PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=695130}

Extant: Przetrwanie

Extant
2014 - 2015
6,4 4,1 tys. ocen
6,4 10 1 4057
Extant: Przetrwanie
powrót do forum serialu Extant: Przetrwanie

11 odcinek

ocenił(a) serial na 3

Zdecydowanie najlepszy odcinek tego serialu.
W końcu odpowiedzi i otwarte karty.

Co wiemy:
Krajger miał rację, obcego trzeba było zabić, manipuluje ludźmi w tym swoją mamą. Ma złe intencje i teraz jest na wolności w praktyce nie do zatrzymania.

Córka wąsacza, Kejti, żyje.. ironia, bo jej rodzice w tym odcinku umarli.. prawdopodobnie przeżyła w ten sam sposób jak Yasumoto po wypadku w kopalni, a więc substancja ją ocaliła, lub ta "siła" o której wspominał Yasumoto.

Wiemy już wszystko o Yasumoto, dlaczego, po co, na co.

Ethan został zaminowany aby unicestwić jego jak również jego twórców. Jak również nastawiony przeciwko ojcu, aby ten nie dopuścił do grzebania przy jego źródle zasilania gdzie jest ładunek.

Pytania:
Co w końcu dała nasza główna bohaterka obcemu... kody dostępu ale do czego ?
Czy Kejti to Kejti, czy można ta cała akcja to manipulacja halucynogenna na pracowniku stacji ? Jeżeli prawdziwa Kejti, to czy jest w ciąży jak Molly, czy jest jakimś koniem trojańskim ? Dlaczego Obcy mięliby ocalić jej życie..

Ethan wydaje się być zaawansowany, wydaje się że coś takiego jak czujnik wagi powinien być w standardzie i powinien wykryć zmianę swojej wagi, a więc że coś jest nie tak.
Jaki większy sens miało nastawianie Ethana przeciwko ojcu, skoro Ethan spokojnie da się pogrzebać matce czy tej dziewczynie z laboratorium ?

użytkownik usunięty
Zetnakatel

Zgadzam się, najlepszy odcinek tego sezonu - jak na razie przynajmniej. Serial jest w mojej ocenie dobry, a ma szansę stać się bardzo dobry.

Niekoniecznie "od razu trzeba było zabić" - nie wiemy jeszcze czego ta Istota chce, dlaczego tutaj jest. Przemysł filmowy zaszczepił nam w świadomości jeden scenariusz zdarzeń - jeżeli obcy tutaj przybywa, to ma złe zamiary. Może ten serial wyłamie się z tego stereotypu?
Choć niewątpliwie wiele osób już przez Obcego zginęło - pytanie, czy to co zostanie pokazane dalej będzie w jakikolwiek sposób uzasadniało takie postępowanie Istoty (samoobrona?)

Córka Sparksa, Katie - jeżeli nie jest iluzją - jest już dawno po porodzie (tylko Molly była w przestrzeni kosmicznej 13 miesięcy na swojej misji). Pytanie, co jest w tej "kaspusel ratunkowej" - bo wygląda na to, że faktycznie jakiś obiekt zadokował do stacji kosmicznej.

Tak, Yasumoto i jego motywacje przestały być tajemnicą. Ciekawy pomysł z tą firmą eksploatującą miejsca uderzeń meteorytów, w poszukiwaniu drogocennych minerałów.

Z Ethanem to jest właśnie duża niekonsekwencja - z jednej strony jest tak nowoczesny, że praktycznie posiada samoświadomość; cała rodzina żyje ewidentnie co najmniej 20 lat w przyszłości (jeżeli nie 50, biorąc pod uwagę prezentowaną mentalność ludzką). - z drugiej strony niektóre jego aspekty są dość "surowe", że to tak określę - niedopracowane. Absolutnie zgadzam się z Tobą, że jeżeli coś dostałoby się do "ciała" tak wyszukanej/wymyślnej/wyrafinowanej (sophisticated) maszyny, od razu powinna to wykryć. W serilau natomiast "panel" z zasilaniem Ethana jest prymitywny na tle pozostałej technologii pokazanej w serialu. W ogóle, że Ethan ma w swoim ciele "miejsce", gdzie można mu wsadzić taki ładunek.
Porównuję teraz ten serial np. do flmu "I, Robot":
http://www.filmweb.pl/Ja.Robot
- film sprzed dziesięciu lat, a roboty są tam pokazane w fantastyczny sposób.

Serial naprawdę nabrał w tym momencie potencjału. Jeżeli jestem dobrze poinformowany, do końca sezonu pozostały jeszcze dwa odcinki. Mam nadzieję, że zrobią porządku cliffhanger, co przyciągnie do serialu więcej osób, a poprzez to dostaną większy budżet na sezon drugi.

Twoje pytania:
1. Molly zdalnie zmieniła trajektorię lotu stacji kosmicznej, dzięki czemu natrafiła na "kapsułę ratunkową" (ubieram to w cudzysłów, ponieważ ten pojazd przypominał mi bardziej niewielki statek, niż zawieszona w próżni kapsuła).

2. Być może Obcy nie jest psychopatycznym mordercą? ;)

ocenił(a) serial na 8
Zetnakatel

w tym odcinku dowiadujemy się przy okazji o ile lat w przyszłości jest ten serial. więc z moich obliczeń wynika, że akcja dzieje się w około 2055 roku, czyli połowie drogi do cywilizacji 2 poziomu. :)

niestety nie da się stwierdzić, czy kosmita jest zły może zbyt wczesne wyjęcie z kobiety mogło mieć wpływ na jego zachowanie, trzeba pamiętać, że ten obcy na razie nikogo nie zabił dla "zabawy" w każdym przypadku się bronił. może został wysłany jako test, w sensie czy jesteśmy godni otrzymać dary od obcych?
cóż mają jeszcze 2 odcinki by odpowiedzieć. :)

ocenił(a) serial na 2
Zetnakatel

głowna bohaterka skierowała statek na kapsułe ratunkową,

co to ethana ta postać wogóle mi nie pasuje w koncepcji całego filmu, film o kosmitach o kosmosie, o meteorycie i jakiś robot nagle, wogóle w kazdej czołówce jak jest przedstawiany ethan to az dreszcze mam bo to takie wyjęte z kontekstu wszystkiego co potem ona mówi dalej,
w ciązy to ta moly chyba już nie jest bo kilka miesiecy mineło a i ufoludek sie szybko rozwijał w macicy,