Jak mnie ta gnida denerwuję.! Mam nadzieję że marnie skończy. Czytałam książkę ale ona
różni się nieco od serialu i Remigiusz jest tam mniejszym parszywcem niż tu. Mógłby mi
ktoś zaspoilerować co się z nim stanie w serialu?
<SPOILER><SPOILER><SPOILER><SPOILER><SPOILER><SPOILER><SPOILER><SPOILER><SPOILER ><SPOILER><SPOILER>
Nie zginie marnie, jak byś chciała i pewnie wiele osób. Zmieni swoje podejście do sprawy pod koniec, po pewnych sytuacjach, i dzięki niemu poniekąd cala sprawa się wyjaśni (zatoniecie statku i zabójstwo następcy tronu) .
<SPOILER><SPOILER><SPOILER><SPOILER><SPOILER><SPOILER><SPOILER><SPOILER><SPOILER ><SPOILER><SPOILER>
mam nadzieję że ci pojaśniłem trochę sprawę nie zdradzając do końca wszystkiego
Książka na podstawie której powstał serial nosi ten sam tytuł i pomimo ponad 800 stron warto się z nią zapoznać.
" Serial jest w 70% wierny powieści"
Wybacz, ale jako fan książki Kena Folletta stwierdzam z przykrością, że Twoja teza o tym jakoby serial zachował wierność powieści w 70 % jest dla mnie zbyt przesadzona. Scenarzysta totalnie zmasakrował materiał zmieniając zarówno historię jak i postacie.
Follett sam był współscenażystą ,, Filarów Ziemi '' , więc wszystkie zmiany wprowadzono za jego zgodą.
A jako fan pewnie wszystkie zmiany fabularne odczuwasz jako gwałt na literackim pierwowzorze , rozumiem :)
Słuchaj, jestem świadomy faktu, że z powodu ograniczeń czasowych pewne zmiany oraz cięcia w fabule są raczej niezbędne, a zwłaszcza, gdy przedmiotem ekranizacji jest dość obszerna książka. Zbyt wielkich ingerencji w przypadku serialu, którego odcinek trwa około 70 minut nie jestem już w stanie zaakceptować: Jack, Martha, Alfred powinni być o wiele młodsi na początku, postacie takie jak William, Percy czy Tom giną zupełnie inaczej, skonfliktowani Stefan i Matylda pojawiają się częściej niż w książce, niepotrzebnie dodano wątki tajemniczego listu, sygnetu, kazirodczego związku Williama z mamuśką, czaszki z katedry, pominięto konflikt króla Henryka II z arcybiskupem Tomaszem Becketem zakończonym zabójstwem tego ostatniego. To tylko niektóre ze zmian...