Dzień szakala
powrót do forum 1 sezonu

Nowoczesność

ocenił(a) serial na 2

Detektyw to kobieta i na dodatek czarnoskóra.
Kogo obchodzi że książka mówi coś zupełnie innego

pluszek_644

Ty się nie znasz. Tylko Murzynka potrafi uratować świat!

pluszek_644

A że tak spytam - jaka książka? Bo jeśli myślisz o "Dniu Szakala" Forsytha - to nie, to nie jest adaptacja.

ocenił(a) serial na 2
antoni_krendzelak

Nie jest? - w takim razie producenci napisów w czołówce popełnili niewybaczalny błąd

pluszek_644

Hmmm.... No tak. OAS planuje zamach na DeGaulle`a.... Zgadzałoby się...

ocenił(a) serial na 6
pluszek_644

Filmy na podstawie ksiazek to nigdy nie jest xerkopia, warto wziasc to pod uwage.

ocenił(a) serial na 5
pluszek_644

nie wiem czy zauważyłeś ale mamy 2024 rok

Akiozzo

i? tzn że można wprowadzać w błąd? Ten marksizm kulturowy musi się skończyć, na szczęście wydaje się, że ta noc już się przeciera.

Madahhh

Serial dzieje się w teraźniejszości. Czarna policjantka w Londynie roku 2024 to rzecz jak najbardziej normalna.

acrylic_afternoons

Serial jest na podstawie ksiazki - bohaterka nie byla czarna. A w londynie  bardziej prawdopodobne jest ze przestepca jest czarna - jesli juz poslugujemy sie kryterium terazniejszosci tak smialo.

Madahhh

Na PODSTAWIE, lecz dzieje się w teraźniejszym Londynie gdzie czarne policjantki to fakt. Pewnie rozglaszasz też stereotypy o Polakach złodziejach!??

acrylic_afternoons

Statystyka i fakt to nie stereotyp. Jest 2024 przestan poslugiwac sie stereotypami - spojrzy na fakty. 

Madahhh

Ok, fakt najważniejszy: jesteś botem bez twarzy i 14 ocenami. Pa

acrylic_afternoons

Jest 2024 moge miec 14 ocen!

Madahhh

Powtórzę:Po pierwsze, naucz się odróżniać adaptację od ekranizacji. Serial nie jest ekranizacją. Książka jest o zamachu na de Gaulla. Serial nie jest-to ci już nie przeszkadza?Żeby krytykować, trzeba mieć elementarną wiedzę. Ty jej nie masz. Poucz się, poczytaj, pomoże ci to nie ośmieszać się publicznie.

ocenił(a) serial na 1
Madahhh

to nie żaden marksizm kulturowy tylko jesteś rasistą i nie dorabiaj ideologi

ddaaniel

Fakty nie moga byc rasistowskie bo nie maja zadnej cechy - fakt to fakt, a ja opisuje fakty. Takim samym faktem jest to ze jesli jeszcze raz mnie obrazisz to sie spotkamy w sadzie.

ocenił(a) serial na 1
Madahhh

a potem na sądzie ostatecznym nie dosyć, że rasista to jeszcze głupek

ddaaniel

Ooooooooo stawiasz mi nastepne wakacje - pismo juz do admina nadane. 216 kk cos ten?

ocenił(a) serial na 1
Madahhh

nie rób z siebie jeszcze większego pośmiewiska niż już nim tu jesteś

ocenił(a) serial na 8
Akiozzo

Już 2025 elo

ocenił(a) serial na 6
pluszek_644

Abstrahując od koloru skóry, rolę Bianki zagrała fatalnie.

ocenił(a) serial na 7
pluszek_644

to nie jest detektyw, ani policjantka. luuuudzie...

ocenił(a) serial na 9
pluszek_644

na szczęście dostała kulkę od Szakala w ostatnim odcinku

ocenił(a) serial na 1
pluszek_644

"Po nieudanym zamachu na życie Charlesa de Gaulle'a w Petit-Clamart, OAS postanawia wynająć płatnego mordercę, bez powiązań z organizacją, aby uniknąć kolejnej wpadki. Mordercą jest Anglik, który przyjmuje pseudonim Szakal. Francuska służba bezpieczeństwa przez przypadek odkrywa przygotowania do zamachu. Na czele śledztwa staje komisarz Lebel (jest biały). Rozpoczyna się bezwzględny pościg za zamachowcem." - to oryginalny film na bazie którego zrobili ten gniot.

pluszek_644

Serial nie musi dokładnie odwzorowywać książki.

pluszek_644

Po pierwsze, naucz się odróżniać adaptację od ekranizacji. Serial nie jest ekranizacją. Książka jest o zamachu na de Gaulla. Serial nie jest-to ci już nie przeszkadza?Żeby krytykować, trzeba mieć elementarną wiedzę. Ty jej nie masz. Poucz się, poczytaj, pomoże ci to nie ośmieszać się publicznie.

Nurnik_filmweb

W tym ukladzie powinien byc opisany jako SCI-FI XD

Nurnik_filmweb

Zresztą ty się upodlasz publicznie nie odróżniając stereotypu wytworzonego przez największych złodziei Europy (którzy jeszcze w latach 40 zeszłego wieku, a więc mniej niż 100 lat temu stworzyli systemowe, a więc uregulowane przez państwo niewolnictwo i którego ofiarami byli Polacy) od FAKTÓW wynikających z rządowych statystyk.

Madahhh

No dobra. Odjechałeś już tak idiotycznie i absurdalnie, że komentował tego nie będę, bo czasu szkoda na bzdury.

Nurnik_filmweb

Oprocz epitetow wynikajacych z braku elementarnej wiedzy i jakiejs patologicznej ojkofobii to jakies argumenty? Przestan sie kierowac emocjami a przejdz do jezyka faktow.

Madahhh

Na podstawie mojej obrony tego serialu wysnułeś wniosek, że jestem ojkofobem?. Ty chłopczyku wiesz, co oznacza to słowo w ogóle? Poza tym, nie wywołujesz we mnie żadnych emocji, Jedyne co wywołujesz, to irytacja wywołana faktem, że rozmową z tobą zmarnowałem tyle czasu. Definitywne good luck and good bye. Nie nudź już.

Nurnik_filmweb

Znowu masz klopot z czytaniem - napisalem patologicznym ojkofobem. To nie byla obrona - to bylo beznadziejna walka z faktami za pomoca stereotypow. Slaby jestes i tyle. 

pluszek_644

Musi być multi kulti i inkluzywnosc strata czasu znowu na koniec rzyganie tęcza...

ocenił(a) serial na 6
pluszek_644

Gdyby nie ta murzynka serial byłby o niebo lepszy,niestety ta idiotyczna poprawność polityczna jest wszędzie,tragedia

ocenił(a) serial na 9
pluszek_644

Co trzeba mieć w głowie żeby taki film ocenić na 2!? Jeden z lepszych seriali jakie widziałem - REWELACYJNY - Gorąco polecam!

ocenił(a) serial na 8
pluszek_644

Nie no jasne. Nowoczesność to kobieta detektyw XD Nowoczesność ciołku nie może trwać w nieskończoność, po prostu przywyknij w końcu do faktu, ż czasy się zmieniły i lecą dalej do przodu...

pluszek_644

A w czym dokładnie jest problem? Nigdzie w definicji adaptacji nie jest powiedziane, że musi w każdym szczególe być identyczna z pierwowzorem.