swietny serial o fajnym klimacie ,cos ma z egzorcysty i troche z archiwum x,cos innego .Jestem po 4 odc i czekam z niecierpliwoscia na kolejne odc...
Tak, wiem post stary jak swiat, ale widac jakim brakiem zainteresowania ten serial sie cieszy, bo nie ma tutaj nowszych postow, a te co sa to raptem kilka. Chyba wiec jednak ten serial nie taki swietny jak opisujesz... Ja zobaczylam fragemnt w shortach na tubie z siostra ze szpadlem. Opinie byly tez zachecajace, ze ogladac... No, ale ja jestem po 7 odcinku i ten serial bardziej zniecheca niz zacheca. Bohaterowie jak na razie sa bardzo nie sympatyczni, a przede wszystki ignorantami i w wiekszosci glupi jezeli chodzi wlasne dziedziny zawodowe i podstawy jakiejs wiedzy o swiecie. Za to od samego poczatku mam wachlarz propagandowy w postaci idiotyzmow typu, ze powodem ozycia kogos kilka godzin po smierci byl rasizm... Zeby to jeszcze faktycznie bylo jakos wyjasnione i mialo sens fabularny, ale odcinek nie wyjasnil mi w zaden sposob jak zaprzestanie sztucznego oddychania przelozylo sie na brak skutkow ubocznych i powrot z martwych. Za chwile mam odcinek o incelach i toksycznej meskosci, ale tez tendecyjne bo do jednego wora wrzuca sie toksyczne zachowanie kobiet razem z toksycznym zachowaniem mezczyzn i pierwsze jest ok i nie ma powodu do niezadowolenia, a drugie od razu objawia sie mordowaniem kobiet i psychopatia... Bardzo tendencyjne, nieprawdziwe i propagodnowe wsadzanie takich rzeczy w fabule, ktora powinna skupiac sie na wykrywaniu przestepcow, tajeniczych zagadek kryminalnych i ewentualnie zwalczaniu sil nadprzyrodzonych. To probuje udawac xfilesy jak na razie, ale do piet mu nie siega, a ludziom to piszacym wyraznie brakuje warsztatu, wiedzy i sprawnosci tworzenia bardziej skomplikowanych kryminalnie fabul... A wisienka na torcie jest ta sfora dzikich psic w postaci corek bohaterki. No rany boskie tak niesympatycznych, denerwujacych, glupich i niewychowanych dzieci i dziewuch dawno w serialu czy w filmie nie widzialam. Dra sie zamiast mowic i ma byc to jakas zaleta i objawianie ich pozytywnej zywiolosci. Ale to nie zjednuje nijak do nich widza, a odpycha doroslego czlowieka, ktory nie chce sluchac tej kakofonii, piskow, wrzaskow, nie rozumiec z tego ani slowa i wkurzac sie nie sluchaja matki, doroslych i nie maja podstaw instynku samozachowawczego. Matka nie lepsza w metodach wychowawczych, tez jakas chaotyczna, nie stosujaca swej wiedzy medycznej, histeryczna z wieloma reakcjami ot tak, pozwalajaca dzieciom na rzeczy, na ktore kazdy normalny rodzic puknalby sie w glowe. Jej matka szczyt nieodpowiedzialnosci kiedy sie nimi opiekuje, zachowuje sie jak nastoletnia baybesitter co siedzi w telefonie i nie zwraca uwagi co robia dzieci... Muzulmanin wsadzony na razie chyba tylko jako reprezentacja religijna i skorowa, bo tego geniuszu technicznego to jego bohater ma na lekarstwo, rzuca jakimis banalami na poziomie zwyklego kowalskiego. Widzac go zatesknilam za jego bialym, bogatym, sympatycznym odpowiednikiem z lbem jak slep i humorem z Bones... Sam pomysl na serial jest ok, aczkowliek nieszczegolnie taki swiezy, ale realizacja bardzo slaba na poziomie fabul i zagadek, intryg i chemii pomiedzy postaciami nie tylko w ich kregu, ale i z otoczeniem. O wiele lvl wyzej od tego jest Lucyfer, Supernatural i Milenium, ktore korzystaly z podobnych motywow. Do tego ta wyrazna niechec do kosciola, katolicyzmu, wieszanie psow, szukanie dziury w calym i staranie sie by przedstawiciele wypadali jak najbardziej niesympatycznie, gburowato, niechetnie i tez malo inteligentnie. podczas gdy kazda inna religia oczywiscie jest swietna i nie ma zadnych problemow ze swoja ideologia, zamordyzmem, przeklamianiami, przestepstwami czy tolerancja. Stwierdzenie, ze muzulamnin nie wierzy w demony jest w ogole obraz takiego wierzacego i podstaw tej religi, bo co jak co, to oni bardziej w nie wierze oficjalnie niz katolicy. Dotrwam do 2s, ale jezeli sie to nie poprawi... Bo na razie koszmarnie slaba takze promocja tego serialu gdziekolwiek, to chyba ostatni problem tej produkcji i jakos nieszczegolnie mnie dziwi, ze w to kasy nie angazowali po poziomie tych 7 odcinkow...