PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=695130}

Extant: Przetrwanie

Extant
2014 - 2015
6,4 4,1 tys. ocen
6,4 10 1 4061
Extant: Przetrwanie
powrót do forum serialu Extant: Przetrwanie

Muszę przyznać, że pierwszy odcinek dużo nie ujawnia, bardziej wprowadza w dalsze.
Gra aktorska Halle jak zwykle rewelacja . Mi osobiści przypadł serial do gusty, może dlatego, że
lubię seriale sci-fi, a Falling Skies zaczęło mnie nudzić...
Na tę chwilę daje mu mocne 7* z czasem pewnie będzie więcej:)
takie dodatkowe info o serialu które nie jest w opisie...
Halle po powrocie na Ziemię (z kosmosu gdzie była 10 miesięcy, a nie rok, jak piszę w opisie...)
wraca do rodziny, czyli męża i ich synka który jest... 5(?) letnim robotem mającym problemy z
samokontrolą.
Nie chcę zdradzać więcej szczegółów, w serialu chodzi o zupełnie inny wątek sami zobaczycie;)

ocenił(a) serial na 3
RinOkum

Byłem pozytywnie zaskoczony po odcinku. Spodziewałem się czegoś słabszego. Co do czasu jaki spędziła na stacji kobieta, to wydaje mi się że w serialu padało, że była tam 13 miesięcy.

ocenił(a) serial na 7
Zetnakatel

no możliwe, że źle dosłyszałem, sorrki :D

ocenił(a) serial na 3
RinOkum

Teraz już jestem pewny na 100% bo wyszły ang napisy i dobrze dosłyszałem. Dwu krotnie pada, że była tam 13 miesięcy.
Najpierw w 1:49 gdzie odpowiada koleżance że nie piła drinka od 13 miesięcy, potem w 9:32 gdzie ktoś mówi, że była na stacji "Seraphim" przez 13 miesięcy. ;)

ocenił(a) serial na 3
Zetnakatel

a tak jeszcze dodam, co mi się w odcinku nie podobało. Raz procedury - kobita wraca z 13 miesięcznego pobytu w kosmosie i od tak ją wypuszczają do ludzi. Logika podpowiada aby została parę dni na obserwacji pod czujnym okiem specjalistów, gdzie będą monitorować rekonwalescencję i przyzwyczajenie ciała i nawyków do grawitacji. Normalnie to nie mogła by w ogóle chodzić przez pewien okres czasu, jak również gdzie nikt jej nie będzie prosił aby poszła porozmawiała z psychologiem ani jak psiapsiółki z panią doktor w firemce w Pcimiu Dolnym, prosi aby nie mówiła szefostwu o czymś tam. Too much is at stake here. Nie mówię że lekarka powinna olać kumpele ale cała ta sytuacja jest nie realna, w ogóle nasza czarna bohaterka nie powinna czegoś takiego proponować i zdawać sobie sprawę z powagi sytuacji.

Druga sprawa to kosze na śmieci i buty. Twórcy widzą przyszłość tak że będziemy nosili wielkie ciężkie metalowe pojemniki zamiast lekkiego worka na śmieci albo wiadra ? Jak już mają system jakichś sieci tak że nie trzeba opróżniać i wywozić na wysypisko to mogli by taki kanał puścić bezpośrednio do domu, tak aby nie trzeba było w ogóle wychodzić ze śmieciami. Okazuje się też że buty dalej są na sznurowadła. Jest to kwestia która mnie frapuje i teraz.. Sznurowadła są nie wygodne nieporęczne i się psują.. Czemu nie zastąpić tego elektronicznym zapięciem jak w Back to the Future part II ?

Zetnakatel

Co do sznurowadeł i Back To The Future to przypomniała mi się reklama Nike : youtu . be/qU-okJIgafg : ))
A jeśli chodzi o kosz na śmieci hm IMO nie był ciężki, a gdyby nie poszła go wyrzucić to nie zobaczyłaby tajemniczego mężczyznę : ) widzimisię scenrzystów. Co do procedur po powrocie z kosmosu nie będę się wypowiadał, bo nie mam o tym zielonego pojęcia, choć na logikę masz rację.
Mimo wszystko pilot oceniam na 8, był ciekawy i zgrabnie nakręcony, jakichś większych zgrzytów nie zauważyłem a oglądało się z przyjemnością. Pozdrawiam.

RinOkum

Jak to na filmweb, opis zaakceptowany ma się nijak do tego, co prezentuje serial.

Dzięki za recenzję, dzisiaj obejrzę!

ocenił(a) serial na 8
RinOkum

Ja jak na ta chwile to jestem zachwycona!
Jeśli poziom się utrzyma to może być jeden z lepszych seriali ostatnich kilku lat, ale bardzo boję się że cały budżet mógł pójść na pierwszy odcinek.

ocenił(a) serial na 4
RinOkum

Pierwszy odcinek odbieram pozytywnie. Mam nadzieje, ze ten serial pod ZADNYM wzgledem nie bedzie przypominal czegos tak slabego jak Falling Skies. Falling Skies to zenujacy serialik dla dzieci, ktory - jak niestety wiele seriali sf - psuje reputacje gatunkowi i degraduje sf do roli najglupszego gatunku filmowego. A przeciez tak nie musi byc. SF ma ogromny potencjal i niekoniecznie musi byc adresowany tylko do dzieci.