PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=534068}

Filary Ziemi

The Pillars of the Earth
2010
7,7 17 tys. ocen
7,7 10 1 17394
4,8 4 krytyków
Filary Ziemi
powrót do forum serialu Filary Ziemi

Remigiusz...

użytkownik usunięty

Jak mnie ta gnida denerwuję.! Mam nadzieję że marnie skończy. Czytałam książkę ale ona
różni się nieco od serialu i Remigiusz jest tam mniejszym parszywcem niż tu. Mógłby mi
ktoś zaspoilerować co się z nim stanie w serialu?

ocenił(a) serial na 9

<SPOILER><SPOILER><SPOILER><SPOILER><SPOILER><SPOILER><SPOILER><SPOILER><SPOILER ><SPOILER><SPOILER>

Nie zginie marnie, jak byś chciała i pewnie wiele osób. Zmieni swoje podejście do sprawy pod koniec, po pewnych sytuacjach, i dzięki niemu poniekąd cala sprawa się wyjaśni (zatoniecie statku i zabójstwo następcy tronu) .

<SPOILER><SPOILER><SPOILER><SPOILER><SPOILER><SPOILER><SPOILER><SPOILER><SPOILER ><SPOILER><SPOILER>

mam nadzieję że ci pojaśniłem trochę sprawę nie zdradzając do końca wszystkiego

użytkownik usunięty
xtwtx

I tak jest menda.

czy ksiązka posiada ten sam tytuł?chętnie przeczytam bo film bardzo mi sie podoba.

ocenił(a) serial na 3
gosiapiwnik

Książka na podstawie której powstał serial nosi ten sam tytuł i pomimo ponad 800 stron warto się z nią zapoznać.

użytkownik usunięty
gosiapiwnik

Serial jest w 70% wierny powieści. A przeczytać warto.

ocenił(a) serial na 3

" Serial jest w 70% wierny powieści"
Wybacz, ale jako fan książki Kena Folletta stwierdzam z przykrością, że Twoja teza o tym jakoby serial zachował wierność powieści w 70 % jest dla mnie zbyt przesadzona. Scenarzysta totalnie zmasakrował materiał zmieniając zarówno historię jak i postacie.

użytkownik usunięty
Skandal

Follett sam był współscenażystą ,, Filarów Ziemi '' , więc wszystkie zmiany wprowadzono za jego zgodą.
A jako fan pewnie wszystkie zmiany fabularne odczuwasz jako gwałt na literackim pierwowzorze , rozumiem :)

ocenił(a) serial na 3

Słuchaj, jestem świadomy faktu, że z powodu ograniczeń czasowych pewne zmiany oraz cięcia w fabule są raczej niezbędne, a zwłaszcza, gdy przedmiotem ekranizacji jest dość obszerna książka. Zbyt wielkich ingerencji w przypadku serialu, którego odcinek trwa około 70 minut nie jestem już w stanie zaakceptować: Jack, Martha, Alfred powinni być o wiele młodsi na początku, postacie takie jak William, Percy czy Tom giną zupełnie inaczej, skonfliktowani Stefan i Matylda pojawiają się częściej niż w książce, niepotrzebnie dodano wątki tajemniczego listu, sygnetu, kazirodczego związku Williama z mamuśką, czaszki z katedry, pominięto konflikt króla Henryka II z arcybiskupem Tomaszem Becketem zakończonym zabójstwem tego ostatniego. To tylko niektóre ze zmian...

użytkownik usunięty
Skandal

Kwestia gustu. Choć ostatni odcinek był strasznie kiepski, jedynie wątek Waleriana zakończyli dobrze.