PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=645151}

Elementary

2012 - 2019
7,5 22 tys. ocen
7,5 10 1 21784
5,7 9 krytyków
Elementary
powrót do forum serialu Elementary

i jestem zwolennikiem podążania za oryginałem, a nie jakimiś udziwnieniami. Sherlock to Sherlock, Watson to Watson, a nie robienie z niego kobiety. Mnie interesują historie napisane przez Arthura Conana Doyle'a. Można było zrobić serial z tymi aktorami pod zupełnie innym tytułem, bez nawiązywania do oryginału i miałoby to większy sens. Nawet tego nie tykam, nawet jeśli miałby to być dobry serial. Oglądałem tamto dzieło z Benedictem i przy trzecim bodajże sezonem miałem dość tej parodii.

alistair80

W miarę wiernych adaptacji powieści o Sherlocku jest mnóstwo. Dla purysty literackiego istnieje wybór. Akurat zarówno serial z Benedictem, jak i "Elementary" są dobrze zrobione, choć mniemam, że tego ostatniego nie znasz. Do pastwienia się są jeszcze filmy z Downeyem jr, również swobodne w podejściu do książek. Zawsze w takich dyskusjach przypominają mi się lamenty nad "Grą o Tron", gdzie czytelnicy książek Martina w sporym procencie krytykowali serial, za rzekomą powierzchowność i wykluczenie ulubionych bohaterów. Jako fan seriali "Dexter", "Babylon Berlin", "Syna", czy polskiego "Króla", przeczytałem powieści na których je oparto. Zmiany fabularne są w każdym. Czasem skrajne, jak w przypadku "Dextera", gdzie serial i powieści to odrębne byty, połączone jedynie przez część postaci (czasem wciąż żyjących, pomimo uśmiercenia w wersji telewizyjnej). Nawet kanoniczne lektury szkolne nie doczekały się wiernych ekranizacji.