PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=313990}

Dynastia Tudorów

The Tudors
2007 - 2010
7,8 37 tys. ocen
7,8 10 1 37356
7,5 4 krytyków
Dynastia Tudorów
powrót do forum serialu Dynastia Tudorów

Ciekawi mnie strasznie czy uczta z łabędziem miała znaczenie symboliczne...

mogę się tylko domyślać kilku rzeczy, ale być może ktoś z Was wie, czy to była jakaś tradycja??

ocenił(a) serial na 7
iowa87

to raczej taki znak, że Henryk zacznie się teraz obżerać nadmiernie co spowoduje jego poźniejszą otyłość, chorobę serca problemy zdrowotne itd...;)

iowa87

W tym odcinku było pokazane że przez długi czas Henryk przyglądał się parze łabędzi ( samiec i samiczka) pływających w stawie. W pewnym sensie uzmysłowił sobie że te łabędzie to on i Anna. Więc postanowił pozbyć się jednego, oczywiście samiczki i z wielką chęcią skonsumował go. Był to symbol końca związku jego z Anną.

Łabędź był również symbolem hipokryzji ponieważ ma piękne białe pióra, kojarzące się z cnotą i czystością, jednak pod nimi kryje się czarna skóra kojarzona ze złymi cechami. Henryk przekonany o winie Anny, utożsamił ją właśnie z tym łabędziem.
Może pamiętasz pierwsze odcinki Tudorów gdzie Anna po raz pierwszy spotkała Henryka i gdzie po raz pierwszy razem tańczyli? Miała na sobie sukienkę inspirowaną wyglądem łabędzia.
Łabędzie mają również długa i cienką szyję, taką jak w rzeczywistości miała Anna Boleyn.W momencie ścięcia Anny pokazany był fragmencik sceny ukazujący łabędzia trzepoczącego skrzydłami. Najprawdopodobniej był to moment pojmania zwierzęcia przed tym jak został skonsumowany.

Pewnie to co napisałam jest trochę chaotyczne, ale mam nadzieję że chociaż trochę wyjaśniłam