PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=313169}

Ekipa

2007
7,3 9,5 tys. ocen
7,3 10 1 9465
7,5 4 krytyków
Ekipa
powrót do forum serialu Ekipa

Jeśli nie oglądałeś trzeciego odcinka nie wchodź tu, ponieważ mogą być tu opisane zdarzenia z tego odcinka!

Jak wasze wrażenia?

Mr__Angel

Mocne. "Cliffhanger" był świetny i BARDZO niespodziewany (dawno albo nawet w ogóle nie spotkałem się z podobnym "cliffhangerem" na końcu odcinka). Kapitalny Szyc w roli naziola i napięcie rosnące z każdą minutą od wtargnięcia czlonków C18 na zamek.

crov

Komuś się seriale pomyliły :))) Powiadasz C18? No to w następnym odcinku przyleci Jackie Chan i zacznie się jatka z amerykańcami :)

vashyffko

Ech...

http://pl.wikipedia.org/wiki/Combat_18

crov

WIEM co to jest Combat 18, nie musisz mi mówić...

vashyffko

Haha...

ocenił(a) serial na 9
crov

Szyc rzeczywiście świetny, a serial coraz bardziej zaczyna interesować, ciekawe co w kolejnych odcinkach się zacznie dziać!

ocenił(a) serial na 9
Mr__Angel

hej,

no ja siem nie zgodze -pierwsze 15 minut fajne-pokazuje w realistyczny(mam nadzieje ) sposób pracy kancelarii premiera...

Ale..

ekonomista-to ten facet z m jak milosc??- beznadzieja slabo zagrane i scena przy tablicy trwa chyba 5 minut zdecydowanie za dlugo...

pomysl z terrorystami jest slaby- zamiast serialu politycznego robia nam sie kryminalni-Szyc-no cóż dobry ale juz taka role widziałem w Symetrii:))

reasumujac pierwsze 2 odcinki na 5 ale 3 juz tylko na 3,5

pozdrawiam

jahidi_white

ja też wole pierwsze dwa odcinki, jednak co do trzeciego moja ocena jest mniej krytyczna, akurat motyw z ekonomistą bardzo mi się podobał, sama miałam takiego zakręconego doktora od makroekonomii na studiach (może właśnie z sentymentu ta scena mi się podobała), Szyc zagrał fajnie, ale właśnie boję się by nie powstał serial kryminalny, liczę na to że następny odcinek będzie bardziej polityczny,
mimo wszystko całość wypada świetnie czekam na kolejne odcinki,

Kami122

Ja przyznam szczerze że 3 odcinek mnie nieco wynudził, nie czegoś takiego spodziewałam się po 2 pierwszych. Co nie oznacza że był zły, (tylko nieco gorszy od poprzedników :) ) również trzymający w napięciu (co za zakończenie :D) i świetnie zagrany (Szyc na duży plus wychodzi, ale to jak zawsze :P), ale wątek sensacyjny to niekoniecznie to czego oczekiwałam w "Ekipie". Mam nadzieję że to tylko jednorazowy wybryk i w kolejnych odsłonach serialu wrócimy do mechanizmów sterujących światem polityki, oraz ukazania ludzkiego oblicza władzy a panom terrorystom podziękujemy ;]

Mr__Angel

Właśnie obejrzałem 3 odcinek i musze przyznać, że czegoś takiego się nie spodziewałem. Mamy tu jakiś pajaców, którzy nie potrafią wypowiedzieć słowa, a chwile po wzywaniu do wielkiej Polski krzyczą po niemiecku sieg hail. Pokazali ten ruch z najgorszej strony. Skinheadów jako jakichś idiotów wielbiących Adolfa Hitlera do tego ten komentarz, że są na prochach. Lepiej było pokazać naćpaną paradę różności przynajmniej by było realistycznie. Już wiem, dlaczego GW tak mocno zaangażowała się w akcje promocyjną tego serialu. Pierwsze dwa odcinki mi również się bardzo podobały interesuje się polityką a ten serial dość dobrze ukazuje prawa nią rządzące.

