I tą schematyczną opinię ukazali w skandalicznej scenie w odcinku S01E17.
Lekkie przegięcie.
I tak...jak na standardy "hollywoodzkiego"polskiego to był nadzwyczaj dobry.
A aktorka naturalizowana :))))))))
Mi się podobał ten odcinek, nie pamiętam już szczegółów ale to przecież byli przebrani współpracownicy mafii, aby wyglądać wiarygodnie jako biedni właściciele pralni :P.
To jeszcze nic, dopiero do kupy z kręceniem nosem na "jedyną czynną restaurację" z polskim jedzeniem (1x21) i całym odcinkiem 2x05, gdzie polska i rosyjska mafia to jedno i to samo, polskie imię Warszawiaka to Witalij, nawet ktoś kto mieszka laaaaata USA nie potrafi pozbyć się choćby odrobinki akcentu, wszyscy Polacy są zagorzałymi katolami (łącznie z mafiozami), mężczyźni nie szanują kobiet, są niedomyci i brzydcy a kobiety mają za sobą epizod z prostytucją i pstrokate zasłonki w oknach.... to dopiero widać co scenarzyści sądzą o Polakach.
Tak - uogólniam, ale chyba dokładnie taki obraz Polaka chciano nam w tym odcinku, a co za tym idzie i w pozostałych, sprzedać.
Żałosne. Naprawdę. Dawno się tak nie zdenerwowałam, bo gdyby to był rzeczywiście jednorazowy wyskok... ale ledwo 1,5 sezonu poszło a tu już 3 nawiązania do Polski i wszystkie prześmiewcze. Słabe.
Podobnie było w pierwszym sezonie Zakazanego Imperium. Obejrzałem raptem 10 odcinków a już było wiele wstawek z tekstami typu "głupia Polka", "kretynka z Polski, ale pracuje za grosze", "milcz Polaczku, ciesz się że jeszcze żyjesz". Powtarzam to tylko z jednego sezonu tego serialu. Później, w kolejnych sezonach jest już co prawda spokojniej pod tym względem, ale znów pokazano Polaków w jedyny słuszny sposób (zdaniem Hollywoodu, w którym 60% osób to osoby pochodzenia żydowskiego).
Zacytuję słowa Rogera Watersa z zespołu Pink Floyd :
" Trudno jest z tym walczyć tu, gdzie żyję, w Stanach Zjednoczonych. Żydowskie lobby jest tu niesłychanie potężne, zwłaszcza w przemyśle, w którym ja pracuję, to znaczy w przemyśle muzycznym i rockowym. "
To jak nas kreuje Hollywood w wielu filmach i serialach to nie przypadek. Dzieje się tak, bo ktoś chce by nas pokazywać praktycznie wyłącznie w ten sposób.