej nazwy ani linka nie wiem czemu, ale jak próbuje to mi się wyświetla, że "moja wiadomość jest niezgodna z regulaminem"

Elilaya

oglądam seriale na iit v.info. (oczywiście tv razem, ale inaczej nie mogę tego napisać bo jest niezgodne z regulaminem)

Elilaya

Ja Tudorów widziałam już parę razy :) teraz co niedziele oglądam 4 sezon na polsat cafe, no i pierwszy na TVP :D taka moja mała obsesja :P

marita_09

Z moim angielskim bywa różnie ;)
Na razię oglądam na TVP a jak dalszych odcinków nie będzie to na stronie którą koleżanka napisała wyżej wyżej ;)

Damx123

ta stronka którą ja podałam jest bardzo fajna, tam są prawie wszystkie seriale, z lektorem lub polskimi napisami. Zdarza się, że jakieś pojedyncze odcinki są niedostępne, dlatego iż przez jakiś czas strona była niedostępna i usuwali wszystkie seriale, a teraz powoli je wrzucają z powrotem.
Trzeba się zalogować i za darmo można oglądać jednak limit dzienny jest ok 2 godziny (czyli akurat na dwa odcinki Tudorów xD), ale można wysłać sms'a (4.98 bodajże) i na 15 lub 12 dni (nie pamiętam dokładnie) można oglądać bez limitu.

Elilaya

Hm no ja wysłałem za te ponad 4 złote i jest na 15 dni :) i jest git .

Damx123

no ja też sobie wysłałam żeby bez limitu oglądać :)) ostatniego odcinka z 4 sezonu nie ma na razie, ale za jakiś czas pewnie się pojawi.

ocenił(a) serial na 10
Elilaya

Na Polsat Cafe w niedziele są Tudorowie, tylko nie wiem który sezon, bo obecnie nie mam czasu aby oglądać :)
Ja już wszystkie sezony obejrzałam, a 1 sezon mam nawet w domku - kupiłam ;D

Elilaya

Na Polsat Cafe aktualnie leci 4 sezon :)

marita_09

co do Norfolka, scenarzysci strasznie namieszali. Pamietacie postac Hrabiego Surrey- Henia Howarda?? w serialu przypisuje sie mu dowodztwo nad wojskami w Bolonii oraz w walce ze Szkotami, w rzeczywistosc to Norfolk zajmowal wszystkie te pozycje, byl takze ojcem hrabiego oraz byl sadzony razem z nim za zdrade stanu, z tym ze ojciec sie wywinal i uniuknal kary smierci. Dziwnie to wszystko poprzestawiali...moze poprostu mieli jakies problemy z aktorem, krory wcielal sie w postac Norfolka..

ocenił(a) serial na 10
kingagutkowska

Być może tak jest. Ale bardzo żałuję, że nie Norfloka w dalszych sezonach.