honos

Czyli ukazywanie członków Combat 18 w negatywnym świetle jest niewłaściwe?

crov

Poza tym coś w tym "wielbieniu Hitlera" jest skoro nawiązują do niego w nazwie "Combat 18". A że pokazali idiotów... Wyraźnie zaznaczone jest, że to nie jest osoby, który mógłby samemu to zaplanować i ktoś nimi "steruje", co znowu nie jest dziwne bo mało jest idiotów, którzy dają sobą podobnie manipulować?

crov

Ukazywanie wielbicieli Adolfa Hitlera i C18 w niewłaściwym świetle jest jak najbardziej słuszne. Jednak nie wszyscy sknheadzi to zwolennicy nazizmu. Niestety ludzie widząc taki obraz w filmie później jednoznacznie oceniają narodowców i skinhedów. Zresztą działalność ruchów NS nie jest aż tak widoczna jak np. działalność ruchów z tęczowymi flagami. Negocjatorka z ABW w pewnej scenie wymienia nazwy kapel skinheadowskich i ktoś z wielkim wyrzutem mówi jak to jest, że takie kapele grają, a dlaczego nie widzą problemu w tym, że, z bilbordów reklamowych i koszulek uśmiechają się do nas komunistyczni zbrodniarze. Chodzi mi o to, że ten odcinek ukazał ruch skinheads w najgorszym świetle dla zwykłego odbiorcy. Tak samo ze sceną, w której dzwoni do nich nowy premier a oni nie wiedzą, kto to. Akurat znajomość wydarzeń politycznych to jest dość mocny punkt wszystkich prawicowych grup. Jak chcieli ukazać wątek terroryzmu to mogli się bardziej postarać i przedstawić jakąś grupie islamskich radykałów albo mecherowe berety pod rozgłośnią ojca dyrektora.

ocenił(a) serial na 9
honos

A wiecie jakie są korzenie skinheadów? trochę w złą strone ta subkultura poszłą... znam skinheadów ale nie takich jacy są pokazani w tym odcinku ale tych właśnie nie nazistów i nie wielbiących Hitlera... poczytajcie w wiki np ile wspólnego ma skinhead z faszystowskimi ideologiami...
a wg mnie i tak peace & love :) hipisi są najlepsi xD

Co do samego odcinka to jestem dalej wniosku, że z odcinka na odcinek serial robi się coraz lepszy :) ten odcinek mnie w tym utwierdził tylko. Byle do piątku i kolejnej DVD...

honos

No ok, przyznaję, że nie jestem znawcą tej subkultury, ale trzeba pamiętać, że tutaj mamy przedstawionych właśnie tych łysych jako wielbiących Hitlera, bo to mają byc członkowie C18 uznający Hitlera za "KOGOŚ WIELKIEGO". Ci (pamiętajmy, że NIE ZNAMY jeszcze rozwiązania tego wątku) goście prawdopdobnie są zwykłą "bojówką" kogoś kto im wskazał gdzie mają pójść (bo wyraźnie widać, że to nie oni pisali tę przemowę i to raczej nie oni wybrali to miejsce - są zbyt głupi).

crov

A wie ktoś kiedy wyjdzie kolejne DVD z następnymi odcinkami?

goofy3

też się doczekać nie mogę 4 odcinka, ciekawe czy antyterroryści od razu wkroczą do zamku :D ile będzie ofiar i jak się Konstanty zachowa :P dobrze że Holland przypomniała nam o istnieniu neofaszystów, których w Polsce jest coraz więcej

goofy3

DVD z nowym odcinkiem wychodzi w kazdy Piatek.

crov

Ok, dzięki, a co do 4odc, to tytuł "Życie zakładników", więc terroryści pewnie nie wkroczą, bo sądząc po tytule większość odcinka rozegra się w zamku

goofy3

No nic, jakoś będę musiała wytrzymać i obejrzeć ten odcinek w TV. :)

goofy3

możliwe że będzie opisane ich życie przed zamachem? może się skruszą po zestrzeleniu ich przywódcy i zaczną sypać :D i nikt nie zginie ;)

ocenił(a) serial na 10
mir123bych

Końcówka odcinka masakryczna prawie jak w 24. Ogólnie odcinek ciekawy i dużo się dzieje. Jest jeszcze lepiej niż w dwóch pierwszych odcinkach.

