PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=645151}

Elementary

2012 - 2019
7,5 22 tys. ocen
7,5 10 1 21808
5,7 9 krytyków
Elementary
powrót do forum serialu Elementary

I tą schematyczną opinię ukazali w skandalicznej scenie w odcinku S01E17.
Lekkie przegięcie.

ocenił(a) serial na 9
Marekgdapl

Trochę polski niewyraźny, co to za aktorka była?

ocenił(a) serial na 9
lasak

I tak...jak na standardy "hollywoodzkiego"polskiego to był nadzwyczaj dobry.
A aktorka naturalizowana :))))))))

Marekgdapl

a mnie rozwaliła ta scena:) powiało klimatem Bareji.

ocenił(a) serial na 10
Marekgdapl

Mi się podobał ten odcinek, nie pamiętam już szczegółów ale to przecież byli przebrani współpracownicy mafii, aby wyglądać wiarygodnie jako biedni właściciele pralni :P.

ocenił(a) serial na 6
Marekgdapl

To jeszcze nic, dopiero do kupy z kręceniem nosem na "jedyną czynną restaurację" z polskim jedzeniem (1x21) i całym odcinkiem 2x05, gdzie polska i rosyjska mafia to jedno i to samo, polskie imię Warszawiaka to Witalij, nawet ktoś kto mieszka laaaaata USA nie potrafi pozbyć się choćby odrobinki akcentu, wszyscy Polacy są zagorzałymi katolami (łącznie z mafiozami), mężczyźni nie szanują kobiet, są niedomyci i brzydcy a kobiety mają za sobą epizod z prostytucją i pstrokate zasłonki w oknach.... to dopiero widać co scenarzyści sądzą o Polakach.
Tak - uogólniam, ale chyba dokładnie taki obraz Polaka chciano nam w tym odcinku, a co za tym idzie i w pozostałych, sprzedać.

Żałosne. Naprawdę. Dawno się tak nie zdenerwowałam, bo gdyby to był rzeczywiście jednorazowy wyskok... ale ledwo 1,5 sezonu poszło a tu już 3 nawiązania do Polski i wszystkie prześmiewcze. Słabe.

natalle

Podobnie było w pierwszym sezonie Zakazanego Imperium. Obejrzałem raptem 10 odcinków a już było wiele wstawek z tekstami typu "głupia Polka", "kretynka z Polski, ale pracuje za grosze", "milcz Polaczku, ciesz się że jeszcze żyjesz". Powtarzam to tylko z jednego sezonu tego serialu. Później, w kolejnych sezonach jest już co prawda spokojniej pod tym względem, ale znów pokazano Polaków w jedyny słuszny sposób (zdaniem Hollywoodu, w którym 60% osób to osoby pochodzenia żydowskiego).

Zacytuję słowa Rogera Watersa z zespołu Pink Floyd :

" Trudno jest z tym walczyć tu, gdzie żyję, w Stanach Zjednoczonych. Żydowskie lobby jest tu niesłychanie potężne, zwłaszcza w przemyśle, w którym ja pracuję, to znaczy w przemyśle muzycznym i rockowym. "

To jak nas kreuje Hollywood w wielu filmach i serialach to nie przypadek. Dzieje się tak, bo ktoś chce by nas pokazywać praktycznie wyłącznie w ten sposób.