PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=735271}
6,8 23 tys. ocen
6,8 10 1 22810
5,0 5 krytyków
Fear the Walking Dead
powrót do forum serialu Fear the Walking Dead

Jaka jest różnica czasu między jednym serialem a drugim ?? Wiem że twórcy kiedyś o tym mówili. Ktoś byłby wstanie określić np na poziomie 3 sezonu FTWD co się działo w normalnym TWD w tamtym okresie ?? :)

ocenił(a) serial na 5
mordarg

Jeśli przyjąć dotychczasową historię - to można założyć, że FTWD stoi na akcji , która dzieje się mniej więcej rok od początku apokalipsy. TWD ma już za sobą co najmniej 4 lata od apokalipsy (wiek Judith córki Ricka, może mieć teraz 2-3 latka) . Więc różnica przynajmniej trzech lat??

ocenił(a) serial na 8
Mikael82

No generalnie start TWD był kilka zaledwie kilka miesiący po Apokalipsie ( kiedy się budzi w szitalu ) a FTWD wita nas normalnym życiem i apokalipsa dopiero się zaczyna także na początku ta różnica nie była aż tak duża. Ale jak widać Time Skipy w TWD są dość duże. Poza tym skąd wiesz że na przestrzeni tych 3 sezonów dopiero rok upłynął ? A nie 3 np ? xP

ocenił(a) serial na 5
mordarg

Sposób chociażby przemieszczania się. Lokacje.
Baza wojskowa, Łódź i hacjenda, która spłonęła. To nie więcej jak pół roku. (1 i 2 sezon)
Potem hotel,sekta i już ranczo - stąd wnioskuje, że minęło około roku od godziny zero w FTWD.
Ale nie wiem ile tak naprawdę minęło czasu. Ale nie sądzę żeby było to 3 lata, a już na pewno nie jest to ten sam czas co w TWD obecnie.
W TWD mamy Lori, która była w ciąży i Judith , która dorasta. Na tej podstawie można wyciągnąć jakieś wnioski. W FTWD z kolei nie ma takich możliwości , więc trudno ocenić np. o ile taki Nick jest starszy .:)

ocenił(a) serial na 8
Mikael82

spoko i tak dzięki za analize ; ) Twórcy powinni się jasno określić żebyśmy wiedzieli za ile lat dojdzie do potencjalnego crossoveru ; ) Chyba że w FTWD dojdzie do Futurospekcjii i takim sposobem jakas postać przewinie się w TWD powodując crossovera i dając sobie status immortal w FTWD ( wiadomo że teraz musi dożyć do tego momentu w twd..) dlatego mówie tu o postaci co najwyżej a nie całej grupie. To jest jedyna opcja na crossover juz teraz jak nie to taka opcja dopiero za pare lat się nadaży no chyba że FTWD szybciej cancela dostanie - czego temu Show broń boże nie życzę ; )

mordarg

Nie wiem gdzie taką bzdurę znalazłeś ale twórcy już jakiś czas temu powiedzieli że obie ekipy NIGDY się nie spotkają...

ocenił(a) serial na 8
kuki7

Twórcy Supergirl też tak mówili że osobny świat i nigdy nie spotka flasha i reszty a jednak....

ocenił(a) serial na 8
kuki7

a do twojej wiadomosci większość produkcji pokrewnych/spin- offów posiada jakąś formę crossoveru z dziełem oryginalnym gdyż możliwość tworzenia takich podbijających oglądalność crossoverów jest jedną z przyczyn tworzenia drugiej lini akcjii w tym samym uniwersum.

ocenił(a) serial na 8
kuki7

Haha jestem ciekaw co masz teraz do powiedzenia jak już twórcy zapowiedzieli Crossover. W TWD spotkamy Morgana. Czyli będzie dokładnie tak jak mówiłem . ; )

ocenił(a) serial na 8
kuki7

No i gdzie teraz jesteś panie "Bzdura" kiedy mamy już crossover ??

ocenił(a) serial na 5
mordarg

Są mizerne szanse na to, że ktokolwiek z FTWD będzie miał coś wspólnego z obsadą TWD. To osobne tematy.

ocenił(a) serial na 6
mordarg

Tak naprawdę, to FTWD jest obecnie około 2 miesiące od dnia 0. A TWD to obecnie około 2 lata. Jeśli porównać akcję FTWD do TWD, to mniej więcej teraz Rick obudził się w szpitalu.

ocenił(a) serial na 8
Dioryt

ja bym powedział że trochę więcej niż 2 miesiące ale faktycznie są to miesiące a w TWD lata..

ocenił(a) serial na 6
mordarg

To się tak tylko wydaje, że upłynęło więcej czasu, ale w FTWD akcja rozgrywa się praktycznie dzień po dniu (poza kilkudniowym przeskokiem jak byli w strefie wojskowej) i minęły zaledwie 2 miesiące.

ocenił(a) serial na 8
Dioryt

no nie będę się wykłucał bo to co mówisz jest jak najbardziej możliwe ; )

ocenił(a) serial na 5
mordarg

Można mieć małe wątpliwości co do tych dwóch miesięcy. Ja stawiałbym na około rok. Dlaczego?
Chociażby organizacje ludzi - powstają obozy i sekty. Takie coś nie stałoby się w dwa miesiące po godzinie zero. Na początku ludzie są w szoku, uciekają i szukają swojego bezpiecznego miejsca.Tymczasem nasi bohaterowie trafiają na zorganizowane grupy.

ocenił(a) serial na 8
Mikael82

kierując sie podobną logiką pisałem swoją pierwszą wypowieź no ale można se gdybać skoro oficjalna odpowiedź na to pytanie na chwilę obecną nie istnieje. Ale twórcy nie mają po co robić z tego tajemnicy w końcu na jakims konwencie padnie to pytanie a oni udzielą odpowiedzi i wszystko się rozjaśni ; )

ocenił(a) serial na 8
Mikael82

I jak się teraz mają twoje wyliczenia do rzeczywistości kolego skoro bez żadnych time skipów się spoktali ??? :)

ocenił(a) serial na 8
Dioryt

skoro minęły 2 miesiące to jakim cudem teraz spotkali się z morganem - wytłumacz mi to ;)

ocenił(a) serial na 5
mordarg

"Można mieć małe wątpliwości co do tych dwóch miesięcy. Ja stawiałbym na około rok. Dlaczego?"

Ja nie napisałem o tych dwóch miesiącach :) To kolega Dioryt tak napisał :)

Ja sugerowałem około rok i to by się lepiej zgadzało :)

mordarg

http://walkingdead.wikia.com/wiki/Fear_The_Walking_Dead_Timeline
Tu masz wszystko podane, koniec 3 sezonu to 64 dzień, początek 4 sezonu 794

kamil1735

No nie tylko Morgan...

Pati_226

Dwight i Sherry też wrócą do FTWD. Chyba ciężko porównywać i doszukiwać się.Skoro ta 3 już sporo przeszła w TWD a kontynuują swoje przygody.Inni dopiero od niedawna żyją w tym świecie pelnym zombie. Ok jest Morgan i jego kij,książka-pamietamy z TWD,Dwight-żelazko,szuka Sherry...ale w FTWD to jakby nie trwało już tak długo . Do tego np.ta dziewczyna z helikoptera(w której zachochała się Althea) helikopter jak ten który zabrał rannego Ricka w TWD.moze ma związek.W FTWD sporo znajdują zapasów w moemnvie kiedy w TWD już naprawdę mało co zostało.Także jakby zupełnie 2 różne filmy gdzie wsadzili 3 postacie.