Nie rozumiem was. Nie widzieliście jeszcze tego serialu, a już marudzicie, już kwękacie, już opluwacie. Żeby móc coś oceniać, chyba trzeba najpierw to poznać? A może się mylę? A może ci wszyscy pro "radio maryjowsycy" "specjaliści", opluwający i wyzywający Harrego od szatanów, nie przeczytawszy/ obejrzawszy wcześniej żadnej z części mają racje? Chcecie by postawiono was na tej samej półce co ich ?
Możesz kogoś nie rozumieć. Ale warto zrozumieć fakt, że od kilku dni dostępne są w sieci dwa pierwsze odcinki serialu, zripowane z płyty dołączonej do gazety wyborczej. I zapewne ci co się wypowiadają na temat serialu (gra aktorska, fabuła i w ogóle) mieli okazję zobaczyć już owe dwa odcinki (czy to dzięki płycie z wyborczej, czy to dzięki wersjom z Internetu)
A jeśli chodzi o sam serial - bardzo dobry! Świetnie utrzymany klimat, jak już ktoś tu napisał, zupełnie jak nasi politycy, tyle że widziani od strony nam, szarym zjadaczom chleba, niedostępnej. Technicznie też polsatowskiej produkcji nie można nic zarzucić. Dobry montaż, nastrojowa muzyka no i świetna gra aktorska (za co ogromny plus, w czasach "małaszyńskich" aktorów). Ale chyba najważniejsze - serial wciąga jak średniowieczne bagna i nie chce wypuścić. Oczywiście jeśli ktoś wie i jest pozytywnie nastawiony do political-fiction. Ci co będą chcieli strzelanin i pościgów mogą się zawieść.
Serial ma u mnie wielki plus. Już z niecierpliwością czekam na kolejne odcinki.
PS. Tak jakoś się namnożyło nam polskich "super" seriali, robionych z rozmachem, z dużym budżetem - Ekipa, Twarzą W Twarz, Tajemnica twierdzy szyfrów. "Ekipa" wypada chyba z tego zestawienia najlepiej. "Twarzą w Twarz" jeszcze nie przekreślam - dobra fabuła, plenery. No i łyżka dziegciu - Małaszyński. Nie wiem co producenci filmowi i serialowi widzą w tym aktorze. Słaby warsztat tego aktora do mnie nie przemawia. A z samym wyglądam i słabą grą aktorską to nadaje się na statystę. Zobaczymy jak sprawy się będą miały po drugim odcinku. A z kolei "Tajemnice..." - hm... widać po kostiumach, scenografii i efektach że budżet serialu był wysoki. Ale niestety - zawodzi gra aktorska, kolejny raz małaszyński, dłużyzny, i niewyczuwalny klimat... Klimat który miałby wciągnąć nas w historię maszyny deszyfrującej rosyjskie depesze....
Pozdrawiam