PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=645151}

Elementary

2012 - 2019
7,5 22 tys. ocen
7,5 10 1 21782
5,7 9 krytyków
Elementary
powrót do forum serialu Elementary

Jak potrafię obejrzeć swoje ulubione seriale z angielskimi napisami tak tego nie mogę zdzierżyć. Mam ogromny problem, żeby obejrzeć ten serial z angielskimi napisami i co chwilę nie sprawdzać o co chodzi. To chyba ze względu na teksty Sherlocka, macie może jakieś rady co do tego?

użytkownik usunięty
pitixpl

Tak, słownik Polsko-Angielski.

ocenił(a) serial na 9

Polećcie jakiś dobry, bo korzystam z linga i z pl bab la

pitixpl

Polecam diki.pl

ocenił(a) serial na 7
pitixpl

Google translate sobie radzi i jest dość szybkie. Fakt, że w porównaniu z innymi produkcjami w stylu Dextera, Breaking Bad czy How I met your mother język w Elementary jest dość skomplikowany. Serial potrafi dać w kość jakimś wyszukanym słowem brytyjskiego pochodzenia. Dla mnie to główna zaleta amerykańskiego Sherlocka - czuję, że się chociaż czegoś uczę oglądając coraz to gorsze odcinki :-)

Bardias

Jezyk jest dosc skomplikowany bo Sherlock lubi mowic długimi monologami, wyrzuca z siebie słowa bardzo szybko i mowi "po angielsku" (nie po amerykansku) w sposob wyszukany i bardzo brytyjski (to nie CSI czy inne Bones, gdzie Ameryjanie porozumiewaja sie krotkimi rownowaznikami zdan). Dla mnie to tez duza zaleta serialu. :)

ocenił(a) serial na 9
sever

Wielka zaleta, ale trzeba poświęcić troszkę czasu, żeby sobie to przetłumaczyć i zrozumieć :)

pitixpl

polecam z francuskimi napisami.http://full-stream.net/3133-elementary-saison-1.html

pitixpl

Skoro masz problem, to czemu nie obejrzysz serialu z polskimi napisami?

ocenił(a) serial na 9
_wilczur_

Bo w poprzednim sezonie strasznie długo się na nie czekało. Zwykle oglądam je z napisami od bad_magick, ale czeka się na nie kilka dni, ale jak mam chwilkę wolnego czasu to wolę poćwiczyć język.

pitixpl

Ja ogladam tylko z angielskimi napisami brytyjskie filmy:-) bo przez ten akcent moj jezyk robi sie zbyt slabo zaawansowany

pitixpl

Proponuję pomimo tego obejrzeć z dwa czy trzy razy każdy odcinek. Oglądanie z napisami nie ma sensu. Czy w życiu codziennym w komunikacji face to face masz dostęp do tekstu? Czytanie nie przyśpieszy Twojego angola. Ucz się ze słuchu, nawet jak to trudne. Pozdro

ocenił(a) serial na 9
taksido

Nie mam tyle wolnego czasu, żeby oglądać każdy odcinek po kilka razy.

ocenił(a) serial na 7
taksido

Wszystko zależy od osobistych predyspozycji. Ja np. jestem typowym wzrokowcem i dzięki napisom zapamiętywałam dużo słówek. Już nie mówiąc o poprawnym sposobie zapisu danego słowa, poprawne pisanie jest również ważnym aspektem. A oglądać trzy razy jeden odcinek? Kto ma na to czas?:)