MoszeUsz

o ile trzeci odcinek troszeczkę minie zawiódł (w porównaniu z 1 i 2) to całe wrażenie naprawia odcinek czwarty,
dla mnie super jak i cały serial

ocenił(a) serial na 1
honos

niestety skinheadzi zostali ukazani w najgorszym świetle, a jak ta baba powiedziała że kapele narodowe są faszystowskie to myślałem że przełączę, wymieniała moje ulubione zespoły i gadała takie rzeczy.
Szyc dobry.
Tylko mam małe zastrzeżenie , właśnie Szyc posłguje się tą samą obdrapaną giwerą
co Zakościelny w jednym z odcinków tych pajacowatych kryminalnych.
Takie wielki projekt a mają jedną ,,czterdziestkę piątkę"

ocenił(a) serial na 1
beldzior

Ja uważam że właśnie 3 odcinek był najlepszy;p szyc-debeściak, wcześniej trochę przynudzali, ale wiadomo musi się rozkręcić. Ogólnie O.K
P.S. W drugim odcinku sekretarz powiedziała że rząd polski "nie negocjuje z terrorystami",(może z szatanami?)czyli zwykłymi strajkującymi! W zestawieniu z odcinkiem trzecim ta kwestia stała się przekomiczna
pozdro

michal_fracz

Musze przyznać, że gra Szyca na najwyższym poziomie. Jeśli chodzi o samą treść to skinheadzi nie są takimi idiotami jak ci przedstawieni filmie. Na marginesie, jeśli wielu ludziom nie podoba się sposób myślenia Polaków to niech wyjadą z kraju tam gdzie są bardziej liberalne rządy przecież chcieliście otwarcia granic. Mam też pytanie, może uważnie nie oglądałem, ale termin ultimatum upłyną o 0:00 a samochody wyjeżdżające z komendy głównej 20 minut przed upływem tego ultimatum wyjeżdżają przy świetle dziennym.

honos

wyjeżdżają wcześniej bo złapali ich jak wychodzili z podziemi, nie czekali do końca ultimatum skinheadzi bo wiedzieli że przegrają, a to że ich złapali w drodze to plus dla policji

honos

Myślę, że zgodzicie się ze mną że Szyc jest świetnym, zawodowym aktorem:) Dowodzi tego, grając w Ekipie.

ocenił(a) serial na 8
honos

Ba, tak jak faszyzm =/= nazizm. A niestety, czy to w Polskich mediach, czy chocby w tym filmie uzywa sie tych zwrotow jako synonimow. Kolesie z C18, ktorzy w filmie opanowali zamek, byli typowymi neonazistami odwolujacymi sie do doktryny Hitlera. Moge jeszcze zrozumiec, iz Polak moze byc faszysta, ale nazista? To juz jest zupelnie niezrozumiale dla mnie.

W kazdym razie serial podoba mi sie. Caly czas cos sie w nim dzieje. Fakt, 3 i 4 odcinek zrobil byl stricte kryminalny, ale watek zakonczyl sie i pewnie bedzie powrot do typowo politycznych spraw.

Elizeusz

:/ I ja mam taką nadzieję, bo pierwsze dwa odcinki jakoś bardziej mi się podobały.

jennyharris

tak, masz rację w 5 odcinku już był zwrot do ustawy gruntowej, procesu legislacyjnego, i złóż ropy na Bałtyku hehe