PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=688850}

Fargo

2014 -
8,2 76 tys. ocen
8,2 10 1 75996
8,4 51 krytyków
Fargo
powrót do forum serialu Fargo
LoraHari81

Też ;)

ivaxxavi

Lubię to!

ocenił(a) serial na 8
LoraHari81

Dwa nasuwają się od razu - niedorzeczne elementy wystroju wnętrz oraz sympatyczni policjanci, do których wszyscy bez przerwy mówią per "zastępco szeryfa". Z Twin Peaks - jak i z twórczości braci Coenów - przejmuje też dość charakterystyczny, trudny i niezbyt często spotykany sposób zabawy konwencjami.

Coś pominąłem? Pewnie tak.

LoraHari81

Tak! Od razu przyszło mi to do głowy, podobny klimat :)

ocenił(a) serial na 10
ocenił(a) serial na 9
LoraHari81

Tak, kilkoro z bohaterów to policjanci, a akcja toczy się na amerykańskiej prowincji. I to by było na tyle...

adamcpdst

No i jeszcze czarny humor. :D

ocenił(a) serial na 10
LoraHari81

Coś w tym jest. Podobieństwo widzę w trochę odrealnionej fabule, specyficznym klimacie i postaciach Lorne Malvo oraz duetu z milczkiem (ich można by na żywca wrzucić do serialu Davida Lyncha).

ocenił(a) serial na 9
kaka0000

A postać młodego Hanksa ewidentnie przypomina mi Andyego w TP :)

ocenił(a) serial na 8
LoraHari81

Kazdy widzi podobienstwa, bo tworcy ewidentnie inspirowali sie "klimatem" Twin Peaks. Jasne jest, ze serial nawiazuje do filmu pod tym samym tytulem, ale jesli chodzi o "forme serialowa" to bez watpienia odwoluje sie do "tradycji" Twin Peaks.

ocenił(a) serial na 9
LoraHari81

Nie widzę podobieństwa, może dlatego że nie oglądałem tego Twin cośtam

ocenił(a) serial na 7
LoraHari81

Widzę podobieństwa do pierwszych odcinków Twin Peaks, ale myślę, że przede wszystkim jest to umiejętnie przejęty przez autorów styl braci Cohen. Oglądając "Fargo" mam wrażenie, że to się dzieje jako kontynuacja "To nie jest kraj dla starych ludzi".

ocenił(a) serial na 9
marysiaur

Oglądając "Fargo" mam wrażenie, że to się dzieje jako kontynuacja "Fargo".

ocenił(a) serial na 7
DramaticBrony

A ja oglądałam "Fargo"pełnometrażowy, i nie zapadł mi jakkolwiek w pamięci. Jakaś walizka i śnieg. Był tam Malvo?

ocenił(a) serial na 9
marysiaur

Nie.

ocenił(a) serial na 7
DramaticBrony

Chigurgh zmienił imię i hasa w innym rejonie i w innym czasie, ot, co.

ocenił(a) serial na 9
marysiaur

Nie.

ocenił(a) serial na 7
DramaticBrony

Ojtam ojtam.

marysiaur

Powitać, koleżankę. :D

ocenił(a) serial na 7
sceptyk9

No hej :D

marysiaur

Jak dobrze pamiętam jesteś przy pierwszym odcinku?

ocenił(a) serial na 7
sceptyk9

Po drugim. Dziś w planie nr 3. Czy finał już wyemitowano i jesteś już po całym sezonie?

marysiaur

Ostatni jeszcze nie został wyemitowany. Ja jestem po wszystkich (dziewięciu).

ocenił(a) serial na 8
LoraHari81

Nie, zupełnie nie. Sam fakt, że oba dzieją się w małym miasteczku, może budzić jakieś skojarzenia, ale tak poza tym - to niewiele jest wspólnego.

otis_tarda

hmmm w sumie amerykańskie seriale kryminalne Twin Peaks, The Killing, True Detective, Fargo są dość podobne.
Brytyjskie Luther oraz Sherlock mają inny styl.

ocenił(a) serial na 6
LoraHari81

"Z wiśniowych placków nie wyszło jeszcze nic dobrego". A tak ogólnie to Fargo ma się dla mnie tak samo do Twin Peaks, jak do Przystanku Alaska, nawet jeśli twórcy puścili oko.

ocenił(a) serial na 9
LoraHari81

Ni w ząb.