PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10022965}

Dzień szakala

The Day of the Jackal
2024 -
7,3 11 tys. ocen
7,3 10 1 11022
5,8 8 krytyków
Dzień szakala
powrót do forum serialu Dzień szakala

Nie jestem rasistą.

ocenił(a) serial na 7

Ale po zwiastunie już widzę, że Bianca (!) będzie mnie irytować....

ocenił(a) serial na 7
brunus

Ja też nie zamierzam tego filmu oglądać, bo ta aktorka odrzuca mnie samym widokiem. Już w "No time to die" wpieniała mnie niesamowicie.

O dziwo, w ogóle nie chodzi mi o kolor skóry. Gdyby na jej miejscu wrzucono, przykładowo: Denzela Washingtona, Chadwicka Bosemana (świętej pamięci), Jonathana Majorsa, Zazzie Beetz, Zendayę - to bym nie miał z tym absolutnie żadnego problemu, nawet pomimo oczywistego schematu "dobry czarny, źli i opresyjni biali".

Dlaczego? Bo wyżej wymienienionych aktorów świetnie się ogląda, mają charyzmę, talent i potrafią go pokazać. Lashana Lynch - czego by nie zrobiła - wygląda jak zabiedzony uchodźca z obozu koncentracyjnego w Rwandzie który przyjechał robić burdel i napady. Sama jej obecność psuje produkcję.

Powtarzam jeszcze raz: nie chodzi tu o kolor skóry, bo podobnie działa na mnie Sarah Wayne Callies - trzymam się z daleka od każdej produkcji w których brała udział.

ocenił(a) serial na 7
Vesslan

Rozwinąłeś to, o czym nie napisałem w 100%-ach.
Bo awersję do niej mam właśnie po Bondzie...

brunus

Mam to samo

ocenił(a) serial na 6
brunus

mam tak samo

brunus

ja jestem rasista i mam tak samo.

brunus

Dlaczego zaczynasz komentarz od oklepanego już sformułowania "Nie jestem rasistą", jeśli nim nie jesteś? Pytam bez złośliwości.

ocenił(a) serial na 7
lukaku_1

Z prostego powodu - jakakolwiek krytyka czarnoskórego aktora(-ki) nasuwa u większości ludzi automatyczne podejrzenie o rasizm. To nie moja wina, że z góry chciałem się określić i odrzucić to stereotypowe i oklepane podejrzenie. Podobnie by było np. z tym, jakbym napisał (co jest prawdą), że nie lubię filmów z gatunku "power women".
I nie dlatego, że jestem mizoginem (o co od razu byłbym podejrzany), tylko dlatego, iż od paru lat jest przesyt tego typu filmów o często niedorzecznej treści.

brunus

Wydaje mi się, że tego typu tłumaczenia nie mają specjalnie sensu. Jeśli ktoś jest wyjątkowo uparty, to i tak nie pozwoli się przekonać i będzie wymyślał od rasisty, chociaż nie ma na to twardych dowodów. Mam w tej sprawie takie zdanie, ze jeżeli ktoś uzna mnie za rasistę, to niech przedstawi mocny argument. Sam fakt, że na przykład skrytykuję decyzję o zaangażowaniu czarnego aktora do roli postaci, która w prawdziwym życiu była biała nie jest dowodem na rasizm.

brunus

A przesyt filmów z białymi mężczyznami, którzy powalają na raz dziesięciu innych mężczyzn ci nie przeszkadzał?

ocenił(a) serial na 7
Teresa_Nazimek

Pewnie, że przeszkadza. Dlatego nie oglądam van Dammów, Siegalów, Batmanów czy innych Supermenów...

ocenił(a) serial na 6
Teresa_Nazimek

Mnie przeszkadza jak wszędobylskie kobiety zawsze są na kierowniczych stanowiskach czy w policji czy w ratuszu to już chyba lekka przesada

lechjan12

Wszędobylskie? Ciekawe... Znam sporo filmów, w których na kierowniczych stanowiskach w policji czy ratuszu są mężczyźni. Więc zastanów się lepiej, jakie twoje własne lęki i fobie wywołuje, gdy widzisz kobietę na kierowniczym stanowisku.

ocenił(a) serial na 6
mycart

Chodzi mi tylko o filmy a fobie to ty masz bo się boisz kobiet i je bronisz za wszelką cenę czy grają dobrze lub są po prostu do niczego

Teresa_Nazimek

Jeśli są kiepscy i źle obsadzeni, to również przeszkadza. Nie dlatego, że są białymi mężczyznami, tylko dlatego, że są groteskowi i źle grają. Podobnie jest w przyupadku kobiet. Tu raczej nikomu nie przeszkadza jej kolor skóry, lecz cechy sprawiające, że ta bohaterka jest groteskowa i irytująca.

brunus

To może nie krytykuj czarnoskórego aktora/aktorki, tylko skup się na krytykowaniu jej/jego cech ludzkich, sposobu działania, gry aktorskiej itp. bez wymieniania jego/jej koloru skóry. Do tego nie jest potrzebne żadne asekuracyjne "nie jestem rasistą".

ocenił(a) serial na 1
lukaku_1

rasizm to sflaczałe zdezawuowane wyzwisko, wciskają dziadowskich miernych murzynków, w dodatku baby, na siłę, dzięki czemu nie da się tego oglądać

ocenił(a) serial na 6
ocenił(a) serial na 3
brunus

Jesuuuu jaka ona jest drewniana i niewiarygodna w tej roli .... nie da się oglądać tego serialu przez nia, wchodzi na spotkanie i prawi swoje tezy niczym objawiona i oczywiście ma zawsze racje! Idzie przez biuro rzuca do przypadkowo mijanej laski znajdź mi coś o córce "Krysi" i tamta już wie jakiej Krysi bo tylko kiwa głową ... i tak co chwile takie g**** obrażające ludzką inteligencje

ocenił(a) serial na 6
brunus

Taka ma role, ma byc irytujaca i to nie jej mamy kibicowac, status 'nie jestem rasista ale...' nie mam pojecia po co w to mieszasz rasizm

ocenił(a) serial na 1
brunus

przecież po ale dokładnie udowodniłeś, że nim jesteś

brunus

A zastanawiałeś się, dlaczego cię tak wku*wia? I po co wspominasz, że nie jesteś rasistą? A może jednak jesteś, skoro jest to pierwsza rzecz, którą masz do zakomunikowania.

ocenił(a) serial na 6
mycart

Ty nie wiesz co to rasizm dla ciebie jest rasistą człowiek ,który na murzyna powie czarny a Afroamerykanin jak powie na białego białas to już nie jest rasistą śmiechu warte twoje rozumowanie

ocenił(a) serial na 3
brunus

lol