Wielka prośba do osób zorientowanych w tematyce, proszę o polecenie mi jakichś seriali podobnych (zarówno tematycznie jak i pod względem poziomu wykonania) do Filarów, mogą być także seriale fantasy takie jak Gra o tron. Z góry dzięki.
Odświeżam temat bo mnie też bardzo interesuje. Macie jeszcze jakieś propozycje?
Wdziałam już "Rodzinę Borgiów" - bardzo polecam (dodatkowo tak samo cudowny David Oakes też tam gra), zabieram się za "Tudorów", ale już szukam następnych.
Spartakus: Krew i Piach też fajny, polecam też przeczytać cała sagę Martina "Pieśni Lodu i Ognia" na podstawie której nakręcili serial "Gra o tron"
To żart? Walking Dead nie ma nic wspólnego z Filarami. Fabuła dziurawa jak szwajcarski ser, wykonanie takie, że chce się krzyczeć i nie warto chyba nawet wspominać o całkowicie innej tematyce.
Obecnie kręci się bardzo niewiele seriali fantastycznych lub historycznych.
Był "Legend of the Seeker" - fantastyka, ale główna akacja rozgrywa się bardzo powoli, a serial skupia się na opowiadaniu pojedynczych historii. Dobra fantastyka jeśli ktoś lubi ścisły podział na dobrych, złych i niewielką liczbę bohaterów. Dobrzy oczywiście przegrywają wojnę ze złem, a bohaterowie są 3-osobową niezwyciężoną armią. Fajny serial, spokojnie można go polecić. Mało spisków, podstępów, a jeśli są to przewidywalne.
Dalej można wymieniał oczywiście "Borgia" i "The Borgia". Jeden został nakręcony przez Canal+, drugi przez HBO. Oba są fajne i jeśli nie przeszkadza ci, że wiesz do czego historia zmierza (a zmierza całkiem inaczej) to polecam obejrzenie 2 serialu.
Tudorzy są moim zdaniem słabsi - niestety nie jest to historia walki o władzę, spisków, knowań i walczących rodów lub frakcji. Mamy do czynienia z historią miłosną i królem, którego mało interesuje królestwo, a bardziej przelecenie metresy i romanse. Obce państwa chcą wpływać na Anglię wyłącznie w celu zadbania z kim król sypia.
Spartakus - polecany przez blackart to serial prawie "historyczny": ma słabe wykonanie, nierealistyczny scenariusz i przeciętne aktorstwo. Mi się podoba, ale nie znalazłby się na szczycie listy "obejrzeć najpierw". Podstawowy wątek serialu to bieganie z mieczem i zabijanie co się tylko da zabić. Rzymianie nadrabiają, ale gladiatorzy zmniejszają ocenę. Pierwszy odcinek woła o pomstę do nieba i widać w nim brak budżetu. Im dalej tym lepiej.
Rome, The Black Adder(dla fanów brytyjskiego humoru), The Borgias, Magnificent Century(Imperium Otomańskie), HBO szykuje ekranizację "Mrocznej Wieży" S. Kinga , może być ciekawie.